Brusellalı hayvan taşıyan Tareks Hayvancılık Genel Müdürü görevden alındı

Yayın tarihi: 21 Nisan 2022 Perşembe 5:18 pm - Güncelleme: 21 Nisan 2022 Perşembe 5:18 pm

Brusella hastalığı olan hayvanları taşımasıyla skandal olan Tareks Hayvancılık’ın genel müdürü eski milletvekili Adem Tatlı görevden alındı.

Milli Gazete’den Sadettin İnan‘ın haberine göre, Tarım Kredi Kooperatiflerinin iştiraki olan Tareks Hayvancılık’ta 2020 yılında büyük bir brusella skandalı ortaya çıkmıştı. Brusella hastalığı olan hayvanların bir yerden bir yere taşınması yasak olmasına rağmen Tareks Hayvancılıkta brusella şüphesi olan binlerce anaç hayvan Kırklareli’nden Yozgat’a taşınmıştı. Bu taşımanın hemen ardından Yozgat’taki çiftlikte bulunan 2300 anaç hayvanın tamamı brusella hastalığından dolayı zorunlu kesime gönderilmişti.

Bu ola, Türkiye’de ilk kez bu kadar sayıda hayvan, brusella hastalığından dolayı zorunlu kesime gönderilmesiyle tarihe geçmişti. Tarım ve Orman Bakanlığı bu skandala karşı hiçbir yaptırım uygulamazken, Tarım Kredi yönetimi de üstünü örtmüştü. Tareks Hayvancılık brusella skandalından dolayı 11 milyon lira zarar ederken, hastalıklı hayvanların taşınmasından dolayı hastalığın ülke geneline yayılmasında nasıl bir etkisi olduğu bilinmiyor. Yaşanan bu skandalın ardından ‘Brusellalı Genel Müdür’ olarak sektörde anılmaya başlanan Tareks Hayvancılık’ın Genel Müdürü Adem Tatlı görevden alındı.

TAREKS HAYVANCILIK ÜÇ YILDIR ZARAR AÇIKLIYOR

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Milli Gazete’nin ortaya çıkardığı ancak Adem Tatlı’nın kamuoyuna doğru bilgi vermeyerek üstünü örtmeye çalıştığı brusella skandalından dolayı kurumu tam 11 milyon lira zarara uğrattığını ortaya koymuştu. Tareks Hayvancılık, 2019 yılında 6,5, 2020 yılında 12.8 milyon lira zarar açıklayan Tareks Hayvancılık 2021’de zararını ikiye katlayarak 27,5 milyon liraya çıkardı.

ÇİFTLİKLERİN KİRASI 1 MİLYON LİRADAN 15 MİLYON LİRAYA ÇIKTI

Tareks Hayvancılık tarafından Dursun Akdağ’dan yıllık 1 milyon liraya kiralanan Bayramdere’deki çiftliklerle ilgili şok bir iddia gündeme gelirken, çiftliklerin kirasının sözleşmenin 3’üncü yıldan sonra 1 milyon liradan 15 milyon liraya çıkarıldığı iddia ediliyor. Dursun Akdağ ile yapılan sözleşmenin 5+5 olduğu ve 3’üncü yılın bitimiyle birlikte yıllık kiranın da 15 milyon lira olarak sözleşmede bulunduğu ancak bunun bugüne kadar kamuoyundan gizlendiği ileri sürülüyor.

ŞİRKETE GİRİŞ ÇIKIŞLARI YASAKLANDI

Adem Tatlı’nın görevden alınmasıyla birlikte Tareks Hayvancılık’taki bütün işlemlerin incelemeye alınması ve Tatlı ile birlikte Genel Müdür Yardımcılarından bütün imza yetkilerinin alınması ve şirkete giriş çıkışlarının yasaklanması ise dikkat çekiyor.

GENEL MÜDÜR YARDIMCILARI DA GÖREVDEN ALINDI

Tareks Hayvancılık’ta eski milletvekili Adem Tatlı dışında genel müdür yardımcıları Ali Oğuz, Ali Cengiz ve Zekeriya Durukan da görevden alındı.

VEKALETEN ATAMA

Tareks Hayvancılık’a vekaleten Tarım Kredi Yem Satış Pazarlama Müdürü Muhammet Çığ atanırken, bu atamada bazı soru işaretlerine neden oldu.