‘Bu verilerle açılırsak sonbaharda yeni bir pik kaçınılmaz’

Yayın tarihi: 19 Mayıs 2021 Çarşamba 12:27 pm - Güncelleme: 19 Mayıs 2021 Çarşamba 12:28 pm

TTB 2’inci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, “Şu anki verilerle normalleşmeye geçmek sonbaharda yeni bir pik kaçınılmaz olur” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Salgını kontrol altına aldık” açıklamalarını değerlendiren Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, ‘normalleşme’ için haftalık vaka sayılarının 100 binde 10’un altına inmesi gerektiğine dikkat çekti.

“Şu anki verilerle normalleşmeye geçmek sonbaharda yeni bir pik yaratır” diyen Ökten, endişe verici mutantları ve aşılama hızımın düşük olduğunu hatırlattı, “Bu durumda açılmak sonbaharda yeni bir pike neden olur” ifadelerini kullandı.

“BU TARZ AÇIKLAMALARI SAĞLIK BAKANLIĞI VE BİLİM KURULU YAPMALI”

Evrensel’den Sinem Uğurlu’ya konuşan Ökten, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabine toplantısının ardından yaptığı “Salgını yeniden büyük ölçüde kontrol altına aldık. İnşallah en zorunu geride bıraktık. Bundan sonra eskisi kadar kapsamlı, kısıtlayıcı tedbirlere ihtiyaç olmayacağını ümit ediyoruz” açıklamasını ise şöyle değerlendirdi:

“Rakamlar bu düzeye gelmediği sürece salgında herhangi bir şekilde ‘kontrol altına alınmıştır’ gibi bir şeyden bahsetmemiz mümkün değil. Bu bilime aykırı. Siyasetçiler söylüyor bunu, Turizm Bakanı da söylüyor. Salgın bir sağlık sorunudur. İçişleri Bakanlığının genelgesiyle yönetilecek polisiye tedbirlerle hallolacak bir durum değildir. Bu tür açıklamaların Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu tarafından yapılması gerekir.”

“MUTANT VİRÜSLER DE EKLENİNCE SONBAHARDA PİK KAÇINILMAZ”

Türkiye’de görülen Hindistan varyantına da dikkat çeken Ökten, “Ülkemizde bu varyant ne kadar yaygın bilmiyoruz. Bakanlık bunu açıklamalı bize. Bu oranlarla ‘normalleşme’ye geçersek evet yaz mevsimini bir şekilde idame ettirebiliriz, geçen yaz olduğu gibi. Ama sonbaharla birlikte yeni bir pik kaçınılmaz olur. Bir de buna varyant virüsleri eklenecek” dedi.