Brezilya, Çin aşısıyla ilgili verileri açıklamayı erteledi

Yayın tarihi: 16 Aralık 2020 Çarşamba 9:45 am - Güncelleme: 16 Aralık 2020 Çarşamba 9:59 am

Türkiye’nin 50 milyon doz sipariş ettiği Çin aşısı CoronaVac’ın Brezilya’da açıklanması beklenen verileri sekiz gün ertelendi. Brezilya’da ilaç denetimlerinden sorumlu kurum Anvisa’dan yapılan açıklamada, Çin’in CoronaVac aşısının acil kullanımına onay verme konusunda şeffaf olmadığı iddia edilerek “kriterlerle ilgili mevcut bilgilerin olmadığı” belirtildi. 

Brezilya’da ilaç denetimlerinden sorumlu hükümet kurumu Anvisa, CoronaVac aşısının acil kullanımına onay verme konusunda Çinli sağlık otoritelerinin şeffaf olmadığını iddia etti.

Reuters, Anvisa’nın internet sitesinden konuya ilişkin yapılan açıklamayı haberleştirdi. Açıklamada, Brezilya’nın; SinoVac tarafından geliştirilen CoronaVac aşısının Faz-3 çalışmalarının devam ettiği lider ülkelerden biri olduğu belirtilerek, “Aşı, Haziran’dan beri Çin’de ‘acil kullanım onayı’na sahip. Çin’in aşı için verdiği acil durum kullanım onayı kriterleri şeffaf değil ve bu kriterlerle ilgili mevcut bilgiler yok” denildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin Wang ise aşının güvenliğine ve etkinliğine “büyük bir önem” verildiğini ifade etti.

“ÇİN YASALARINA VE DSÖ KURALLARINA UYGUN”

Haberin ardından bir SinoVac temsilcisi yorum yapmayı reddederken, Ekim ayında bir sağlık yetkilisinin acil aşılamanın sıkı incelemelerden sonra, Çin yasaları ve Dünya Sağlık Örgütü kurallarına uygun olarak başlatıldığını söylediği basın açıklamasını hatırlattı. Yetkili, aynı zamanda aşının Faz-1 ve Faz-2 çalışmalarında “çok güvenli olduğunun ve bağışıklık sağladığını” gösterdiğini söyledi.

Çin’de resmi olarak Temmuz’da başlayan yüksek riskli grupları hedefleyen “acil kullanım programı” ile on binlerce insana CoronaVac aşısı yapıldı.

TÜRKİYE’DE SİPARİŞ VERDİ

Türkiye’nin de 50 milyon doz sipariş verdiği CoronaVac aşısının Faz-3 çalışmaları Türkiye’de yürütülüyor. Türkiye’nin 50 milyon doz sipariş verdiği aşının birkaç gün içinde Türkiye’ye gelmesi, yapılan deneylerden sonra Aralık ayı sonunda sağlık çalışanlarına ve 65 yaş üstü gruba aşılamanın başlaması bekleniyor.