Bu hasta tanımı bilimsel bir karşılığı olmayan, bir tanım – HAYATIN RENGİ

Yayın tarihi: 4 Ekim 2020 Pazar 10:07 am - Güncelleme: 4 Ekim 2020 Pazar 10:07 am

Hayatın Rengi programında Tuluhan Tekelioğlu’nun konukları, CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bengi Başer, Şeffaflık Derneği Başkanı Oya Özarslan, Halk Sağlığı Uzmanı Kayıhan Pala ve Psikiyatr Dr. Ayşegül Sütçü Oldu.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Sağlık Bakanlığı’nın verileri açıkladığı turkuaz tabloda vaka yerine hasta olarak değiştirilmesini eleştirdi.

Emir, “Bu hasta tanımı bilimsel bir karşılığı olmayan, bir tanım. Bir gecede bütün vakaları hasta yaptılar. Ve bu sayı yaklaşık 229 bin küsür. Şöyle bir algı yaratılıyor; sanki 28 Temmuz’a kadar çok doğru açıklanıyordu, ondan sonra vaka hasta ayrımı yaparak eksik açıklamaya başladılar. Bunun bir gün bir şekilde ortaya çıkacağını bildikleri için o gün onun tedbirini aldılar.” ifadelerini kullandı.

Oya Özarslan: Halk sağlığından daha önemli ulusal çıkar var mı?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ‘vaka’ açıklamasını yorumlayan Emir, “CHP olarak biz bu süreci çok dikkatli izliyoruz. Hassas bir konu ve siyasi malzeme yapılmaması gereken bir konu ama aynı zamanda sağlık otoritesinin ve siyasi iktidarın onun üzerinden rant devşirmesine de müsait olmayacak bir konu. Maalesef onun üzerinden bir algı yapmaya çalıştıklarını ve virüsle mücadele yerine rakamlarla mücadele ettiklerini görüyoruz” ifadelerini kullandı.

CHP’li Murat Emir: Virüsle mücadele yerine rakamlarla mücadele ediyorlar

Pala, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ‘vaka’ açıklamasını değerlendirdi.

Pala, “Bir büyük ölüm ve hastalanma potansiyeli karşımızda duruyor. Eğer biz hiç zaman kaybetmeden bağımsız bilim adamları bir araya gelerek, toplumu ikna ederek ortak bir çaba yürütemezsek maalesef Türkiye daha büyük bir yükle, daha fazla hastalanma ve daha fazla ölümle karşı karşıya kalma potansiyeline sahiptir. Bu yüzden ilk yapılması gereken, Sağlık Bakanı Koca’nın istifa etmesidir” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Kayıhan Pala: İlk yapılması gereken Sağlık Bakanı Koca’nın istifa etmesidir