Brexit’te çekilme anlaşması üçüncü kez oylanacak

Yayın tarihi: 29 Mart 2019 Cuma 12:53 pm - Güncelleme: 29 Mart 2019 Cuma 12:53 pm

Theresa May, AB müzakerelerini sağlamak için milletvekillerine anlaşmayı siyasal bildirgeden ayırarak desteklemeyi önerdi.
Birleşik Krallık Parlamentosu (Avam Kamarası) Brüksel ile müzakere edilen anlaşmayı iki kez yerine getirmediği için Brexit ile  siyasi çerçeve bildirgesini ayırarak oylamaya karar verdi.

Önceki iki oydan farklı olarak, Mart ayında, Avrupa Birliği (AB) ile Birleşik Krallık arasındaki gelecekteki ilişkilerin temelini atması beklenen bu kısa açıklama parlamento onayına sunulmayacak.
İngiliz hukuku anlaşma için oylamanın geçerli olmasını gerektirse de Başbakan geri çekilme anlaşmasının kabul edilmesini umuyor.
17 ay süren müzakerelerin ardından Kasım ayında Londra ve Brüksel arasında imzalanan belge, İrlanda sınırının sorunlarını, yurt dışındaki vatandaşların haklarını ve Londra tarafından imzalanacak tasarıyı konu alıyor.

Parlamento prosedürlerine saygı

Avam Kamarası başkanı John Bercow daha önce anlaşmada önemli bir değişiklik olmadıkça yeniden oylanmasının parlamento teamülüne aykırı olacağını açıklamıştı. Bercow bildirgeyle anlaşmanın ayrılmasından sonra oylamaya izin verdiğini açıkladı.

İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn ise belgelerin asla ayrılamayacağını savundu.

İngiltere, 23 Haziran 2016’da yapılan referanduma yüzde 48’e karşı yüzde 52 ile Brexit kararı almıştı.

İngiliz Hükümeti, 29 Mart 2017’de Lizbon Anlaşması’nın üyelerin birlikten ayrılma sürecini düzenleyen 50. maddesini işleterek 2 yıllık Brexit müzakere sürecini resmen başlatmıştı.

İngiltere’de ‘ikinci Brexit’ krizi… Parlamento reddetti!