Bu ne yaman çelişki: Gurbetçiler Türkiye’ye dönmek istemiyor ancak Erdoğan’ı destekliyor

Yayın tarihi: 19 Aralık 2020 Cumartesi 5:47 pm - Güncelleme: 19 Aralık 2020 Cumartesi 5:47 pm

Amerikan İlerleme Merkezi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Avrupa’da yaşayan Türkiyelilerin yüzde 72’si hayatlarını yaşadıkları ülkede sürdürmek isterken favori siyasetçilerinin AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğunu söylüyor.

Düşünce kuruluşu Amerikan İlerleme Merkezi, “Avrupa’daki Türk diasporası” başlıklı bir araştırma yayımladı. Avrupa’da yaşayan Türkiye kökenlilerin aidiyet duygusu, en sevdikleri siyasetçiler, ayrımcılığa maruz kalıp kalmadıkları, Türkiye’ye bakışları ve yaşadıkları ülkelerin koşullarına dair görüşlerini içeren araştırma oldukça ilginç sonuçlar ortaya koydu.

DW Türkçe’de yer alan habere göre araştırma yaklaşık 5 milyon Türkiye kökenliyi temsil eden bir örneklem Almanya, Avusturya, Fransa ve Hollanda’da yaşayan yaklaşık 2 bin 400 göçmenle görüşmeler gerçekleştirildi. Ayrıca araştırmada, katılımcıların sadece yüzde 6’sının kendini Kürt olarak nitelendirdiği belirtildi.

TÜRKİYE’YE DÖNMEK İSTEMEYENLER ÇOĞUNLUKTA

Araştırma sonuçlarına göre Avrupalı Türklerin yüzde 72’si hayatlarını yaşadıkları Avrupa ülkelerinde sürdürmek istiyor ve kendilerini bu ülkelerde “evde” hissediyor. En çok Türkiye’ye dönme planı yapanlar, yüzde 24,4 ile Almanya’da yaşayan göçmenler. Türkiye’ye dönmek istediklerini beyan edenlerin en düşük olduğu ülke ise yüzde 15,7 ile Fransa.

TÜRK KİMLİĞİ ÖN PLANDA

Ankete katılanların büyük çoğunluğu Avrupa’da yaşamaya devam etmek istediklerini söylemekle birlikte kendisini öncelikle Türk olarak tanımlıyor.

Örneğin ankete Almanya’dan katılanların yüzde 77,2’si kendisini öncelikle Türk olarak görüyor. Sadece yüzde 2,9’u kendisini Alman olarak tanımlıyor. Kendisini Türk olarak görenlerin en yüksek olduğu ülke yüzde 77,7 ile Avusturya, Fransa’da ise durum farklı. Bu ülkelerde yaşayanların yüzde 51,3’ü kendini öncelikle Türk, yüzde 14,6’sı hem Türk hem Fransız olarak görüyor. Fransa’da yine azınlıkta olsa da diğer ülkelere kıyasla biraz daha yüksek bir oranla Türkiye kökenliler yüzde 4,4 ile kendini öncelikle Fransız olarak nitelendiriyor.

“ÜLKELERİ DAHA DEMOKRATİK”

Bununla birlikte ankete katılanlar yaşadıkları ülkelerin Türkiye’den daha demokratik olduğu görüşünde ve kendilerine ikamet ettikleri ülkelerdeki avantajlar sorulduğunda da, Avrupa ülkelerinin daha yüksek refah düzeyine sahip olduğunu, daha çok özgürlük ve istikrar sunduğunu söylüyorlar.

Yine ankete katılanların çoğunluğu yaşadıkları Avrupa ülkelerindeki devlet okullarının, Türkiye’deki okullardan daha iyi olduğu görüşünde. Çok küçük bir azınlık, çocuklarının Türkiye’de büyümesini, eğitim görmesini tercih ettiklerini aktarıyor.

FAVORİ TÜRK SİYASETÇİLERİ ERDOĞAN

Diasporanın en favori Türk siyasetçisi, son yıllarda Avrupa ülkelerin büyük siyasi gerilimler yaşadığı AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan. Raporu kaleme alan araştırmacılar, “Erdoğan, Türkiye içinde olduğu gibi diaspora toplumunda da kutuplaşmaya yol açıyor” değerlendirmesini aktarırken, Türk toplumunun büyük çoğunluğunun Erdoğan’ın “entegre olun ama asimile olmayın” görüşüne güçlü destek verdiğini de aktardı.

Bu arada en popüler Türk siyasetçisi olan Erdoğan’ı ikinci sırada ve az bir farkla CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun izlediği belirtiliyor. Hatta Fransa ve Hollanda’da İmamoğlu’nun, Erdoğan’dan daha fazla beğeni aldığına dikkat çekildi.

Öte yandan üçüncü sırada ise MHP lideri Devlet Bahçeli’nin yer aldığı kaydedildi.