Burs arayanlar dikkat! Kara para aklama suçlamasıyla karşı karşıya kalabilirsiniz

Yayın tarihi: 2 Aralık 2023 Cumartesi 9:51 am - Güncelleme: 2 Aralık 2023 Cumartesi 9:51 am

Türkiye’de ekonomik krizin etkisini en çok hissedenlerden olan öğrenciler eğitim giderlerini karşılayabilmek için burs arama telaşına düşmüş durumda. Ancak dolandırıcıların burs arayan gençlerin hesaplarını kara para aklama aracı olarak kullanmak üzere tuzak kurduğu ortaya çıktı.

Gazeteci Murat Ağırel, Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan köşe yazısında burs arayan bir öğrencinin dolandırıcıların tuzağına nasıl düştüğünü anlattı. Ağırel yazısında, burs arayan öğrencinin bir site üzerinden burs başvurusu yaptığını, o siteden biri tarafından aranıp hesabına 105 lira onay parasının yatırılacağını ve bu paranın başka bir hesaba gönderilmesi gerektiğini yazdı. Ağırel yazısında, dolandırıcıların söylediklerini yapan gencin babasını daha sonra başka bir numaradan arandığını ve “parayı gönderin” diye tehditler aldığını kimlik bilgilerinin ellerinde olduğunu söylediklerini belirtti.

Ağırel yazısının devamında, hesap ek gelir sağlamak adına hesabını kiralayanların olaydan habersiz olarak kara para aklama dolandırıcılığına ortak olduğunu ve bunu mahkeme kağıdı teslim edildiğinde öğrendiklerini belirtiyor. Ağırel, dolandırılan kişilerin mağduriyeti giderilse de kamu davasından kaçamadıklarını da ifade ediyor.

“POS cihazıyla kara para aklama işi büyüyor, Türkiye başını belaya sokmak üzere”

Ağırel’in yazısından ilgili kısım şöyle:

İ.N. isimli genç bir öğrenci kardeşimiz. www.bursveriyoruz.net adlı bir siteye burs başvurusunda bulunuyor. Sedef Agar isimli (ad, soyad sahte olabilir) bir kişi “0533 024 81 68” numaralı telefondan İ.N. isimli öğrenciye ulaşıp “Dokuz ay boyunca geri ödemesiz burs desteği sağlıyoruz. Her ay hesabınıza kesintisiz 2.500 TL para yatıracağız” diyor. Devamla, “Başvurunun onaylanması adına IBAN numaranıza 105 TL aktarım sağlandı. Vermiş olduğumuz IBAN’a 103 TL olarak iadesini sağlar mısınız? 2 TL işlem ücreti kesiyor banka, sizden gitmemesi için açıklama kısmı oluyor para aktarırken oraya isim soyisminizi veya burs için gönderilen paranın iadesini yapınız. 3 gün içerisinde size mesaj ile dönülecektir” ifadeleriyle mesaj gönderiliyor.

Genç kardeşim hesabında Sedat Kılıçaslan isimli kişi tarafından ve Enes Sumeli adlı kişilerden gönderilen 205 TL parayı görüyor ve aynı IBAN numarasına değil de başka bir IBAN numarasına gönderilmesi istendiği için durumdan şüpheleniyor. Genç kardeşimize tehdit üzerine tehdit mesajları geliyor. Ardından “0507 407 45 65” numaralı telefondan genç kardeşimizin babasına ulaşıyorlar ve “Parayı bize iade edin, yoksa senin ve kızının a…, bilgileriniz elimde, bu bilgiler ile kızının da senin de hayatını bitireceğim…” diye tehdit ve hakaretlerde bulunuyorlar. Baba konu hakkında şikâyetçi oldu.

Ya ailelerin haberi olmadan bu tuzağa düşen gençler?

Sosyal medyada uydurma bir vakıf adı ile “Burs veriyoruz” vaadi diye gençlere ulaşıyorlar. Ya da gençler ailelerine destek olabilmek adına reklam verilen sitelere başvuru yapıyorlar. Yaptıkları başvuru hayatlarını kâbusa çeviriyor. Dolandırıcılar gençlerden tüm kimlik bilgilerini ve öğrenci bilgilerini alıyorlar ve elektronik para uygulamalarını indirmelerini ve hesap açmalarını istiyorlar. Destek alacağını düşünen gençler ne yazık ki dolandırıcıların ağına düşüyor. Adlarına elektronik para uygulamalarından hesaplar açılıyor. Dolandırıcılık faaliyetlerinde kullanıyorlar.

Diğer bir yöntem ise “kredi çekme sorunu yaşayan herkese profesyonel danışmanlık hizmeti ile profesyonel çözüm” vaadi ile kişilere ulaşıp hesap bilgilerini alıyorlar. Hem ek gelir elde etmek isteyen hem hesaplarının düzelmesini isteyen kişiler tüm banka hesaplarını dolandırıcılara teslim ediyorlar. Dolandırıcılar bahis veya dolandırıcılık paralarını bu hesaplara aktarmaya başlıyorlar. Hesap sahibi bihaber şekildeyken kendisine gelen mahkeme evrakını gördüğünde dolandırıldığını ve artık kendisinin de dolandırıcılık suçlaması ile karşı karşıya kaldığını anlıyor. Hayatları kâbusa dönüyor ve ağır ceza mahkemelerinden ceza alıyorlar.

Değerli dostlar…

Bu dolandırıcıların kimlikleri gerçek olmadığı için bulunması zor oluyor ancak hesap sahipleri gerçek kişiler olduğu için tüm dolandırıcılık davasında yargılanan bu kişiler oluyorlar. Dolandırılan insanların mağduriyeti giderilse dahi açılan kamu davasında mahkûm oluyorlar.

Hata yaparak dolandırıcılara hesaplarını kiralayan bu kişiler asıl dolandırıcıların peşine düşmüş ve tespit etmeye çalışmışlar.

Dolandırıcıların hesaplarını takip eden bu kişilerden birisi, TRANSCAN adlı kripto hesapta toplanan dolandırıcılık parasını tespit etmiş. Ekran görüntüsüne göre hesapta tam 12 milyon 105 bin dolar para var. Paranın dakika dakika hesaplara girişini belgelemişler.

Kaynak: TELE1