Bu sağlık uygulamaları olduykça tehlikeli!

Yayın tarihi: 6 Mayıs 2022 Cuma 11:00 am - Güncelleme: 5 Mayıs 2022 Perşembe 1:17 pm

Mozilla’daki araştırmacıların yaptığı yeni bir analize göre, ruh sağlığı uygulamaları diğer kategoriler arasında, diğer birçok uygulama türünden daha kötü gizlilik korumasına sahip olduğunu belirtti.

Çalışmacılar dua uygulamalarının daha da kötü gizlilik standartlarına sahip olduğu konusunda kullanıcıları uyardı.

Mozilla’da yayınlanan rehberinde Jen Caltrider  “Zihinsel sağlık ve dua uygulamalarının büyük çoğunluğu son derece korkunç . Kullanıcıların ruh halleri, zihinsel durum ve biyometrik veriler gibi en mahrem kişisel düşünce ve duygularını izleyerek paylaşıyor ve bundan yararlanıyorlar.’ ifadelerini kullandı.

ruh sağlığı

Çalışmacılar 32 zihinsel sağlık ve dua uygulamasını analiz ederek bu uygulamalardan 29’una, ekibin uygulamanın kullanıcı verilerini nasıl yönettiği konusunda endişeleri olduğunu belirten “gizlilik dahil değildir” uyarı etiketi verildi.

 

Ekipten yapılan açıklamada, uygulamaların ruh sağlığı sorunları gibi hassas konular için tasarlandığını, ancak belirsiz gizlilik politikaları altında büyük miktarda kişisel veri topladığını söyledi. Çoğu uygulamada zayıf güvenlik uygulamaları bulunduğu ve kullanıcıların mahrem kişisel bilgiler içermesine rağmen zayıf parolalarla hesap oluşturmasına izin verildiği ifade edildi.

 

Mozilla’ya göre en kötü algoritmalara sahip uygulamalar şöyle: Better Help, Youper, Woebot, Better Stop Suicide, Pray.com ve Talkspace.

Mozilla ekibi yaptığı açıklamada, bu uygulamaların arkasındaki şirketlere politikalarını sormak için birkaç kez ulaşmaya çalıştıklarını ancak yalnızca üçünün yanıt verdiğini söyledi.

Mozilla araştırmacısı Misha Rykov yaptığı açıklamada, “Ruhsal sağlık uygulamaları veri emici makineler gibi çalışıyorlar, bir başka ifade ile Koyun postuna bürünmüş bir kurt gibiler.” ifadelerini kullandı.

Apple uygulama kararı ile tepki topladı