Bugüne kadar yapılmış en güvenli araç olarak lanse ediliyor

Yayın tarihi: 14 Kasım 2022 Pazartesi 7:30 am - Güncelleme: 12 Kasım 2022 Cumartesi 3:58 pm

Volvo, elektrikli otomobil alanında sunduğu araçlara yenilerini eklemeye devam ediyor. Bildiğiniz gibi İsveçli otomobil üreticisi, elektrikli otomobil tarafında bugüne kadar daha çok C40 Recharge gibi ufak araçlarla yer alıyordu. Ancak şirket artık daha büyük ve daha üst segment araçlarıyla da elektrikli otomobil pazarında varlık gösterecek.

EX90, 111 kWh’lık bir bataryayla geliyor. Bu da aracın çift elektrikli motor sistemine 380 kW’lık bir güç sağlıyor ki bu da yaklaşık 517 beygir gücüne karşılık geliyor. Volvo tarafından yapılan açıklamaya göre aracın bataryası yüzde 10’dan yüzde 80’e sadece 30 dakikada çıkıyor. Araç dolu bir bataryayla tek seferde 600 kilometre yol alabiliyor.

EX90

 

Araç güvenliği konusunda Volvo için yeni bir dönem başlatacağı söylenen EX90’un kullanıcılara sunacağı özellikler arasında gelişmiş bir güvenlik sistemi yer alıyor. Bu güvenlik sistemi, son teknoloji kamera, sensör, radar ve LiDAR’dan destek alıyor. Öte yandan araç kabininin içinde de sürücünün durumunu kontrol eden sensörler yer alıyor ve bu sensörler gerektiği takdirde sürüş destek özelliklerinin devreye girmesini sağlıyor. Örneğin bir sürücü yolda giderken direksiyon kontrolünü yitirir ya da bilincini kaybederse, sensörler bunu fark edip aracı durduruyor. Aynı zamanda aracın kontrol paneli de devreye girip yardım çağırıyor.

Bildiğiniz gibi GM ve Tesla’nın bazı araçlarında da benzer güvenlik özellikleri yer alıyor. GM’in Super Cruise özelliği sürücünün yola bakıp bakmadığını denetliyor. Öte yandan Tesla Autopilot ise sürücünün direksiyonu tutmadığını fark ettiğinde aracı durduruyor. Volvo, EX90 ile bunlara denk, hatta daha üstün güvenlik teknolojileri sunmayı amaçlıyor.

Tesla 40 bin otomobili trafikten çekmek zorunda kaldı