Bugün başladı: Beş soruda üçüncü doz

Yayın tarihi: 1 Temmuz 2021 Perşembe 3:32 pm - Güncelleme: 1 Temmuz 2021 Perşembe 3:32 pm

Salgınla mücadelede yeni bir aşamaya geçildi. Bugün 50 yaş üstü kişiler ve sağlık çalışanları 3. doz aşılarını olabilecek. Üçüncü doz ikinci dozdan 3 ay sonra uygulanacak, aşı tercihi vatandaşa bırakılacak. İşte 5 soruda 3.doz süreci…

Türkiye’de 3. doz aşılama bugün itibariyle başladı. Açıklama dün Bilim Kurulu toplantısının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin tarafından yapıldı. ‘Hatırlatma aşısı’ olarak adlandırılan üçüncü doz 50 yaş üzeri kişiler ve sağlık çalışanları için sisteme tanımlandı.

Peki, üçüncü doz aşı neden gerekli, Covid-19 geçirenlerin hatırlatma dozları ne zaman yapılacak? İşte 5 soruda ‘üçüncü doz’ aşılama süreci…

1- Üçüncü doz aşı neden gerekli?

Aşılarda belirli bir süre sonra azalan antikor oranını yeniden artırmak ve eski seviyesine ulaştırmak için hatırlatma, pekiştirme ya da ‘rapel’ dozu olarak adlandırılan aşılar vuruluyor. Covid-19’a karşı da antikorun tam oluşabilmesi için belirli aralıklarla 2 doz aşı vurulurken aşının oluşturduğu antikorun 6 ay sonra etkisini azaltması nedeniyle hatırlatma olarak üçüncü doz öneriliyor. Böylelikle antikor seviyesi yeniden artacağı için vücudun koronavirüse karşı yeniden direnç kazanacağı belirtiliyor.

2- Aşılama süreci nasıl ilerleyecek?

Üçüncü doz aşılama öncelikle iki doz aşısını olmuş sağlık çalışanları ve 50 yaş üstü vatandaşlar için başlayacak. Bu kapsamda huzurevlerinde kalan yaşlı vatandaşların da aşılaması yapılacak. Edinilen bilgiye göre, bu grupta yer alan kişilerin üçüncü doz aşı randevuları, iki doz aşının yapılmasının üzerinden 3 ay geçtikten sonra açılacak. CoronaVac veya BioNTech aşısını olanlar için bu sürede bir değişiklik söz konusu olmayacak. Sağlık Bakanlığı bu grupların ardından üçüncü doz aşıyı diğer yaş gruplarıyla devam ettirmeyi planlıyor.

3- Üçüncü doz hangi aşıyla yapılacak?

Üçüncü doz aşının hangi aşı türü ile olacağına yönelik herhangi bir kısıtlama ya da öncelik getirilmedi. Bu kapsamda vatandaşlar ve sağlık çalışanları ilk iki dozda hangi aşıyı yaptırmış olurlarsa olsunlar üçüncü doz olarak istedikleri aşıyı olabilecekler.

4- Nasıl randevu alınacak?

Vatandaşlar, üçüncü doz aşısına ilişkin durumunu yine e-Nabız hesabından veya 2023’e kısa mesaj (SMS) göndererek öğrenebilecek. Aşı uygulaması için vatandaşlar, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS), e-Nabız hesabı veya Alo 182 üzerinden randevu alabilecek ve tarihi geldiğinde randevu aldığı sağlık kuruluşuna gidecek.

5- Covid-19 geçirenlerin hatırlatma dozları ne zaman yapılacak?

Öte yandan Koronavirüs Bilim Kurulu’nun dünkü toplantısında ‘Covid-19’u geçirenlerin ne zaman aşı olacakları’ konusuna ilişkin yapılan değerlendirme sonucunda hastalığın üzerinden 6 ay geçtikten sonra aşı hakkı tanımlanması uygulamasında değişikliğe gidildi. Buna göre, hastalığı geçirmiş olan vatandaşlar hatırlatma dozu olarak aşıyı hastalığın üzerinden 3 ay geçtikten sonra olabilecek. Bu uygulamanın da mevcut antikor seviyesini ve koruyuculuğu önemli ölçüde artıracağı belirtiliyor. Ayrıca BioNTech aşısının ilk dozunu olan vatandaşlar, ikinci dozlarını 4 hafta sonra olacak şekilde randevu alabilecek.

TIKLAYIN – Biontech’te 2. doz süresi kısalıyor: Aşıda 3. doz başlıyor