Bugünün CHP’sini eleştirmek için bakın Ecevit’i ne yaptı?

Yayın tarihi: 28 Temmuz 2020 Salı 9:55 am - Güncelleme: 28 Temmuz 2020 Salı 9:55 am

Yandaş Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi bugünkü köşe yazısında, “Bülent Ecevit’in başörtülü milletvekili Merve Kavakçı için Meclis’te ‘Bu hanıma haddini bildirin’ diye meydan okuması belleklerden silinmemişti.” diye yazdı.

CHP’nin 37. Olağan Kurultayı’nda bir ilke imza atıldı ve başörtülü bir isim olan Sevgi Kılıç Parti Meclisi’ne girdi.

Kurultayda 365 delegenin oyunu alarak kadın ve gençlik kotasından Parti Meclisi’ne (PM) giren avukat Sevgi Kılıç, başörtüsüyle anılmasından duyduğu üzüntüyü dile getirerek, “Ben başörtülü olarak kategorize edilmeye ya da herhangi bir farklı biçimde; din, dil, ırk diye kategorize edilmeye karşıyım” dedi.

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, Sevgi Kılıç’ın Parti Meclisi’ne girmesini Bülent Ecevit’in seneler önce söylediği bir sözle gölge düşürmek istedi. Selvi, yazısında şunları kaydetti:

CHP’NİN BAŞÖRTÜLÜ ATOM KARINCASI

CHP kurultayında bir ilk yaşandı. Başörtülü avukat Sevgi Kılıç, PM üyeliğine seçildi. CHP tarihinde bir ilk. Sevgi Kılıç’la konuştum. Tebrikleri kabul etmekten sesi kısılmıştı. Sevgi Kılıç’a 1 ay önce CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu teklifte bulunmuş. “Sayın Genel Başkanımız gençlerin çalışmalarını bildiği ve onları desteklediği için benim gibi gençleri anahtar listeye aldı. Sayın Genel Başkan’ın takdiriyle listeye girdim, örgütümüz de beni destekledi” diyor. Sevgi Kılıç’ın CHP’liliği yeni değil. Başörtülü olması nedeniyle “Sonradan mı transfer edildi, yoksa kökten mi CHP’li” diye bir tartışma yürüdüğü için Sevgi Kılıç’a sordum. Aileden CHP’li. Amcası da bir dönem önce Beykoz’da CHP’den belediye meclis üyeliği yapmış. Kendisi de öğrenciliğinde okul sorumluluğunu üstlenmiş, avukat olduktan sonra da CHP Beykoz teşkilatında görev almış.

BAŞÖRTÜSÜNÜ SORDUM

Sevgi Kılıç’a başörtülü olması nedeniyle bir zorluk yaşayıp yaşamadığını sordum. “Kadınları başörtülü, başörtüsüz diye kategorize etmek kadınlara en büyük zararı veriyor. Kadınları başörtülü, başörtüsüz, dil, din, ırk diye ayırmak daha sonra kadına şiddete kadar dönecek zararlar veriyor. Bunu doğru bulmuyorum. Ben uzun süredir CHP’de hizmet veriyorum. Örgütüm beni çalışkanlığım nedeniyle atom karınca olarak bilir” dedi.

MERVE KAVAKÇI’DAN SEVGİ KILIÇ’A

Bir dönemler başörtüsü yasağının savunucusu CHP vardı. Başörtüsüne özgürlük sağlayan düzenlemeleri Anayasa Mahkemesi’ne götürüp iptal ettirirdi. Bülent Ecevit’in başörtülü milletvekili Merve Kavakçı için Meclis’te “Bu hanıma haddini bildirin” diye meydan okuması belleklerden silinmemişti.

O noktadan buraya gelindi. Başörtülüleri Meclis’ten atmaktan PM’ye başörtülü Sevgi Kılıç’ı alan CHP’ye ulaşıldı. CHP İstanbul İl Örgütü’nde de başörtülü Kevser Celayir görev aldı. Bu iç barışımız adına yerinde bir adım. Sevgi Kılıç’a yeni görevinde başarılar diliyorum. CHP’de Kılıçdaroğlu’nun Sevgi Kılıç’ı genel başkan yardımcısı yapıp yapmayacağı merak ediliyor.