Brezilya’da Lula da Silva dönemi resmen başladı

Yayın tarihi: 1 Ocak 2023 Pazar 11:09 pm - Güncelleme: 2 Ocak 2023 Pazartesi 7:46 am

Brezilya’da Bolsonaro’dan Başkanlık koltuğunu devralan solcu lider Luiz Inacio Lula da Silva, sıkı güvenlik önlemleri altında devlet başkanı olarak yemin etti. Yemin töreninin ardından Brezilya’da üçüncü kez Lula dönemi başladı.

Kongre’deki yemin töreninin ardından Luiz Inacio Lula da Silva, Planalto sarayına giderek 30 bin destekçisinin toplandığı kalabalığın önünde başkanlık kuşağını taktı. Törende Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil etti.

Silva yemin konuşmasında, Brezilya’yı yeniden inşa etme sözü vererek “Anayasayı koruyacağıma, savunacağıma ve ona uyacağıma söz veriyorum. Tüm Brezilya halkının iyiliğini destekleyeceğime, birlik, bütünlük ve bağımsızlık yolunda yürüyeceğime söz veriyorum.” dedi.

Seçimi kaybetti, soluğu ABD’de aldı

SEÇİM SONRASI GERGİNLİK

Ülkenin son dönemlerdeki en gergin seçiminin ardından şehirdeki havanın da gergin olduğu aktarıldı.

Bir buçuk yıl yolsuzluk iddiasıyla hapis yattıktan sonra hakkındaki suçlamalar düşen 77 yaşındaki Lula, Ekim ayında Jair Bolsonaro’yu yenerek ülkenin üçüncü başkanlık dönemini kazandı.

Silva’nın seçim zaferinin ardından sokaklara dökülen Bolsonaro destekçisi binlerce kişi, ülkenin çeşitli kentlerinde düzenledikleri protestolarda Silva’ya karşı ordudan müdahale isteğinde bulundu.

Sonuçların resmileşmesine karşın bir süre sessiz kalan Bolsonaro, 2 Kasım’daki açıklamasında destekçilerine teşekkür ederek anayasaya bağlı kalacağını söyledi.

Rakibinin zaferini kabul etmeyen Bolsonaro cuma günü Florida’ya gitmek üzere Brezilya’dan ayrılarak Lula’ya başkanlığı teslim etmek zorunda kalmadı.

LULA’YI BEKLEYEN ZORLUKLAR

2003-2010 yılları arasında İşçi Partisi (PT) başkanı olarak görev yapan eski sendika lideri, ekonomiyi canlandıran emtia patlaması sırasında milyonlarca Brezilyalıyı yoksulluktan kurtardı.

Şimdi ise Brezilya’nın durgun ekonomisini düzeltmenin yanı sıra Bolsonaro yönetiminde kutuplaşan ülkeyi birleştirmek gibi zorlu bir görevle karşı karşıya.