Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Yayın tarihi: 24 Mayıs 2022 Salı 4:01 pm - Güncelleme: 24 Mayıs 2022 Salı 4:01 pm

Evliliği sona erdiren yasal bir işlem olan boşanma davası; tarafların evliliklerini bitirmeye karar verdiklerinde başvurdukları bir durumdur. Boşanma davaları anlaşmalı boşanma davası ve çekişmeli boşanma davası olarak iki türlü gerçekleştirilir.

Mahkeme karar verirken; ilgili tarafların istekleri, boşanma gerekçeleri ve ilgili çocukların yüksek menfaatleri dahil olmak üzere, çeşitli faktörleri göz önünde bulunduracaktır.

Boşanma Davası Nedir?

Boşanma davası; tarafların evliliğin geri dönülemez şekilde bozulduğunu iddia ederek ve boşanma talebinde bulunarak, dilekçe ve beyanname verirler. Taraflar, karşılıklı savunmalarını yapar ve keşif tamamlandıktan sonra, mahkeme boşanmanın kabul edilip edilmeyeceğini belirlemek için, bir duruşma günü ayarlar. Mahkeme, evliliğin geri dönülemez şekilde bozulduğunu tespit ederse, boşanmayı kabul eder ve evlilik malını taraflar arasında bölüştürür. Bunun yanında bir boşanma davası nasıl açılır konusunda, bilgili olmak önemlidir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanma davalarında çiftler ya beraber ayrılık kararı alır ya da eşlerden birinin dava açmasıyla gerçekleşir. Anlaşmalı boşanma davası açma, her iki tarafın da bu konuda anlaşmasını gerektirir. Anlaşmalı boşanmalarda, anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanır ve anlaşmalı boşanma dilekçesi sunulur. Hazırlanan protokol, her iki taraf için kabul edilmiş olmalı ve maddeleri konusunda anlaşılmış olmalıdır.

Tarafların en az 1 yıl süreyle evli kalmış olmaları şartı vardır. Eşler birlikte başvurabilir ya da eşlerden biri mahkemeye başvuru yapabilir.
Taraflar, protokolü mahkeme sunar ve hakim sözlü olarak da tarafların anlaştığını dinlemek zorundadır. Protokol üzerinde her iki tarafında imzasının bulunması önemlidir. Eğer çocuk varsa, çocukların durumuna göre iştirak nafakası velayet ve kişisel ilişki durumlarına bakılır.

Anlaşmalı boşanma davası tarafların avukatsız da açabileceği bir davadır ancak avukatla bile açılmış olsa, tarafların muhakkak mahkemede bulunması gerekir. Bunun nedeni, tarafların hakim tarafından şahsen dinlenecek olmasıdır.

Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Çekişmeli boşanma davası nasıl açılır konusunda çift, yerel mahkemeye evliliğin sona ermesi için bir dilekçe vermesi ile işlemlere başlanır. Dilekçe; çiftin medeni durumu, çocukları, malları hakkında bilgi içerir.

Çift boşanmanın tüm şartlarında anlaşmaya varırsa, dava hemen sonuçlanır ancak, taraflar herhangi bir anlaşmazlığa varamazlarsa, duruşma devam eder.

Çekişmeli boşanma davası açmak için;
Taraflardan birinin zina işlemesi
Hayata kastetme, kötü ve onur kırıcı davranışta bulunma
Taraflardan birinin suç işlemesi ya da haysiyeti olmayan bir yaşam sürülmesi
Diğer eşin terk edilmesi
Akıl sağlığında bozukluk olması

Bunların dışında genel olarak evlilik birliğinin sarsılması, şiddetli geçimsizlik, ortak hayatın eskisi gibi yürütülememesi gibi nedenlerle de boşanma davası açılabiliyor. Boşanmayı açan tarafın ise, gerekçelerini ispatlaması zorunludur.

Bunun yanında davacı tarafın kusurunun daha ağır olması durumunda; karşı tarafın davaya itiraz hakkı da bulunuyor. Her iki tarafın da eşit derecede kusurlu bulunması durumunda, hakim tarafların boşanmasına karar verebilir ve bu durumda taraflar birbirinden tazminat isteyemez.

Anlaşmalı ve Çekişmeli Boşanma Davaları Arasındaki Fark Nedir?

Anlaşmalı boşanma davasıyla, çekişmeli boşanma davaları arasında belli bazı farklılıklar bulunuyor. Anlaşmalı boşanma ile çekişmeli boşanma arasındaki en önemli fark, dava süreci ve maliyetidir. Her iki dava da aynı maliyet söz konusudur ancak, çekişmeli boşanma sürecinde eşler, avukatlık ücreti dışında, bilirkişi ve uzman kişilerin ücretini de ödemek zorundadır.
Anlaşmalı boşanma davaları daha kısa sürerken; çekişmeli boşanma davaları uzun yıllar sürebiliyor.

Çekişmeli boşanma daha kapsamlıdır ve tarafların birbirleriyle anlaşamaması sadece kişileri değil, varsa çocukları da büyük oranda etkiler. Anlaşmalı boşanmada dilekçe ve bir anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanır ve şartlar tamamlanmışsa, mahkeme boşanma davasını daha kolay sonuçlandırır.
Çekişmeli boşanma davalarında taraflar birbirleriyle anlaşamadığı sürece, dava sürmeye devam eder.
Bunun yanında anlaşmalı boşanma protokolünde taraflar herhangi bir tazminat davasına karar vermediyse ve bu şekilde onaylanırsa, daha sonra tazminat davası açma gibi bir durumları olmayacaktır.

Boşanma Davası Masrafları Hangi Tarafa Aittir?

Boşanma davalarında en önemli konulardan biri de masrafların hangi tarafa ait olduğudur. Boşanma davaları ister anlaşmalı olsun ister çekişmeli olsun, davalı ve davacı tarafından ya da sadece davacı olan kişi tarafından karşılanabilir. Anlaşmalı boşanma davalarında, mahkeme tarafından masrafların hangi tarafın ödeyeceğini taraflara bırakır. Taraflar anlaşırsa ya iki tarafça ya da tek bir taraftan karşılanabilir.

Çekişmeli boşanma davalarında, davayı açan taraf masrafları ödeyecektir. Davanın kazanılması durumunda, dava giderlerinin bir kısmı, karşı taraftan karşılanır.
Anlaşmalı ya da çekişmeli boşanma davalarında bir avukat aracılığıyla dava açılmışsa; taraflar sadece kendi avukatlarının ücretini ödeyecektir. Avukatın vekaleti almasından önce, ücretin ödenmesi zorunluluğu bulunuyor.

Boşanma davalarında avukat ücreti, Türk Barolar Birliği ve avukatların bulunduğu barolarca belirlenir. Avukatlık ücreti, boşanma türünün anlaşmalı ya da çekişmeli olup olmadığına göre değişkenlik gösterecektir. Bunun yanında boşanma davalarında; boşanma davasını açan taraf tüm masrafları öderken, davayı kazandığı takdirde, ödenen tüm harç ve diğer giderlerden oluşan masrafları geri alma hakkı da bulunuyor.

Boşanma Davasında Maddi Tazminat Davası Nasıl Açılır?

Boşanma davası nasıl açılır konusunda önemli noktalardan biri de maddi tazminat davası nasıl açıldığı konusudur. Boşanmada tazminat davası açılabilmesi için, bazı koşulların oluşması gerekiyor. Boşanma davalarında her iki taraf da tazminat davası açabilir.

Tazminat talep edilebilmesi için; karşı tarafın daha az kusurlu olması ya da boşanma sebeplerine ilişkin kusursuz olması şartı aranır. Tazminat talep etmek için, halihazırda olan ve olabilecek menfaatlerin zedelenmesinin gerekir.
Tazminat; zarar sonucu talep edilecek zararın karşılığı olan bir bedeldir. Bu yüzden tazminat miktarı da önemli bir nokta olacaktır. Eşlerden birinin, diğer eşin davranışlarından ötürü maddi ve manevi olarak zarar görmüşse, bunun tazminatını isteyebilir.

Tazminat miktarı, hakimin kararına bağlıdır. Hakimin takdirine göre; tazminatı ödeyecek kişinin mali durumu göz önüne alınır. Eğer tazminatı ödeyecek kişinin, tazminat ödemeye gücü yoksa; herhangi bir miktar belirlenemez ve bu durumda, tazminat isteyen kişinin istediği miktarın daha fazlası, tazminat bedeli olarak belirlenemez.

Davalı tarafın tazminatı ödememesi durumunda, karşı taraf icra dairesine başvuru yaparak, icra takibi başlatabiliyor. Böyle bir durumda avukat masrafları haricinde, İcra Dairesi masrafları, haciz ve satış giderleri gibi masraflar da davalı tarafın ödemesi gerekir.

Boşanma Davasında Manevi Tazminat Nasıl Alınır?

Bir boşanma davasında manevi tazminat davası açılabilmesi için, TMK 174.maddesine göre bazı koşulların oluşması gerekiyor. Manevi tazminat için, ilk olarak mahkemeye manevi tazminat talebi verilmelidir. Talep edilmezse, kendiliğinden dava açılamaz.
Manevi tazminat davası, dava açılırken ya da devam eden boşanma davasında talep edilebilir. Eğer manevi tazminat talep etme süresi geçirilmişse, dava sona erdikten sonra da manevi tazminat davası açılabilir.

Bunun için boşanma davasıyla evliliğin sona ermesinden itibaren 1 yıl geçmesi gerekiyor. Bu süre geçirilirse, zaman aşımı süresi devreye girer. Manevi tazminat isteyen tarafın, daha az kusurlu ya da hiç kusuru olmamalıdır. Tazminatı talep eden kişinin, kişilik haklarının zedelenmiş olması şartı vardır. Manevi tazminat talep edilen kişinin de boşanmada kusurlu olmalıdır. Aynı zamanda illiyet bağı olmalıdır.

Manevi tazminat miktarı; talep eden kişinin ruhsal durumuna göre hakimin takdirine bağlı olarak değişir. Talep edilen miktarın üstünde bir manevi tazminat miktarı olmamalıdır.
İster çekişmeli ister anlaşmalı boşanma olsun, boşanma davaları Aile Mahkemeleri tarafından görülür ve eğer bulunulan yerde Aile Mahkemesi bulunmuyorsa, Asliye Hukuk Mahkemeleri’nde boşanma davası açılır.

Anlaşmalı ya da çekişmeli boşanma davası nasıl açılır konusunda daha ayrıntılı bilgiye sahip olmayı ve dava sürecinizin prosedürlere uygun ve hakkaniyetli olması için, konusunda uzman ve deneyimli Mehmet Ali Helvacı Hukuk Bürosu ile iletişime geçebilirsiniz.

Kaynak; https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanma-davasi-nasil-acilir.html