Borçlarla birlikte reddi miras davaları da arttı

Yayın tarihi: 11 Nisan 2022 Pazartesi 10:42 am - Güncelleme: 11 Nisan 2022 Pazartesi 10:42 am

Türkiye’de ekonomik kriz ile birlikte son zamanlarda yaşamını yitirenlerin yakınlarına ağır borçlar kalıyor. Bu nedenle son dönemde reddi miras davalarında büyük artış yaşandığı görüldü.

Türkiye’de ekonomik kriz ile birlikte borçlu sayısı da her geçen gün artıyor. Borçlu sayısının artması ile orantılı olarak reddi miras davalarında da büyük bir artış yaşandı. Sözcü gazetesinden Özlem Ermiş Beyhan’ın haberine göre; bundan 10 yıl önce yüzde 30’larda olan reddi miras davası oranlarının yüzde 85’i aşmasının “krizin en acı yüzü” olduğunu söyleyen Ekonomi Eski Bakanı Ufuk Söylemez, “Pandemi sürecinde borçların takibe düşme süresinin uzatılmasına rağmen borçlu sayısında ve buna paralel reddi miras davalarında dikkat çekici bir artış var” dedi

.Türk aile yapısına ve kültürüne ters olsa da krizin kaçınılmaz yansıması olarak reddi miras davalarının arttığını anlatan Söylemez, “Gençlere borç miras kalıyor, hayatının başındaki genç insanlar için çok moral bozucu, iç acıtıcı bir tablo bu. Bunun temel nedeni kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçları. Aile fertleri vefat eden aile bireyinin borçları altında eziliyor” dedi.

REDDİ MİRAS NEDİR?

Mirasın reddi, kanuni veya atanmış mirasçının kendilerine geçmiş olan mirası kabul etmemek hususundaki irade beyanlarıdır. Mirasın reddi hakkına sahip olanlar, kanuni ve atanmış mirasçılardır. Atanmış mirasçı, miras sözleşmesi ile mirasçı atanmış olsa bile, mirası reddedebilir. Buna karşılık, musalehin (lehine belirli mal vasiyet olunan kişi) mal vasiyetini reddetmesine ihtiyaç yoktur, süresi içinde bunu talep etmemekle mal vasiyetinin ifasını talep hakkı düşer.

REDDİ MİRAS NASIL YAPILIR?

Reddi miras talebi mirasa hak kazanan yasal mirasçılar veya atanmış mirasçılar tarafından süresi içerisinde Sulh Hukuk Mahkemesine sözlü veya yazılı beyanda bulunularak yapılabilir. Reddi miras talebinde bulunan mirasçı, bu talebini öne sürerken herhangi bir kayıt ve şart sunmamış olmalıdır yani kayıtsız şartsız bir beyanda bulunmalıdır.

Sözlü veya yazılı beyanı alan sulh hakimi bu hususu hemen bir tutanak ile tespit eder. Kanunda belirtilen süre içerisinde yapılan ret beyanı, mirasın açıldığı sulh hukuk mahkemesinde ret taleplerini içeren özel kütüğe kaydedilir. Mirasın reddi talebinde bulunan mirasçının talebi halinde mirasçıya mirası reddettiğine dair bilgiyi içeren bir belge verilebilir.

Sulh hukuk hakimi tarafından tutulan tutanağın ve mirasın açıldığı Sulh Hukuk Mahkemesindeki özel kütüğün nasıl tutulacağına ilişkin hususlar Cumhurbaşkanı tarafından çıkarılan yönetmelik ile düzenlenir.

Tüm yasal ve atanmış mirasçıların mirasın reddi talebinin varlığı halinde tereke resmi tasfiye usulüne göre tasfiye edilir. Resmi tasfiye sonrası murisin borçlu olduğu tüm alacaklıların alacağını almasıyla geriye herhangi bir miktar kalır ise mirasçılara dağıtılır.

Mirasçının reddi miras yapabilmesi için açık bir şekilde bu hususu kanunda belirtilen süreler içerisinde mirasın açıldığı Sulh Hukuk Mahkemesine sözlü veya yazılı olarak bildirmelidir. Kanunda belirtilen işbu süreler vasiyetnamenin açılmasıyla, tebliğ şart koşulan bir durum var ise tebliğ tarihinden itibaren işlemeye başlar. Bildirimde bulunmaması halinde mirasçı mirası kabul etmiş sayılır. Mirası kabul etmiş mirasçı da payı oranında tüm borçlardan şahsi mal varlığıyla sorumlu olur.

Kendine belirli mal bırakılan kişinin de mirasın reddi talebinde bulunması mümkündür. Belirli mal bırakılan kişi kendine bırakılan malı almak istemediğini açık bir irade beyanıyla vasiyetnamenin açılması ile Sulh Hukuk Mahkemesine bildirebilir. Sulh Hukuk Mahkemesine yapılan irade beyanıyla belirli mal alacaklı vasfından arınmış olur. Belirli mal bırakılan, herhangi bir beyanda bulunmaksızın zımnen de bu haktan vazgeçebilir. Zımnen vazgeçilmenin şartı ise vasiyetname açıldıktan sonra on yıl içerisinde bırakılan malın zilyetliğinin veya mülkiyetinin uhdesine geçirilmesi talebinin yapılmamasıdır.

Belirli mal bırakılan kişi vasiyetname açıldıktan sonra on yıl içerisinde bu malın kendi bünyesine geçmesini sağlamak amacıyla talepte bulunması gerekir. Bu talepte bulunulmaması ile birlikte bir nevi reddi miras yapılmış olduğu kabul edilebilir. Reddi miras kavramı miras paylaşımı hususunda da büyük önem teşkil eder.

Ayetlerle kuantum ve bilinçaltı temizliği yaparak milyonları götüren kadın konuştu