Bulut: 204 bin kişi daha kara listeye alındı

Yayın tarihi: 24 Mayıs 2021 Pazartesi 12:00 pm - Güncelleme: 24 Mayıs 2021 Pazartesi 12:00 pm

CHP’li Burhanettin Bulut, 2021 yılının ilk üç ayında 204 bin kişinin daha kredi sicilinin bozularak kara listeye alındığını söyledi.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, pandeminin ağırlaştırdığı ekonomik krizin etkisiyle vatandaşın ve esnafın kredi borçlarını ödeyemediğini söyledi. Bu yılın ocak-mart döneminde 204 bin vatandaşın daha kredi sicilinin bozulduğunu söyleyen Bulut, 125 bin 85 kişinin tüketici kredisi borcunu, 113 bin 101 kişinin de kredi kartı borcunu ödeyemediği için bankalar tarafından icraya verildiğini belirtti.

CHP’li Bulut, “Farklı bankalara olan borçları ile hem tüketici kredisini hem de kredi kartı borcunu birlikte ödeyemediği için icraya verilenler tek kişi sayıldığında bu dönemde kredi sicili bozularak ismi bankaların kara listesine yazılan vatandaş sayılı 204 bin 220 kişi oldu” dedi.

“34 MİLYON KİŞİNİN TÜKETİCİ KREDİSİ BORCU VAR”

Bankalar tarafından borcunu ödeyemediği için son beş yılda icraya verilen ve borcu hala devam eden vatandaş sayısının da 3 milyon 453 bin 581 kişi olduğunu söyleyen Bulut, bankalara ve finans şirketlerine tüketici kredisi borcu bulunanların sayısının da son bir yılda 2 milyon 359 bin kişi, bu yılın ilk üç aylık döneminde de 511 bin kişi artarak 34 milyon 515 kişiye çıktığını ifade etti.

Bulut, “Vatandaş da, pandemi döneminde ekonomik yardımsız kepenk kapatan esnaf da geçim derdinde. Zorunlu olarak banka kredilerine yöneliyor; kredilerle hayatlarını idame etmeye çalışıyorlar. Ancak kredi kartı borç ve faiz sarmalında sıkışıp kalan vatandaş, kredi borçlarını zamanı geldiğinde ödeyemiyor. Borçların ödenmemesinin temel nedeni iktidarın kötü yönetiminin yarattığı ekonomik kriz ortamı. Tüketici kredisi ve kredi kartı borcu olan vatandaşların kredileri ötelenmeli ya da yeniden yapılandırılmalı” dedi