Bu kez madenciler Ankara’ya yürüyecek

Yayın tarihi: 25 Haziran 2020 Perşembe 1:08 am - Güncelleme: 25 Haziran 2020 Perşembe 1:08 am

AKP’nin “çoklu baro” adı altında barolara yönelik müdahalesine karşı Ankara’ya yürüyen baro başkanlarının ardından Soma’da tazminatını alamayan 3 bin 500 madenci Ankara’ya yürüyüş başlatıyor.

Soma’da tazminatlarını alamayan “Tazminat Mağduru Maden İşçileri Meclisi”nden 3 bin 500 madenci haklarını 15 Temmuz’a kadar alamadıkları takdirde Ankara’ya yürüyeceklerini duyurdu.

Savunma kazandı | Baro başkanları Anıtkabir’de, Feyzioğlu yürüyüşe alınmadı

Manisa’nın Soma İlçesi’ndeki Bağımsız Maden İşçileri Sendikası’nda örgütlenen işçiler adına açıklama yapan Çetin Erkalkan, Mart ayında gerçekleştirmek istedikleri yürüyüş ve eyleme, kaymakamlık tarafından koronavirüs tedbirleri nedeniyle izin verilmediğini anımsattı. Erkalkan, bu iznin verilmemesine karşın işçilerin madenlerde çalıştırılmaya devam ettiğine işaret etti. Erkalkan, “Oysa maden işçileri ocaklarda çalışmaya devam etti, ediyor. Neredeyse başvurmadık merci kalmadı, ‘gerekli önlemler alınsın, sadece zorunlu işlerde ocakların bakımı yapılsın, üretime hazır tutulsun’ dedik, dedik ama dinleyen olmadı. Yeraltında toz ve kimyasala maruz bırakılarak binlerce maden işçisi çalışmaya devam ettirildi. Yani ‘ya ekmek, ya ölüm tercih sizin’ denildi” dedi.

‘TAZMİNATLARI ALMADAN O YOLDAN ASLA DÖNMEYECEĞİZ’

Erkalkan, haklarını aramakta kararlı olduklarını ifade ederek, “15 Temmuz’a kadar bir sonuç alamazsak Ankara’ya yürümek dahil her türlü meşru ve fiili mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz! Koronavirüs salgını artık bizleri durduramaz. Temmuz ortası itibariyle mutlaka Ankara’ya yürüyeceğiz. Tazminatları almadan da o yoldan asla geri dönmeyeceğiz” dedi.

‘TİMSAH GÖZYAŞLARI’

Kendilerine verilen tazminat sözünün tutulmadığını aktaran maden işçilerinin sözcüsü Erkalkan, “Tazminatlarımızın patronlar tarafından gasp edilmesine sarı sendika Türkiye Maden-İş zemin hazırladı ve bu mağduriyeti yarattı. Şimdi, timsah gözyaşları dökerek kendilerini aklayacaklarını zannediyorlarsa yanılıyorlar, maden işçileri, işçilere ihanetin hesabını er ya da geç soracaktır” diye konuştu.