Brezilya, Paraguay’a giden 50 solunum cihazına el koydu!

Yayın tarihi: 15 Nisan 2020 Çarşamba 2:07 pm - Güncelleme: 15 Nisan 2020 Çarşamba 2:07 pm

Brezilya, Paraguay Sağlık Bakanlığı tarafından koronavirüs salgınıyla mücadele amacıyla sipariş edilen 50 solunum cihazına el koydu.

Konuya ilişkin televizyona konuşan Sağlık Bakanı Julio Mazzoleni, “Solunum cihazlarına el konuldu ancak Brezilya hükümetinin bu hamlesi kanunlarda ve devlet başkanlığı kararnamesinde yer alıyor mu bilmiyorum” diye konuştu.

Sol’un haberine göre; Malzemelere ve ikmallere erişim için “geleneksel olmayan yollara” başvurmak zorunda kalacaklarını belirten Mazzoleni, “Tıpla alakalı her şeye Brezilya’da el konuluyor, kendi şirketleri dahi dışarı ürün satamıyor” dedi.

Öte yandan, Güney Amerika Ortak Pazarı (Mercosur) Meclis üyeleri de Bolsonaro yönetiminin bu hamlesini “zapt etme ve görevi kötüye kullanma” olarak niteleyerek kınadı. Mercosur üyeleri tarafından yapılan açıklamada, “Brezilya’nın yaptığı insan hakları ihlalidir, bu tür malzemeler ülkelerimizdeki Covid-19 pandemisine karşı bir ihtiyaçtır” denildi.

Üyeler, Paraguay’ın deniz kıyısı olmamasından dolayı ithalatta Mercosur’daki ortaklara bağımlı olduğu konusunda Bolsonaro hükümetine hatırlatmada bulundu.

Paraguay, şu ana kadar 159 Covid-19 vakası ve 7 virüs kaynaklı ölümle salgından en az etkilenen ülkelerden biri konumunda.