Bülent Tezcan: Anayasal düzene doğrudan doğruya darbe girişimidir!

Yayın tarihi: 8 Kasım 2023 Çarşamba 11:22 pm - Güncelleme: 8 Kasım 2023 Çarşamba 11:36 pm

CHP‘li Bülent Tezcan TELE1 vanlı yayınında, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Can Atalay kararını ve AYM üyeleri hakkındaki suç duyurusunu değerlendirdi. Tezcan, “Yargıtay 3. Ceza Dairesi eliyle bu karar anayasal düzene doğrudan doğruya darbe girişimidir. Yargının elindeki imkan ve yetkileri kullanarak Anayasa’yı açıkça ihlal etmesidir. Anayasa’yı yok edecek bir denemedir” dedi.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi’nin TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği “seçilme hakkı” ve “kişi hürriyeti ve güvenliği” haklarının ihlal edildiği yönündeki kararına uyulmamasına hükmetti.

Daire, “yargısal aktivizm” yapmakla suçladığı ihlal kararı yönünde oy kullanan AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Daire aynı zamanda Atalay’ın milletvekilliğinin de düşürülmesi işlemlerine başlanması için kararı TBMM Başkanlığı’na gönderdi. Bunun üzerine CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM Grubu’nu Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin kararını değerlendirmek üzere basına kapalı olarak olağanüstü toplantıya çağırdı.

“ANAYASA’YI YOK EDECEK BİR DENEMEDİR”

TELE1 canlı yayınına katılan CHP’li Bülent Tezcan toplantının sürdüğünü belirtti. Tezcan karara ilişkin şunları söyledi:

“Yargıtay 3. Ceza Dairesi eliyle bu karar anayasal düzene doğrudan doğruya darbe girişimidir. Yargının elindeki imkan ve yetkileri kullanarak Anayasa’yı açıkça ihlal etmesidir. Anayasa’yı yok edecek bir denemedir”

“BU MESELEYİ HUKUK EKSENİNDE TARTIŞMAK UTANÇ VERİCİ”

15 Temmuz Darbe Girişimi’ne karşı da Meclis’e gelerek direndiklerini anlatan Tezcan, “Anayasa çok açık. Bu meseleyi hukuk ekseninde tartışmak utanç verici. Anayasa Mahkemesi’nin akrarlarını ben beğenmedim uygulamıyorum deme yetkisi hiçbir organın yok. Anayasa 153. Maddesi net şekilde diyor ki, ‘Anayasa Mahkemesi kararları herkesi bağlar ve ona uymak zorundasınız’. ”

Tezcan Anayasa’nın 153. Maddesi’nin Yargıtay’ı ya da Danıştay’ı hariç tutmadığını belirtirken Enes Berberoğlu’nun dosyasında da AYM kararının bağlayıcı olduğunu hatırlattı.

Tezcan ayrıca Yargıtay’ın AYM’nin denetim merci olmadığını da söyledi.

Gündem Yargıtay hamlesi! CHP’nin ardından TBB de olağanüstü toplanıyor