Brezilya’da kokain yakalanan uçağın Türk pilotu tutuklandı

Yayın tarihi: 7 Ağustos 2021 Cumartesi 11:17 am - Güncelleme: 7 Ağustos 2021 Cumartesi 11:22 am

Brezilya’da kokainin yakalandığı ACM Holding’e ait uçağın Türk pilotu tutuklandı. Mahkeme, pilotun avukatının tutuksuz yargılama talebini reddetti.

Gazete Duvar’dan Mustafa Özdemir’in haberine göre, Brezilya Federal Polisi’nin (PF) içinde 1304 kilo kokain bulduğu TC-GVA kuyruk numarasına sahip iş jetinin Türk kaptan pilotu, çıkarıldığı federal mahkeme tarafından ilk celsede tutuklandı.

Brezilyalı yetkililer 48 yaşındaki Türk pilotun jetteki uyuşturucudan haberi olduğuna dair ellerinde kayda değer veriler olduğunu belirtiyor. Uçağın yakalandığı Ceara Eyaleti’nin Federal Polis şefi Alan Robson basına verdiği demeçte “Uçakta ve ilgili yerlerde yaptığımız inceleme, araştırma ve sorgular çerçevesinde ele geçirdiğimiz bilgi ve belgeler, bize kaptanın uyuşturucu transferinden haberi olduğunu gösteriyor” dedi.

Perşembe günü Fortaleza şehrindeki 11. Federal Mahkemesi’ne çıkarılan pilot ve İspanyol sanığın tutuklanarak cezaevine gönderilmesine karar verildi. Duruşmaya Brezilya’daki Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği tarafından görevlendirilen bir avukatın da katıldığı bildirildi. Brezilya yasaları gereği 30 gün içerisinde soruşturmayı tamamlamak zorunda olan polis uçağa, belgelere ve telefonlara el koydu.

ACM yetkilileri uçakta uyuşturucunun yakalanmasının ardından yaptığı resmi açıklamada müşterinin ve taşıdığı bavulların kendileriyle ya da uçak görevlileriyle hiçbir ilgisinin olmadığını, yolcu eşyalarının kontrol edilmesinin de havalimanı otoritelerinin sorumluluğunda belirtmişti.

TUTUKSUZ YARGILAMA TALEBİ REDDEDİLDİ

Brezilya basınına göre tutuklanan kişilerin isimleri Angel Alberto Gonzalez ve Veli Deli. ACM tarafından Türk pilotu savunması için tutulan avukat Leonardo Duavy Pontes’in “Müvekkilim profesyonel bir pilot ve on yıllardır hizmet veriyor. Olanlardan tamamen habersiz. Tutuklamak aşırı ve gereksiz bir tedbir” diyerek Türk pilotun yargılama boyunca Fortaleza şehrindeki bir otelde kalması talebinin Yargıç Danillo Fonteneles tarafından reddedildiği bildiriliyor.

NE OLMUŞTU?

4 Ağustos Çarşamba günü Brezilya’nın Fortaleza Havaalanı’nda, Diyarbakırlı iş insanı Şehmuz Özkan’a ait ACM Havayolları’nın bir uçağında yapılan aramada 24 bavul kokain yakalanmış ve uçağı kiraladığı iddia edilen İspanya pasaportuna sahip sanıkla birlikte uçakta görevli Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı 4 mürettebat ifadelerine başvurulmak üzere gözaltına alınmıştı.

Polis yetkilileri yapılan sorgulamalardan sonra uçuş ekibinden üç kişinin konuyla ilgisi olmadığının tespit edilerek serbest bırakıldığını ancak sorumlu kaptan pilotun ve bavulların sahibi olduğu iddia edilen İspanyol vatandaşın sorgusuna devam edildiğini açıklamış, kaptan pilotun sorgusunun devam ettiğini ACM yetkilileri de onaylamıştı.

Öte yandan içinde uyuşturucu bulunan uçak, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal döneminde satın alındı ve TC-ATA kuyruk numarasıyla uzun süre resmi hizmetlerde kullanıldı. Süleyman Demirel ve Ahmet Necdet Sezer dönemlerinde de kullanılan Gulfstream IV tipi 16 yolcu kapasiteli uçak aynı zamanda 15 Temmuz 2016’daki başarısız darbe girişimi sırasında AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı Dalaman’dan İstanbul’a götürmüştü. Daha sonra Türk Hava Yolları tarafından satın alınarak TC-GVA kuyruk numarasını aldı. Sonrasında da ACM Havayolları tarafından satın alındı.

Brezilya’da AKP’li iş insanına ait jette 1.3 ton kokain yakalandı