Bunları yerseniz metabolizma hızlandırıyor: İşte yağ yaktıran yiyecekler

Yayın tarihi: 27 Haziran 2019 Perşembe 11:27 am - Güncelleme: 27 Haziran 2019 Perşembe 11:27 am

Kilo vermek istiyoruz fakat bir türlü olmuyor. İşte bu noktada metabolizmayı hızlandıran hızlı ve sağlıklı kilo vermemize yardımcı olan besinler devreye giriyor.

Yeşil çay

Yeşil çayın yağ yakıcı özelliği içindeki katehin maddesinden geliyor. Bu madde metabolizma hızını ve karaciğerin yağ yakma hızını artırıyor. Yeşil çay özellikle karın bölgesindeki yağları hedef alıyor. Yeşil çayın içine limon suyu ekleyerek faydasını daha da artırabilirsiniz.

Yumurta

Protein deposu yumurta, bu özelliği sayesinde tam bir yağ düşmanı. Çünkü vücut proteini yakmak için daha fazla enerji (yani kalori) harcıyor. Aynı zamanda kas kütlenizi artırıyor ve daha uzun süre tok kalmanızı sağlıyor.

Ceviz ve badem

Ceviz ve badem içlerindeki sağlıklı yağlar sayesinde yağ yakımını hızlandırıyorlar. Kulağa biraz tuhaf gelebilir ama sağlıklı yağlar aslında vücudunuzdaki yağ birikimini azaltmakta çok etkili. Ceviz ve bademin yapılarındaki lif ve proteinin yanı sıra iyi yağlar, vücudun insüline hassasiyetini artırarak kilo vermeye destek oluyor.

Somon

Somon tam bir omega-3 deposu ve yağ yakıcı olmasını da bu özelliğine borçlu. Bilim insanları ilişkiyi henüz kesin olarak çözebilmiş değil ama omega-3 yağ asitleri vücutta yağ kütlesini küçültüyor. Üstelik somon gibi yağlı balıkları tükettiğinizde omega-3 sayesinde daha uzun süre tok kalıyorsunuz.

Keten tohumu

Keten tohumu yağında bulunan ve lignan adı verilen madde, vücutta östrojene benzer etkiler yapıyor ve özellikle kadınlarda menopoz sonrası dönemde vücuttaki yağ kütlesinin ve beden kitle endeksinin aşağı çekilmesine yardımcı oluyor. Yoğurda, salatalara ya da kahvaltılık gevreklerinize dahil edebilirsiniz.
Sirke

Sirkenin asidik yapısı tam bir yağ düşmanı. Çünkü vücudun yağ yakmasına yardımcı olan enzimleri üreten genleri tetikliyor. Bunun için günde bir yemek kaşığı sirke içmeniz yeterli.

Esmer pirinç

Bir lif deposu daha! İşlenmiş beyaz pirinç, makarna ya da ekmek yerine tercih edebileceğiniz esmer pirinç, vücutta daha kolay parçalanıyor. Kalorisi aynı olsa da esmer pirinç tüketenlerde karın yağlanmasının daha az olduğu araştırmalarla ortaya çıkmış.

Sarımsak ve soğan

Bu ikilinin acı ve kokulu olmasını sağlayan allisin maddesi aynı zamanda yağla savaşta büyük rol oynuyor. Üstelik her sarımsak ve soğanda bulunan yağlar da vücutta yağ birikimini ve kilo artışını önlüyor.
Acı biber

Türü ne olursa olsun acı biberlerde bulunan kapsaisin maddesi metabolizma hızını artırarak enerji tüketimini hızlandırıyor. Bunun yanı sıra acı daha kısa sürede doymanızı ve uzun süre tok kalmanızı sağlıyor.

Kahve ve çay

Kahve ve çayda bulunan kafein, metabolizma hızını artırıyor ve daha fazla kalori yakmanızı sağlıyor. Ancak günde 300 miligramı aşmamalısınız. Bu da 2 fincan kahve ya da 4 fincan çay demek. Çok fazla kafein tükettiğinizde serotonin üretiminizi düşürüp depresif bir ruh haline girme tehlikesi yaşayabilirsiniz.
Su

Söylemeye gerek bile yok ama yine de söyleyelim… Özellikle soğuk su metabolizma hızınızı artırıyor ve daha fazla kalori yakmanızı sağlıyor. Suyu içebildiğiniz kadar soğuk içmeye çalışın.

Avokado

Birçok bitki gibi avokadodaki yağların da yüzde 75’i iyi yağlar. İçindeki tekli doymamış yağ asitleri ile avokado kalbe faydalı ve doyurucu. Öğün başına yarım avokado hem daha hızlı doymanızı hem de daha geç acıkmanızı sağlayacak.

Karabiber

Acı biber yemekten hoşlanmıyorsanız bir de karabiber deneyin. İçinde bulunan piperin maddesi yiyeceklerin sindirim kanalındaki hareketini hızlandırıyor ve böylece gıdalardan aldığınız kalori miktarını azaltmaya yardımcı oluyor.

Zencefil

Zencefilde bulunan gingerol maddesi kapsaisin ve piperinin akrabası. Bu madde de vücut sıcaklığını artırarak daha fazla kalori yakımını sağlıyor. Aynı zamanda açlık seviyesini kontrol altına almaya yarıyor. Limonlu zencefil çayını da beslenmenize eklemelisiniz.

Bitter çikolata

Bitter çikolatada bolca bulunan kakao bazı sindirim enzimlerinin üretimini baskılayarak gıdalardan alınan kaloriyi azaltıyor. Ancak çok fazla çikolata bu faydaların önüne geçebilir. Yemekten sonra 1 kare yemek yeterli.

Kinoa

Kinoada bulunan betain maddesi kas gelişimini ve yağ yakımını hızlandıran bir aminoasit. Ayrıca protein ve lif deposu olan kinoa çok da doyurucu. Pirinç ya da makarna yerine kinoa tüketmeyi deneyin.

Çorba

Çorba gayet doyurucu bir yemek. Özellikle de kremalı ve unlu çorbalar yerine et ve sebze suyu bazlı, proteinli çorbaları tercih ediyorsanız az kaloriyle çok doymak mümkün. Yemeğin önünde ya da tek başına bir öğün olarak bol bol çorba tüketin.

Tarçın

Tarçın tatlı ihtiyacınızı azaltıp kan şekeri seviyenizi düzenliyor. Vücut sıcaklığını ve metabolizma hızını artırarak daha fazla kalori yakılmasını sağlıyor. Aynı zamanda vücutta insülin seviyesini düzenlemeye yardımcı olan tarçının içindeki sinnamaldehit maddesinin yağ yakıcı etkisi olduğu düşünülüyor.

Karalahana, ıspanak

Koyu yeşil yapraklı sebzeler çok büyük hacimli olmalarına karşın çok az kalori taşıyor. Aynı zamanda stres hormonuyla savaşan C vitamini ve yiyeceklerin enerjiye dönüşmesini sağlayan magnezyum içeriyorlar. Ayrıca bu sebzelerde bulunan tilakoid maddesi, yediklerinizdeki yağın vücutta tutulmasını engelliyor.