Brent Petrol’e şimdi de Çin darbesi!

Yayın tarihi: 16 Mart 2022 Çarşamba 8:47 am - Güncelleme: 16 Mart 2022 Çarşamba 8:47 am

Rusya ve Ukrayna aasındaki sevaş nedeniyle sert yükseliş hareketleri gösteren Brent Petrol haftaya düşüşle başlamıştı. Çin’de karantina önlemlerinin yeniden devreye girmesinin etkisiyle düşüşüne ara verdi.

Petrol fiyatlarında aşağı yönlü hareket Çin’den gelen önlem haberlerinin etkisiyle kesildi.

Rusya-Ukrayna savaşında diplomatik çabaların öne çıkmasının verdiği destekle gerileyen petrol fiyatlarında fiyatlamalar talep yönlü baskılar dolayısıyla terse döndü.

Mart başından bu yana ilk kez 100 doların altını test eden Brent petrol yeniden bu eşiğin üzerine çıkarken, ABD tipi ham petrolde de sınırlı yükselişle işlemler 97 dolar civarından geçti.

Son günlerde dünyanın en büyük petrol ithalatçılarından biri olan Çin’den gelen haberler petrolde fiyatlamaları etkileyen temel unsur oldu.

Brent petrolde sert düşüş!

ÇİN BASKISI

Çin’in pandeminin başlarında tamamen bastırdığı salgının yeniden baş gösterme ihtimali yükseldi. Ülkede günlük vaka sayıları son iki yılın rekor seviyelerine tırmandı.

Ülkede Omikron kaynaklı vakaların yayılmasından endişe edilirken, Çin hükümetinin sıfır tolerans politikasında köklü değişikliğe gitmeyeceğine inanılıyor.

Teknolojinin kalbi Shenzhen kentinde tam kapanma önlemleri devrede. Ülkenin en büyük otomotiv ve batarya üreticileri arasında yer alan BYD tesisleri üretime ara verdi. Foxconn’un iPhone yaptığı iki kampüste de üretim durdu.

Shenzhen kentinin yer aldığı Guangdong eyaletinin gayrı safi hasılası 2021 yılında 2 trilyon dolara yakındı. Eyalet ekonomisi Güney Kore veya İspanya’yla bol ölçüşecek ölçekte.

Dünyanın en kalabalık ülkesinde kapanan tek şehir Shenzhen değil. Jilin eyaletine giriş çıkışlar da askıya alındı.

Jilin ağır sanayi bölgesi, 25 milyon dolayındaki oto üretiminin yüzde 11’ini tek başına gerçekleştiriyor. Dünyanın en büyük iki otomotiv ürecisi Toyota ve VW’in bölgede fabrikaları bulunuyor, tesisler üretime ara vermiş durumda.