Euro 2024’te Bozkurt krizi! Alman Büyükelçi Dışişleri Bakanlığına çağırıldı!

Yayın tarihi: 3 Temmuz 2024 Çarşamba 5:19 pm - Güncelleme: 3 Temmuz 2024 Çarşamba 5:29 pm

Dışişleri Bakanlığı, UEFA’nın Merih Demiral hakkında açtığı soruşturmaya ve Alman siyasilerin sözleriyle ilgili açıklama yaptı. Almanya’nın Ankara Büyükelçisi de Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

Euro 2024 turnuvasında Türkiye’nin Avusturya’yı 2-1 yendiği mücadelenin ardından kriz çıktı. Maçta Türkiye’nin gollerini kaydeden Merih Demiral attığı golün ardından bozkurt işareti yaptı. Demiral’ın bu sevincine UEFA soruşturma başlattı. Demiral’ın yaptığı işaret için Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, “Aşırı sağcı Türklerin sembollerinin stadyumlarımızda yeri yoktur. Avrupa Futbol Şampiyonası’nın ırkçılık platformu olarak kullanılması kesinlikle kabul edilemez. UEFA’nın konuyu araştırıp yaptırımları değerlendirmesini bekliyoruz.” dedi.

Dışişleri Bakanlığı, Merih Demiral’a tepki gösteren Alman siyasiler ve UEFA hakkında açıklamada bulundu. Dışişleri’nin açıklamasında UEFA’nın Merih Demiral hakkında disiplin soruşturması açmasının kabul edilemez olduğu vurgulandı.

Gol sevincini ‘bozkurt’ işaretiyle gösteren Merih Demiral’dan açıklama

“SİYASİ AMAÇLI TEPKİLERİ KINIYORUZ”

Açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

“Alman Federal Anayasayı Koruma Teşkilatının Eylül 2023’te yayımladığı raporda, her bozkurt işareti yapanın aşırı sağcı olarak nitelendirilemeyeceği vurgulanmışken ve “bozkurt” işareti Almanya’da yasaklı bir simge değilken, Sayın Demiral’a Alman makamları tarafından gösterilen tepkilerin bizatihi kendisinin yabancı düşmanlığı içerdiği değerlendirilmektedir. Bir spor müsabakasındaki sevinç kutlaması sırasında, tarihi ve kültürel bir sembolün, hiç kimseyi hedef almayan biçimde kullanılmasına yönelik siyasi amaçlı tepkileri kınıyoruz.”

BAKANLIĞA ÇAĞRILDI

Öte yandan Almanya’nın Ankara Büyükelçisi de bakanlığa çağrıldı.

 

 

Kaynak: TELE1