Belarus’taki görüşme bitti, Kiev’den patlama haberleri geliyor! İşte dakika dakika tüm gelişmeler

Yayın tarihi: 28 Şubat 2022 Pazartesi 8:14 am - Güncelleme: 1 Mart 2022 Salı 12:02 am

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri operasyon 5’inci gününe girerken, taraflar ilk kez müzakere masasına oturdu. Belarus sınırındaki görüşme sonrası iki taraftan da ilk açıklamalar geldi.

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı operasyon beşinci gününde. Batı’dan ekonomik yaptırım açıklamaları gelmeye devam ediyor. Rusya da yaptırımlara karşı alınan tedbirler için ilk açıklamalar geldi.

Bugünün ana gündem maddesi ise Belarus’ta Ukrayna sınırına yakın bir bölgede yapılan Rusya- Ukrayna görüşmesi oldu. Ukrayna, heyette Ukrayna Savunma Bakanı, iktidardaki Halkın Hizmetkarı partisi lideri ve Dışişleri Bakan Yardımcısı’nın yer aldığı bilgisini verdi.

Rusya heyetinde de Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinskiy, Savunma Bakan Yardımcısı Aleksandr Fomin, Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Rudenko, Belarus Büyükelçisi Boris Grızlov ve Duma Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Leonid Slutskiy yer aldı. Görüşme, 6 saatten fazla sürdü.

İşte dakika dakika gelişmeler:

23:10 ABD, 12 RUS DİPLOMATI ‘İSTENMEYEN KİŞİ’ İLAN ETTİ

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, ABD’nin, Rusya’nın BM Daimi Temsilciliği’nde çalışan 12 Rus diplomatı ‘istenmeyen kişi’ ilan ettiğini duyurdu. Rus diplomatların, 7 Mart’a kadar ABD’yi terk etmesi gerektiği belirtildi.

23:08 AB’DEN 26 RUS VATANDAŞINA DAHA YAPTIRIM

Avrupa Birliği (AB), aralarında tanınmış oligarklar, gazeteciler, hükümet ve ordu yetkililerinin bulunduğu 26 Rus vatandaşına yaptırım uygulama kararı aldı.

AB’nin son listesinde Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov’un yanı sıra Başbakan Yardımcısı Dmitri Çernişenko, İnşaat Bakanı İrek Fayzullin; Ulaştırma Bakanı Vitali Savelyev, Rus ordusundan üst düzey bazı komutanlar ile bazı gazeteciler yer alıyor.

Ayrıca Rus oligarklar ve iş adamlarından Rosnet CEO’su İgor Seçin, Transneft CEO’su Nikolay Tokarev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakınlığıyla tanınan Alişer Usmanov ve Petr Aven, Alfa Group kurucusu Mikhail Fridman, iş adamı Sergey Roldugin, iş adamı Aleksander Ponomarenko, Putin’in yakın çevresinden Volga Grup’un sahibi Gennady Timçenko, Bank Rossiya hissedarı Aleksey Mordaskov ile PJSC Promsvyazbank Başkanı Petr Fradkov da listede bulunuyor.

Son eklenenlerle birlikte AB’nin yaptırım uyguladığı Rusya vatandaşı sayısı 680’e yükseldi. AB ayrıca 53 kuruluşa da yaptırım uyguluyor. Yaptırım listesindekilerin mal varlıkları donduruluyor, bu kişilere seyahat yasağı getiriliyor, bu kişi ve kuruluşlara fon sağlanmasına engel getiriliyor.

AB’den yeni yaptırım listesi: Hangi Rus vatandaşları bulunuyor?

 

 

 

22.34 UKRAYNA’DA FÜZE SAVUNMA SİSTEMLERİ DEVREYE GİRDİ

Kiev’de patlama seslerinin duyulmasının ardından Ukrayna’da hava saldırılarına yönelik füze savunma sistemleri devreye girdi.

22.27 KİEV’DE SİREN SESLERİ YÜKSELMEYE BAŞLADI

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de tekrar siren seslerinin duyulmasıyla beraber Ukrayna vatandaşları yeraltı sığınaklarına geçti.

22:00 ÇAVUŞOĞLU: BOĞAZLARDAN SAVAŞ GEMİSİ GEÇİRMEMELERİ KONUSUNDA UYARDIK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Çavuşoğlu, “Montrö ne diyorsa bunu uyguladık, bundan sonra da bunu uygulayacağız. Çatışma ortamında kıyıdaş olan, olmayan bütün ülkeleri Karadeniz’den savaş gemisi geçirmemesi konusunda uyardık. Şu ana kadar böyle bir geçiş olmadı, biz Montrö hükümlerini uyguluyoruz. Bugüne kadar boğazlardan herhangi bir geçiş ve geçiş talebi olmadı.” dedi.

21:20 ‘UKRAYNA VE MOLDOVA EN KISA SÜREDE AVRUPA ELEKTRİK ŞEBEKESİNE ALINACAK’

AB Komisyonu Ukrayna ve Moldova’nın en kısa sürede Avrupa elektrik şebekesine bağlanacağını açıkladı. Ukrayna, eski Sovyetler Birliği elektrik enerjisi ağından bulunuyor.

21.20 ‘SİLAH BIRAKAN RUS ASKERLERİNE PARA VERİLECEK’

Ukrayna Savunma Bakanlığı, silah bırakan Rus askerlerine af tanınıp para verileceğini açıkladı.

20:45 UEFA ve FIFA’DAN RUSYA MİLLİ TAKIMI VE KULÜPLERİNE MEN

FIFA ve UEFA, Rus kulüpleri ile Rusya Milli Takımı’nın ikinci bir duyuruya kadar bütün turnuvalardan men edildiğini açıkladı.

20:30 RUS KULÜPLERİ BASKETBOL AVRUPA LİGİ ORGANİZASYONLARINA KATILAMAYACAK

Avrupa Ligi yönetimi, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi nedeniyle Rus basketbol kulüplerinin organizasyonlarına katılımını askıya aldı.

Organizasyonun internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, Avrupa Ligi Ticari Varlıkları (ECA) İcra Kurulu, Ukrayna’daki savaş nedeniyle olağanüstü toplandı. Bu sezon THY Avrupa Ligi’nde mücadele eden CSKA Moskova, UNICS Kazan ve Zenit ile ULEB Avrupa Kupası’nda oynayan Lokomotiv Kuban’ın katılımı donduruldu. Durumun takip edileceği ve olumlu yönde gelişme yaşanmazsa Rus takımlarına karşı oynanan tüm normal sezon maçlarının iptal edileceği belirtildi.

EuroLeague, FIFA ve UEFA’dan Rusya kararı

20.24 KİEV BOMBARDIMAN ALTINDA

Ukrayna parlamentosu resmi hesabından Kiev’e hava saldırısı olduğuna dair paylaşım yapıldı.

19:19 BELARUS’TAKİ GÖRÜŞME SONA ERDİ, İLK AÇIKLAMALAR GELDİ

Ukrayna ile Rusya arasında Belarus sınırında yapılan müzakereler sona erdi. Görüşme 6 saat sürdü. İkinci tur görüşmeler için heyetlerin danışma amaçlı olarak önce başkentlerine dönecekleri belirtildi. İlk görüşmenin olumlu veya olumsuz sonuçlandığına ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı.

Sputnik’in haberine göre, müzakerelerde Rusya’yı temsil eden Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinskiy, bir sonraki görüşmenin Polonya-Belarus sınırında yapılacağını açıkladı.

Ukrayna heyetinin katılımcısı ve Zelenski’nin danışmanı Mihail Podolyak ise Rusya’nın hala aşırı derecede önyargılı olduğunu açıkladı.

19.03 İNGİLTERE’DEN RUSYA KARARI

İngiltere, Rus gemilerinin limanlarına erişimini yasaklama kararı aldı.

19.00 ZELENSKİY AB ÜYELİK BAŞVURUSU İMZALADI

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy Avrupa Birliği’ne üyelik başvurusunu imzaladı.

18:50 PUTİN’DEN DÖVİZ KARARNAMESİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, imzaladığı kararnameyle, Rusya vatandaşlarının ve şirketlerinin döviz cinsinden dış borç vermelerini ve Rusya dışındaki banka hesaplarına döviz yatırmalarını yasakladı.

18:08 PUTİN, MACRON’A ANLAŞMA İÇİN ÜÇ ŞART SÖYLEDİ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bir görüşme yaptığı açıklandı. Macron, telefonda görüştüğü Putin’e acil ateşkes uygulanması gerektiğini söyledi.

AA’nın haberine göre Macron, görüşmede Putin’den sivillere ve yerleşim yerlerine yönelik saldırıların durdurulması, sivil altyapının tamamının korunması ve kara yollarının ve özellikle Ukrayna’nın başkenti Kiev’in güneyindeki araç yolunun güvenliğinin sağlanmasını istedi. Putin, bu üç konuda “angaje olma iradesini” dile getirdi.

Görüşmede uluslararası insani hukuka saygı gösterilmesini, sivil nüfusun korunmasını ve insani yardımların ulaşımının sağlanmasını talep eden Macron, Putin’e gelecek günlerde temas halinde kalmayı önerdi. Putin de bunu kabul etti.

Macron, ayrıca Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile son saatlerde birçok telefon görüşmesi yaptı. Emmanuel Macron, Putin ile Zelenskiy’nin talebi üzere telefonda görüştü, ardından Zelenskiy’yi bilgilendirdi.

Putin ise Macron’a Ukrayna ile bir anlaşmanın ancak aşağıdaki şartlarda mümkün olacağını söyledi;

*Rusya’nın Kırım üzerindeki egemenliğinin tanınması.
*Ukrayna devletinin askerden arındırılması.
*Ukrayna’nın tarafsız statüsünün sağlanması.

17:40 RUS ORDUSU’NUN CAYDIRICI GÜÇLERİ ÖZEL SAVAŞ DURUMUNA GEÇİRİLDİ

Rusya Savunma Bakanlığı, Rus ordusunun caydırıcı güçlerinin takviyeli personelle özel savaş görevi durumuna geçirildiğini duyurdu. Rus ordusunun caydırıcı güçleri, nükleer silahlar ve hipersonik füzeleri de kapsıyor.

16:40 PUTİN, RUSYA MALİYE BAKANLIĞI  VE RUSYA MERKEZ BANKASI İLE GÖRÜŞTÜ

Rusya Lideri Putin, Rusya Maliye Bakanlığı ve Rusya Merkez Bankası’ndan 7 üst düzey yetkiliyle görüştü

16:11 UKRAYNA TALEPLERİNİ AÇIKLADI: KIRIM’DAN DA ÇEKİLİN

Rusya ve Ukrayna heyetleri, Belarus-Ukrayna sınırında müzakerelere başladı. Müzakerelerle ilgili ilk açıklama Ukrayna cephesinden geldi. Açıklamada, “Kırım ve Donbas dahil tüm Rus güçlerinin çekilmesini talep ettik” denildi.

14:28 ANONYMOUS, RUSYA’YA SİBER SALDIRI GERÇEKŞTİRDİ

Anonymous hacker grubu, Rus haber ajansı TASS’ın yanı sıra İzvestiya ve Kommersant gazetelerinin internet sitesine saldırı gerçekleştirdi. Basın kuruluşlarının internet sitelerine ulaşılamıyor

14.00 RUSYA VE UKRAYNA ARASINDAKİ MÜZAKERE GÖRÜŞMELERİ BAŞLADI

Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahale başlatması sonrası iki ülkenin Belarus’ta gerçekleştirdikleri müzakere görüşmeleri başladı

12:25 MÜZAKERE ÖNCESİ ZELENSKİ’DEN AÇIKLAMA

Zelenski, sıkıyönetim uyarınca, ülkeyi savunmak ve “suçlarını telafi etmek” için savaş tecrübesi olan tutukluların serbest bırakılmasına izin vereceğini söyledi. 4.500 Rus askerinin öldürüldüğünü açıklayan Zelenski, AB’den acil üyelik talebinde bulundu. Müttefiklerimizle dünyada Ukraynalıların kim olduğunu gösteriyoruz. Rus askerlerine çağrım şudur; silahlarınızı bırakıp gidin, komutanlarınıza inanmayın, sadece gidin ve hayatınızı kurtarın.

KKDC’den ‘Rusya operasyonu’ açıklaması

11:49  UKRAYNA RUSYA İLE OLAN GÖRÜŞMELERİNİN AMACINI DERHAL ATEŞKES VE RUS BİRLİKLERİNİN GERİ GÖNDERİLMESİ OLARAK AÇIKLADI

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı ofisi, Rusya ile müzakerelerin asıl amacının derhal ateşkes ve Rus birliklerinin geri çekilmesi olduğunu söyledi:

11:48 RUSYA İLE GÖRÜŞMEK İÇİN BELARUS’A GİDEN UKRAYNA HEYETİ BELLİ OLDU

Belarus’a giden Ukrayna heyeti şöyle:

Halkın Hizmetkarı Partisi başkanı Arahamia

Savunma Bakanı Reznikov;

Zelensky Danışmanı Podoliak

Kıdemli diplomat Kostin

Halk Vekili Umerov

FM Yardımcısı Tochytsky

11:35 KİEV’DE MARKETLER ÖNÜNDE UZUN KUYRUKLAR OLUŞTU

Ukrayna medyası, Kiev’de bir günden fazla süren sokağa çıkma yasağının kaldırılmasının ardından marketlerde oluşan uzun kuyrukların görüntülerini yayınladı.

 

11:30 UKRAYNA HEYETİ GÖRÜŞME YERİNE GELDİ

RIA Novosti muhabiri, Ukrayna heyetinin müzakerelerin yapılacağı yere geldiğini aktardı. Görüşmeler yerel saatle 12:00’de yapılacak

10:57 MÜMKÜN OLAN EN KISA SÜREDE ANLAŞMAYA VARMAK İSTİYORUZ

Ukrayna görüşmelerine katılacak Rus müzakereci, yapılacak bir anlaşmanın her iki tarafın çıkarına olması gerektiğini söyledi. Ayrıca Rusya’nın Ukrayna ile mümkün olan en kısa sürede anlaşmaya varmak istediğini vurguladı.

10.50 THE TİMES: UKRAYNA LİDERİ ZELENSKY’YE SUİKAST İÇİN RUSYA 400 ASKERİ KİEV’DE GÖREVLENDİRDİ

The Times’ın haberine göre, 400’den fazla Rus asker, Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky’ye suikast ve Ukrayna’nın yönetimini ele geçirmek için Kiev’de faaliyet gösteriyor

10.49 RUSYA, KİEV’DEKİ SİVİLLERİN ŞEHİRDEN ÖZGÜRCE AYRILABİLECEĞİNİ SÖYLEDİ

Moskova sivillerin güvenli çıkış yapabilmesi için Kiev’de koridor açılmasını teklif etti

10.47 UKRAYNA HEYETİ: GÖRÜŞMELER 1.5 SAAT İÇİNDE BAŞLAYACAK

Rusya ve Ukrayna arasında Belarus’ta gerçekleştirilecek müzakere görüşmelerinin 1.5 saat içince başlayacağı bildirildi.

10:36 RUSYA, UKRAYNA’NIN ZAYİATINI AÇIKLADI

Rusya tarafından yapılan açıklamada “Rus uçakları Ukrayna topraklarının tamamı üzerinde havada üstünlük kazandı. Operasyonun başlamasından bu yana 31 komuta merkezi, 314 tank ve başka zırhlı araç 57 çok namlulu roketatar sistemi, 121 topçu silahı, 274 özel askeri araç vuruldu” denildi.

09:44 EK YAPTIRIMLAR MASADA

İngiltere hükümeti, Ukrayna’ya yönelik askeri harekat nedeniyle Rusya Merkez Bankası’na karşı ek yaptırımlar uygulayacaklarını duyurdu: “Birleşik Krallık hükümeti, ülkedeki gerçek ya da tüzel kişilerin Rusya Merkez Bankası, Varlık Fonu ve Maliye Bakanlığı ile finansal işlemlerde bulunmasını yasaklayan kısıtlamaları yürürlüğe koymak için gerekli tüm adımları derhal atacaktır.”

09:10 TOPLANTI SALONU PAYLAŞILDI

Belarus Dışişleri Bakanlığı, Rusya- Ukrayna heyetlerinin görüşeceği salondan bir kare paylaştı

07:15 BÜYÜK ORDU KİEV’E YAKLAŞIYOR

ABD merkezli uydu görüntüleme şirketi Maxar, elde ettikleri uydu görüntülerinde, aralarında tankların da olduğu büyük bir Rus kara kuvvetleri konvoyunun, Ukrayna’nın başkenti Kiev’e yaklaştığının görüldüğünü duyurdu.

Maxar’dan yapılan yazılı açıklamada, yeni elde ettikleri uydu görüntülerinde, yüzlerce askeri aracı içeren yaklaşık 5 kilometre uzunluğundaki Rus askeri konvoyunun Kiev’e ilerlediğinin görüldüğü bildirildi.

Kiev’in 64 kilometre uzağında kaydedilen görüntülerde, konvoyun Ivankiv şehrinin kuzeydoğusunda olduğu ifade edilen açıklamada, konvoyun içinde, yakıt ve lojistik araçlarının yanı sıra, tanklar, zırhlı muharebe araçları ve topçu araçlarının olduğu aktarıldı.

06.10 UKRAYNA’YA AB ÜYELİĞİ

AB’nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu’nun Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna’nın AB’ye üye olmasını istediklerini söyledi. Euronews’e konuşan von der Leyen, “Onlar bize aitler, bizden insanlar ve üye olmalarını istiyoruz” diye konuştu.

01.26 BERDYANSK ELE GEÇİRİLDİ

Rus güçleri Berdyansk şehrindeki tüm kamu binalarını ele geçirdi.

00.30 FRANSA’DAN KATAR’A TELEFON

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefonda Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısını görüştü. Katar Emirlik Divanı’ndan yapılan açıklamaya göre iki lider telefonda Ukrayna’daki gelişmeleri ele aldı.

00.20 FRANSA’DAN KENDİ VATANDAŞLARINA UYARI

Fransa, Rusya ve Belarus’ta bulunan vatandaşlarına bu ülkelerden “derhal” ayrılmalarını tavsiye etti.

00:15 BİN 67 ASKERİ TESİS İMHA EDİLDİ

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’ya düzenlenen askeri operasyonda bin 67 askeri tesisin imha edildiğini açıkladı.