Bütçe görüşmelerinde asgari ücret ve EYT açıklaması!

Yayın tarihi: 9 Aralık 2022 Cuma 12:16 am - Güncelleme: 9 Aralık 2022 Cuma 12:16 am

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, bakanlığın 2023 yılı bütçe teklifine ilişkin yaptığı açıklamalarda asgari ücretli çalışanların sayısına ilişkin konuştu. Bilgin ayrıca EYT’ye ilişkin de açıklamalarda bulundu.

2023 yılı bütçe görüşmeler TBMM’de devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bütçesine ilişkin kürsüye gelen Bakan Vedat Bilgin, yaptığı açıklamalarda yeni asgari ücrete ve EYT düzenlemesine ilişkin konuştu.

Bilgin, ”Geçen senede yaptırmıştım. Kamuoyunun beklentisi nedir diye bir çalışma yapıyorduk. Kasım ayının başında bir çalışma yaptırdık. Kamuoyunun beklentisi çok yüksek çıktı. 8 bin liranın üzerinde çıktı. İşverenlerin beklentisi 7 bin lira civarında çıktı. Asgari ücretliler 7.600 lira dedi. Bu çalışma bize bir kanaat vermesini. Tabi farklı işletmelerdeki işçilere soruldu. Kapsamlı bir çalışma yapıldı. Önümüzdeki dönemde asgari ücretle ilgili çeşitli rakamlar var. Ama benim burada bir rakam telaffuz etmem yakışık almaz.

Asgari ücretli çalışanların oranı yüzde 38 küsür. Küçümsenecek bir rakam değildir. Yüzde 60 değil, yüzde 38. Asgari ücret düzenlemesi sadece asgari ücretlileri ilgilendiren bir konu değildir. Biz ciddi bir değişiklik yaptığımız da tüm ücretlilerin ücretleri yukarıya tırmanıyor. Asgari ücret, diğer ücretleri de belirleyen bir etki yaratıyor” ifadelerini kullandı.

Vedat Bilgin, EYT için Meclis Genel Kurulu’nu işaret etti

EYT AÇIKLAMASI

Bilgin EYT’ye ilişkin ise ”EYT konusu ülkenin en önemli konularından biri. Uzamasının bir kaç nedenini söyleyeyim: Herkesi dinlemek zorundayız. Devlet açısından ele alınan bir konuydu. Doğrudan doğruya işverenleri ilgilendiriyor. Bir de bizim çalışmanın teknik yönüyle ilgili sorunlar var. En kapsamlı düzenlemeyi yapacağız.

Türkiye’nin emekçileri, biz asgari ücret konusunda emekçilerden yana tavır alacağız. EYT meselesi de gündeme geldiği zaman aynı kapsayıcılıkta olacaktır” dedi.