Dünya

Bulgaristan'da halk 4 yılda 7'nci kez sandık başına gitti! İşte ilk sonuçlar

Bulgaristan'daki parlamento seçimlerinin muhtemel galibi merkez sağ GERB partisi oldu. Aşırı sağ parti, Bulgaristan'ın Rusya'ya yönelik yaptırımları kaldırmasını, Ukrayna'ya yardım etmeyi durdurmasını ve NATO üyeliğini referanduma götürmesini talep ediyor.

Bulgaristan ve Türkiye’deki çifte vatansaşlar 22 ilde bu yıl gerçekleşen 7'nci seçim için sandık başına gidildi. Bursa'da ve diğer şehirlerde yaşayan çifte vatandaşlar, Bulgaristan seçimleri için il genelinde kurulan 42 sandıkta saat 08.00 itibarıyla oy kullandı.

"YEDİNCİ SEÇİM, İNSANLAR BIKTI"

Bulgaristan’ın Bursa Konsolosluğu’na gelerek oy kullanan seçmen Taner Çavuş, Bulgaristan göçmenlerinin yoğun yaşadığı mahallelerdeki okullarda sandıkların kurulduğunu söyledi. Çavuş, “Bu 3 yıl içinde 7’nci seçim. İnsanlar bıktı. Şimdi daha bugünden itibaren tekrar konuşuluyor nisan, mayıs ayında tekrar seçim olacağı. Yani katılım oranının çok düşük olacağını bekliyoruz” dedi.

MUHTEMEL GALİP GERB PARTİSİ

Bulgaristan eski Başbakanı Boyko Borisov'un merkez sağ GERB partisi, sandık çıkış anketlerinde birinci çıkmasının ardından Bulgaristan'daki parlamento seçimlerinin muhtemel galibi oldu. Gallup International anket şirketi tarafından yapılan sandık çıkış anketi, merkez sağ Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar (GERB) partisinin oyların yüzde 25'ini aldığını gösterdi. Görünüşe göre GERB, Avrupa Birliği (AB) ve NATO yanlısı Değişime Devam-Demokratik Bulgaristan (PP-DB) ittifakını yaklaşık yüzde 10'luk bir oy farkıyla geride bıraktı.

DÖRDÜNCÜ KABİNESİNİ KURACAK

İlk sonuçların bugün açıklanması bekleniyor ancak nihai resmi sonuçların açıklanması günler sürebilir. Sonuçların sandık çıkış anketlerini doğrulaması halinde, eski başbakan ve GERB'in lideri Boyko Borisov’a dördüncü kabinesini kurma yetkisi verilmiş olacak. Ancak Borisov'un parçalanmış bir parlamentoda bir hükümet koalisyonu kurmak için müttefik bulması zor bir görev olacak gibi görünüyor.

BİTMEK BİLMEYEN SEÇİM SARMALI

Avrupa Birliği'nin (AB) en yoksul ülkesinde, 2020 yılında yolsuzluk karşıtı kitlesel protestoların merkez sağ GERB partisi liderliğindeki koalisyon hükümetini devirmesinden bu yana yedinci kez seçim yapıldı. O zamandan bu yana, ikisi arasında sadece üç ay olan bir dizi seçim, birden fazla merkezci ve sağcı parti tarafından yönetilen istikrarsız koalisyonlara yol açtı. Seçmenlerin yorgunluğu ve siyasetçilere yönelik hayal kırıklığı, yaygın Rus dezenformasyonunun da yardımıyla radikal siyasi seslerin demokratik sürece yönelik halk desteğini başarılı bir şekilde baltaladığı ve Rusya yanlısı ve aşırı sağcı grupların popülaritesini arttırdığı bir ortam yarattı.

Haziran ayında yapılan son oylamanın net bir kazananı olmadı ve 240 sandalyeli Bulgaristan Parlamentosu'na girebilmek için yüzde 4 barajını aşan yedi siyasi parti hükümet kurmakta başarısız oldu. Merkez sağ GERB-SDS koalisyonu 68 sandalye ile parlamentodaki en büyük grup olarak ortaya çıkarken, tarihsel olarak Bulgaristan'ın büyük Türk azınlığını temsil eden merkezci Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin (DPS) 47 sandalye ile önünde yer aldı. Başlangıçta GERB üyelerinin öncülüğünde aylarca süren koalisyon görüşmelerinin çıkmaza girmesinin ardından yeniden seçim kararı alındı.

Gözlemciler pazar günkü oylamanın, özellikle sayılarının dokuza ulaşacağı tahmin edilen parlamentodaki gruplar arasında daha zorlu görüşmelere yol açacağını öne sürüyor. Bitmek bilmeyen seçim sarmalının Bulgaristan ekonomisi ve dış politikası üzerinde ciddi bir etkisi oldu. Ülke, reform eksikliği nedeniyle AB kurtarma fonlarından milyarlarca euro kaybetme riskiyle karşı karşıya. Schengen bölgesine tam entegrasyon ve Euro bölgesine katılım muhtemelen daha da gecikecektir. Bu tür endişe verici sinyaller, analistler tarafından siyasi yelpazenin her iki ucundaki partilerin pragmatik uzlaşmalara dayalı bir çözüm aramaları için olası nedenler olarak inceleniyor. Anketçilerin mecliste ikinci en büyük grup olacağını tahmin ettiği AB ve NATO karşıtı, Rusya yanlısı Vızrajdane (Yeniden Doğuş) partisinin daha zayıf bir sonuç aldığı görülüyor. Aşırı sağcı parti, Bulgaristan'ın Rusya'ya yönelik yaptırımları kaldırmasını, Ukrayna'ya yardım etmeyi durdurmasını ve NATO üyeliğini referanduma götürmesini talep ediyor. Parti, şu ana kadar parlamentoda izole edilmiş durumda ve gelecekteki ortaklıklara dair yeni bir işaret yok.

Ancak meclisteki ana akım partilerin çıkmazı çözememesi durumunda, Vızrajdane ve benzeri grupların cazibesi artabilir ve Bulgaristan'ın Batı yanlısı yolunda engeller oluşturabilir.

Susturuculu saldırının şüphelileri üç araç ile saatler sonra Bulgaristan’a kaçtı Susturuculu saldırının şüphelileri üç araç ile saatler sonra Bulgaristan’a kaçtı