Buca’nın genç bilim insanlarından büyük başarı daha

Yayın tarihi: 23 Mart 2021 Salı 11:20 am - Güncelleme: 23 Mart 2021 Salı 11:20 am

Buca Belediyesi Kızılçullu Bilim ve Sanat Merkezi öğrencileri, kazandıkları uluslararası başarılarla Buca ve Türkiye’nin adını dünyaya duyurdu. Biyokimya, fizik ve çevre alanında hazırladıkları projelerle; Meksika, Güney Kore, Brezilya, Endonezya, Şili ve Güney Afrika olmak üzere 6 ülkede düzenlenen 9 ayrı yarışmaya katılan birbirinden yetenekli Bucalı öğrenciler, 9 altın, 14 gümüş, 3 bronz ve 1 özel ödül olmak üzere toplam 27 ödül kazandı.

Buca Belediyesi’nin geleceğe bilimsel çalışmalarıyla ışık tutan birimi Kızılçullu Bilim ve Sanat Merkezi, yetiştirdiği genç bilim insanlarının projeleriyle uluslararası arenada üstün başarılara imza attı.

Kızılçullu Bilim ve Sanat Merkezi’nin birbirinden değerli projeleri, Brezilya merkezli düzenlenen “MCTEA”, Güney Kore merkezli düzenlenen “Korea Science&Engineering Fair (KSEF)”, Şili merkezli düzenlenen “Expociencias Chile”, Meksika merkezli düzenlenen “Exposciences Mexico”, Endonezya merkezli düzenlenen “International Science and Innovation Fair (ISIF)”, “Indonesıan Inventıon and Innovatıon Promotıon Assocıatıon (INNOPA)” ve “Indonesıa Internatıonal Applıed Scıence Project Olympıad (I2ASPO)”, Güney Afrika merkezli düzenlenen “ESKOM Expo for Young Scientists” ve “SAYESS Science Expo” yarışmaları olmak üzere toplam 6 ülkede, biyokimya, fizik ve çevre alanında 9 yarışmaya katıldı.

FİZİK PROJESİNE 4 ALTIN, 1 GÜMÜŞ MADALYA

Fizik alanında, Bilge Toprak Karakaya’nın hazırladığı nano boyutta iletkenliğin kuantizasyonu araştırılarak “İnsanlarda üridin eksikliğini tespit eden biyosensör” projesi, Şili ve Endonezya’da gerçekleşen yarışmalarda 4 altın, 1 gümüş madalya almaya hak kazandı.

ORGANİZASYONUN EN ÖNEMLİ ÖDÜLÜ

Çevre alanında, Asil Söylev ve Sude Kahraman’ın hazırladıkları “Ağır metal atıklardan oluşan zararları belirleyecek sensör” projesi, Meksika’da gerçekleşen organizasyonda en önemli ödül olarak verilen ‘Outstanding Project’ ödülüne layık görüldü. Proje, Güney Kore, Brezilya, Endonezya, Şili ve Güney Afrika’dan ise 3 altın, 7 gümüş madalya kazandı.

BİYOKİMYA PROJESİNE 11 MADALYA

Biyokimya alanında ise Sinemis Nur Boz ve Bilal Esmer’in hazırladıkları “İnsana ve çevreye zarar vermeyen biyolojik gıda ambalajı” projesi, Meksika, Güney Kore, Brezilya, Endonezya, Şili ve Güney Afrika’dan 2 altın, 6 gümüş, 3 bronz madalyayı göğüsledi. Merkez, son dönemde elde ettiği başarılı derecelerle uluslararası arenada ödül avcısı kurum olarak anılmaya başladı.