Flaş… Çevreciler Kaz Dağları’ndaki katliam sahasına girdi… ‘Altın’da ölüm var!

Yayın tarihi: 5 Ağustos 2019 Pazartesi 6:00 pm - Güncelleme: 5 Ağustos 2019 Pazartesi 7:19 pm

Türkiye’nin oksijen depolarından Kaz Dağları’na yapılmak istenilen altın madenine karşı doğa ve yaşam için başlatılan Su ve Vicdan Nöbeti’nde bugün büyük buluşma gerçekleştiriliyor. Buluşmaya katılan 7’den 70’e binlerce vatandaş, tel örgülerle korunan şantiye alanına girdi.

Kaz Dağları’na sahip çıkanlar tarafından 10 günü aşkındır süren “Su ve Vicdan Nöbeti” devam ederken, bugün saat 11.00’den itibaren “Büyük Su ve Vicdan Nöbeti” gerçekleşecek. Bugün gerçekleşecek buluşma için, sabahın erken saatlerinden itibaren toplanmalar başladı.

Siyasi partiler, sanatçılar, çevre gönüllüleri, gençler ve Çanakkale halkının katılacağı etkinlikte, katliamın durdurulması için çağrı yapılacak.

Kazdağları’nı siyanürle zehirleyecek şirketin paylaşımına büyük tepki

 

“Büyük Su ve Vicdan Nöbeti Buluşması”nın programı ise şu şekilde olacak:

11.00 – Toplanma; 12.00 – Basın açıklaması; 13.00 – İşletmenin olduğu bölgeye hareket; 15.30 – Nöbet alanında basın açıklaması

Şarkıcı Elif Kaya, Kaz Dağları’ndaki altın madenini soyunarak protesto etti!

 

 

Kaz Dağları’nda ‘Büyük Buluşma’

Türkiye’nin oksijen depolarından Kaz Dağları’na yapılmak istenilen altın madenine karşı doğa ve yaşam için başlatılan Su ve Vicdan Nöbeti’nde bugün büyük buluşma gerçekleştiriliyor. Saat 11:00’de başlayacak “Büyük Su ve Vicdan Buluşması” etkinliğine katılmak için binlerce vatandaş akın akın bölgeye gelmeye başladı.

 

Kaz Dağları’nın ‘altın’dan McKinsey çıktı

 

Çanakkale’nin tek su kaynağı Atikhisar Barajı su toplama havzasında sürdürülen metalik madencilik faaliyetlerine karşı başlatılan su nöbeti, ülkenin dört bir yanından gelen yurttaşlara ev sahipliği yapmaya devam ediyor. 26 Temmuz’da başlayan Su ve Vicdan Nöbeti’nin büyük buluşması bugün gerçekleştiriliyor.Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Komitesi’nce düzenlenen buluşmaya, CHP’li vekiller, doğa dostu dernekler, sivil toplum kuruluşları, aktivistler ve yerel, ulusal, uluslararası basın temsilcileri, köşe yazarları, ünlü isimler ve çok sayıda vatandaşın katılması bekleniyor.

Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Komitesi’nce düzenlenen buluşmaya, CHP’li vekiller, doğa dostu dernekler, sivil toplum kuruluşları, aktivistler ve yerel, ulusal, uluslararası basın temsilcileri, köşe yazarları, ünlü isimler ve çok sayıda vatandaşın katılması bekleniyor.

 

 

BAŞKAN GÖKHAN “GÖRMEDEN ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL”

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Buradaki siyanürle altın arama işetmesi, bizim su kaynaklarımızın tam başında yer alıyor ve Çanakkale’nin içme su kaynağı olan Atikhisar Barajı’na kadar gidiyor. Burada 2 bin dönümlük bir alanda ağaç katliamı yapıldı. Bunun gibi 2 alana da ruhsat verildi. Süreç içinde buralara da girilecek. Sadece su kaynakları değil, ağaçlar gittikçe oksijen de gidiyor.

Foto Sözcü

Siyanürün buharlaşarak toprağa ve suya düşmesi söz konusu. Yalnızca bitkiler değil hayvanlar da bu durundan etkileniyor. Civardaki köylere kurtlar inmeye başladı, karacaların kaçışmalarını gördük, bu hayvanlar kendilerine yeni yuva arıyor. Geyik, ayı, domuz, sincap, çeşitli kuş ve böceklerin de yaşam alanı burası. Bu bölgede 29 tane daha ruhsat alınmış alan var. Bu felaketi durdurmak için mücadele ediyoruz. Duyarlı vatandaşlar ve çeşitli sivil toplum kuruluşları da bu mücadelemize destek veriyor. Bugünkü eyleme tüm halkı davet ediyoruz çünkü görmeden anlamak mümkün değil ama yürek sızlatan bir durum var. Biz sonuç alıncaya kadar buradayız. “