Bozcaada’da doğa tahribatı: Habbele Koyu talan edildi

Yayın tarihi: 16 Haziran 2021 Çarşamba 1:34 pm - Güncelleme: 16 Haziran 2021 Çarşamba 4:23 pm

Bozcaada Habbele Koyu’nda bir işletme dört senedir izinsiz bir şekilde iş makinalarıyla adanın doğasını tahrip ediyor. Bozcaada Forum tarafından yapılan açıklamaya göre tahribat, “Binaların denize kaydığı” gerekçesiyle proje kılıfına uydurulmuş.

Çanakkale’de bulunan Bozcaada’da doğa tahribatı yaşanıyor. Habbele Koyu’na yapılan doğa tahribatı, bir otel sahibi tarafından yapılıyor. İş makinaları dört yıldır izinsiz bir şekilde inşaat çalışmaları yürütüyor.

Bozcaada Forum, konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bozcaada’nın eşsiz Habbele Koyu’nda bir işletmenin dört senedir hiçbir izni olmadan iş makinalarıyla yaptığı doğa tahribatı bu sene sonradan binaların denize kaydığı gerekçesiyle mevzuata ne kadar uygun olduğu bilinmeyen bir projeyle kılıfına uydurulmuştur. Bu süreçte konuya ilgi göstermeyen ve sorumluluklarını yerine getirmeyen yerel yönetim Bozcaada Forum’un süreç boyunca kesintisiz devam eden uyarılarına sessiz kalmıştır. Bu sene projenin uygulanması sırasında ortaya çıkan akıl almaz doğa tahribatının denetimini dahi yerine getirmemiştir. Vatandaşlar tarafından proje alanı dışına da iş makinalarıyla müdahale yapıldığı ortaya konulmuştur. Süreç boyunca sorumluluklarını yerine getirmeyen yerel yönetim benzer bir anlayışla vatandaşları oyalama ve yanlış bilgilendirme yoluna girmiştir. İşletmenin denize kaydığı gerekçesiyle yapılan Gabyo duvar bölge ekosisteminde geri dönüşü olmayan tahribata yol açmıştır. Bu projenin emsal teşkil ederek, adanın farklı bölgelerinde yeni tahribatlara yol açacağı ve hızla özel beach cluplara zemin hazırlayacağı endişesi taşımaktayız. Habbele Koyu ve diğer koylarda emsal oluşturacak doğa tahribatı yaratan plan, proje ve uygulamalara sessiz kalmayacağımızı bildiririz”

TELE1 ADA SAKİNLERİNE ULAŞTI

Ada sakinlerinden Sinan Çöpdemir, TELE1’e konuştu. Çöpdemir, bir otel sahibinin ‘toprak kayması’ bahanesiyle otelin önündeki  halka açık olması gereken kıyı şeridini kendi otelinin özel plajı gibi düzenlediğini söyledi.

TELE1’in ulaştığı Çöpdemir şunları söyledi:

“Oradaki doğal yapıyı tamamen bozup hafriyat düzenlemesi yapıyor. Kendi özel kullanımı için bunu yapıyor.  Yapılan müdahale kıyı, toprak, çevre koruma kanununa aykırı”