Bostancı-Kadıköy sahilinin içler acısı hali

Yayın tarihi: 5 Haziran 2021 Cumartesi 4:46 pm - Güncelleme: 5 Haziran 2021 Cumartesi 5:38 pm

Müsilajın (deniz salyası) esir aldığı İstanbul’dan gelen görüntüler içler acısı hali bir kez daha gözler önüne serdi. Dünya basınına da konu olan müsilaj felaketinden CNN, ‘uzaydan gelmiş gibi’ diye bahsetti.

Küresel ısınma, aşırı avlanma ve kirliliğin artmasıyla Marmara kıyılarını esir alan halk arasında deniz salyası olarak bilinen müsilaja ilişkin yeni görüntüler paylaşıldı.

Gazeteci İsmail Saymaz, binlerce balık, mercan ve salyangozun ölümüne neden müsilajın esir aldığı Caddebostan Sahili ve Marmara Yelken Kulübü önünü görüntüledi. Saymaz’ın görüntülerini paylaşan Can Gürses ise, “Dünya Çevre Gününde martılar Caddebostan sahilinin içler acısı halini izliyor…” yorumunu yaptı.

Uzmanlar müdahale çağrısı bulunurken, 5 Haziran Dünya Çevre Günü Toplu Açılış Töreni’nde konuşan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan müsilajla ilgili ilk kez konuştu, bakanlığa talimat verdiğini söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı konuyla ilgili bir çalıştay düzenleyeceklerini duyurdu.

DÜNYA GÜNDEMİNDE: UZAYDAN GELMİŞ GİBİ

Öte yandan konu dünya basının da gündeminde. AFP’nin hazırladığı haberde, “Buradaki tüm deniz salyangozları öldü” diyen bir balıkçının sözlerine yer verilirken, CNN’in kıdemli muhabiri Arwa Damon tarafından hazırlanan haberde ise deniz salyasından “uzaydan gelmiş gibi” ifadeleriyle bahsedildi.

Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan balıkçı Mahsum Doğa, “Tabii ki işimizi etkiliyor. Bu şey kabuklu deniz hayvanlarına ne yapıyor biliyor musunuz? Açıldıktan sonra kapanamıyorlar, her yerlerine giriyor. Buradaki tüm deniz salyangozları öldü” dedi.

İstanbul Üniversitesi’nden biyoloji profesörü Muharrem Balcı da müsilajın tıpkı bir çadır gibi deniz tabanını örtmeye başladığını ifade etti. Balcı bu durumun deniz canlılarını zehirleyebileceğini ve bir çözüm bulunmazsa çevrenin çürümüş yumurta gibi kokacağını ifade etti.

ABD’nin en çok izlenen televizyon kanallarından CNN’in kıdemli muhabiri Arwa Damon da konuyla ilgili bir haber hazırladı. Haber, “Bir şeyler çok yanlış gidiyor; uzaydan gelmiş gibi duran balçık burada suyun içindeki tüm yaşamı boğuyor” ifadeleriyle başlıyor. Damon, müsilaja boğulmş suya dalarken, “Sanki hiçbir şeyin değişmemesi durumunda gelecekte olacaklara dalıyormuşum gibi hissediyorum” dedi.

AFP, AK Parti ve MHP’nin TBMM’de deniz salyasını inceleyecek bir komite kurulmasını da engellediğine dikkat çekti.

NOT: Görüntüler gazeteci İsmail Saymaz’ın Twitter hesabından alınmıştır

TIKLAYIN – TELE1 müsilajı görüntüledi: Marmara Denizi can çekişiyor

TIKLAYIN – Meclis’te deniz salyası alarmı

TIKLAYIN – ‘Marmara ölüyor, İstanbul kolera salgınına hazır mı?’

TIKLAYIN – Erdoğan: Bir de Karadeniz’den yayılırsa bu bela büyür