Büyük kayıplar veren İspanya’dan kritik Koronavirüs hamlesi

Yayın tarihi: 20 Haziran 2020 Cumartesi 9:56 pm - Güncelleme: 20 Haziran 2020 Cumartesi 9:56 pm

İspanya’da sol koalisyon hükümetinin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına önlem olarak 14 Mart’ta ilan ettiği olağanüstü hal 98 gün sonra bu gece yarısı sona eriyor.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, olağanüstü halin son günü olması dolayısıyla İspanyol halkına hitaben yaptığı konuşmada, “Olağanüstü halin sayesinde binlerce hayat kurtarıldı. Bağımsız bazı araştırma şirketlerine göre olağanüstü hal sayesinde İspanya’da 450 bin, Avrupa’da 3 milyon hayat kurtarıldı” dedi.

Resmi rakamlara göre Kovid-19’dan şimdiye kadar 28 bin 315 kişinin hayatını kaybettiği İspanya’da ‘kabuslu günlerin geri kaldığını’ kaydeden Sanchez, buna rağmen “Virüs halen aramızda ve ikinci dalga bizi tekrar sallayabilir. Bunun olmaması için her ne pahasına olursa olsun mücadele etmeliyiz” uyarısını yaptı.

İspanya Başbakanı, yarından itibaren kademeli normalleşme sürecinin ülke genelinde tamamlanarak, ‘yeni normallik’ sürecine geçileceğini belirterek, olası bir ikinci dalgaya hazırlıklı olmak için ‘stratejik sağlık malzemeleri ve diğer gereksinmelerinin rezerve edileceğini’ ifade etti.

Sanchez ayrıca muhalefet partilerine, ‘Kovid-19’un sosyal ve ekonomik etkilerini en aza indirmek, iş ve hayat kurtarmaya devam etmek için birlik olmaları’ çağrısında bulundu.

Sanchez, “Virüse karşı can kurtarmak için sosyal ve ekonomi hayatı durdurmamız gereken dönemler oldu. Aşırı sert darbeler aldık ama direndik. Şimdi yapmamız gereken tedbiri elden bırakmadan, sağlık ve hijyen önlemlerine uyarak ilerlemektir” dedi.

Diğer yandan İçişleri Bakanlığı tarafından verilen bilgilerde, geride alan 98 günde olağanüstü hal kurallarına uymayan 9 binden fazla kişinin gözaltına alındığı, toplam 1.2 milyon kişiye de ceza kesildiği bilgisi paylaşıldı.