Bucak Aşireti yol kesip, ev taramış!

Yayın tarihi: 21 Ekim 2021 Perşembe 11:51 am - Güncelleme: 30 Mart 2022 Çarşamba 12:04 pm

Gazetesi İsmail Saymaz, Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde bazı araçların durdurularak kimlik kontrolü yapıldığı, şoförlere silah doğrultulduğunu söyledi. Saymaz, “Siverek’te 90’lara dönüş” başlıklı yazısında silahla yol kesme olayının arkasından Bucak aşiretinin çıktığını ifade etti.

Halk TV yazarı İsmail Saymaz, kaleme aldığı “Siverek’te 90’lara dönüş” yazısında Siverek’te ellerinde silahlarla araçtan inen 3 kişinin yoldaki araçları durdurarak kimlik kontrolü yaptığını ifade etti. Saymaz, saldırganların Bucak Aşireti’nden Tayyar Bucak’ın oğulları Mustafa Uday ve Ali İhsan Bucak olduğunu söyledi. Saymaz yazısında saldırganların araçları durdurduğu görüntülerin Facebook’ta paylaşılmasının ardından Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin’e ulaştığını aktardı. Saldırganların serbest bırakıldığını öğrenen Vali Erin’in talimatıyla baba Tayyar Bucak’ın tutuklanmasının ardından serbest bırakıldığını iki oğlunun ise firar ettiğini ifade etti.

Saymaz’ın yazısı şu şekilde:

Şanlıurfa – Diyarbakır şehirlerarası otoyolunun Siverek çıkışında beyaz otomobil, akan trafikte birdenbire duruyor. İçerisinden silahlı ve siyah giyimli üç kişi iniyor. Birinde pompalı tüfek, diğerlerinde av tüfeği ve kurusıkı tabanca var. Yanlarından geçen tırın arkasından ateş ediyorlar. Tır hızla uzaklaşırken, saldırganlardan peşi sıra koşuyor. Bir başka tırı durdurmaya çalışıyorlar. Derken… Beyaz bir minibüs zorla kenara çekiliyor. Tüfek, hedef alır şekilde sürücüye doğrultuluyor. Kimlik kontrolü yapılıyor. Minibüs gidiyor. Beyaz bir otomobil durduruluyor.

Bir saldırgan uzun namlulu silahla araca yöneliyor. Araç durmayıp devam ediyor. Diğer saldırgan havaya art arda ateş ediyor. Yol bir kez daha kesiliyor. Bir aracın daha önü kesiliyor ve kimlik kontrolü yapılıyor.

BUCAK AŞİRETİ SAHNEDE

Güvenlik kamerası görüntülerindeki saldırganlar Bucak Aşireti’nden Tayyar Bucak’ın oğulları Mustafa Uday ve Ali İhsan Bucak ile adamlarından oluşuyor. Koruculuk görevi nedeniyle kendilerine verilen silahlarla araçları zorla durdurarak, kimlik kontrolü yapıyor ve havaya ateş ediyorlar. Sanki 1990’lı yıllardayız.

GÜNDÜZ BASKINI

Üç saldırgan olaydan sonra gözaltına alındı. İfadelerinde, alkollü olduklarını, yol verme meselesinden ötürü bir tartışma yaşadıklarını ve o kişileri durdurmak istediklerini iddia ettiler. Tahmin edileceği üzere… Tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldılar. Sonra? İddiaya göre iki kardeş ve adamları 12 Ekim’de Siverek’in önde gelen işadamlarından M.F.’nin evini öğleyin taradı. Yüzlerce el ateş edildi. İnsanlar kaçıştı. Üstelik saldırılan ev kaymakamlığın bitişiğinde!

VALİ ERİN TELEFON AÇINCA

Yol kesme görüntüleri Facebook’ta ve Siverek’in yerel haber sitelerinde yayınlanınca Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, başsavcılığı aradı. “Bu adamlar hakkında ne tür bir işlem yapıldı?” diye sordu. Başsavcı, “Bıraktık” diye yanıt verdi. Vali Erin, “Eski günleri hatırlatan bu görüntülere müsamaha edilmesinin doğru olmayacağını ve kamu düzenini olumsuz etkileyeceğini” söyledi. Erin’in uyarısı ile yakalama kararı çıkarıldı. Baba Tayyar Bucak tutuklandı.

O da 15 Ekim’de bırakıldı. İki oğlu ise firar…

SANKİ BEYRUT

Bucak Aşireti 90’larda koruculuktan kaynaklanan korkutucu güçleriyle tüm Siverek’te otorite kurmuştu. Aşiret üyesi Sedat Edip Bucak, Doğru Yol Partisi Şanlıurfa Milletvekiliydi. Bucak, 3 Kasım 1996’da Balıkesir’in Susurluk ilçesinde meydana gelen, Emniyet Müdürü Hüseyin Kocadağ, ülkücü Abdullah Çatlı ve sevgilisi Gonca Us’un hayatını kaybettiği kazada sağ kurtulan tek kişi oldu. Susurluk Davası’nda yargılandı. Çeteye yardımdan bir yıl 15 gün hapis cezası yedi. Vali Erin’in başsavcılığa açtığı telefonda ifade ettiği üzere bu görüntüler eski günleri, yani Türkiye’nin derin devletle anılan 1990’lı yıllarını hatırlatıyor. Bucak Aşireti’ne mensup saldırganlar uzun namlulu silahlarla rahatlıkla yol keserek trafiği durdurabiliyor, kimlik kontrolü yapabiliyor, araçların arkasından ateş edebiliyor. Buna rağmen ellerini kollarını sallaya sallaya adliyeden çıkabiliyor.

Bucaklar kendilerine dokunulamayacağını düşünüyor olmalılar ki, ilçe merkezinde ve kaymakamlığın bitişiğindeki bir evi güpegündüz tarayabiliyor.

Burası Siverek mi…

Beyrut mu?