Bored Ape NFT koleksiyonun reklamını yapan ünlüler suçlanıyor

Yayın tarihi: 13 Aralık 2022 Salı 7:30 am - Güncelleme: 12 Aralık 2022 Pazartesi 10:42 am

Meşhur Bored Ape NFT koleksiyonunun arkasındaki şirket olan Yuga Labs mahkemelik oldu. Davada, bu NFT’lerin reklamını yapan ünlüler de suçlanıyor.

Bugün NFT dediğimizde akla gelen ilk eserler Bored Ape koleksiyonu oluyor. Yuga Labs adlı şirket tarafından geliştirilen bu NFT serisi, kısa sürede oldukça popüler oldu ve bir nevi NFT dünyasının yüzü haline geldi. Ancak kripto para piyasasındaki çöküş yaşanıp kriptolar değer kaybedince NFT’ler de ayakta kalamadı ve onlar da hızla değer kaybetti. Haliyle Bored Ape koleksiyonu da bundan nasibini aldı.

Bored Ape

Hatırlarsanız geçtiğimiz aylarda gelen haberlerde, New York merkezli bir hukuk şirketinin Yuga Labs’e karşı toplu bir dava başlatmak için davacı topladığı söyleniyordu. Yuga Labs, NFT koleksiyonunun değerini gerçek kıymetlerini yansıtmayacak kadar fazla şişirmekle suçlanıyordu. O dönemde ayak seslerini duyduğumuz bu toplu dava, bu hafta gerçeğe dönüştü. 2021’in başından beri Yuga Labs’e karşı bir dava hazırlayan Adonis Real ve Adam Titcher, Amerika’nın Kaliforniya eyaletinde mahkemeye başvurarak Yuga Labs’e karşı toplu dava başlattı.

 

Dava ilk gündeme geldiğinde, Yuga Labs’in NFT koleksiyonunun değerini şişirmekle suçlanması bekleniyordu. Ancak belki de daha iyi sonuç vereceği düşünüldüğü için davanın konusu farklı oldu. Yuga Labs, Bored Ape NFT’lerinin tanıtımını yapan ünlülerin bu NFT koleksiyonundaki yatırımını gizli tutmakla suçlanıyor.

Davada sadece Yuga Labs değil, bu NFT koleksiyonunun reklamını yapan Gwyneth Paltrow, Paris Hilton, Jimmy Fallon, Kevin Hart, DJ Khaled ve Steph Curry gibi ünlü isimler de suçlanıyor. Bildiğiniz gibi bu ünlülerin de Bored Ape NFT’lerine sahip olduğu ve bu NFT’lerden satın alanların bu isimlerle aynı kulübün parçası olma ayrıcalığına sahip olacağı söyleniyordu. Ancak davacılar, bunun tamamen yalan olduğunu ve koleksiyonunun değerini arttırmak için uydurulduğunu iddia ediyor. Ünlüler de reklam yapmak için para alıp, bu NFT’lere sahip oldukları yönünde yalan söylemekle suçlanıyor.

Bir PlayStation 5 oyunu daha PC’ye geliyor