Damat Albayrak’ın ‘türbülanstan çıkış’ dediği şey krizin ta kendisi’

Yayın tarihi: 10 Ağustos 2019 Cumartesi 12:55 pm - Güncelleme: 10 Ağustos 2019 Cumartesi 1:12 pm

“Hocaların hocası” olarak tanınan Prof.Dr. Korkut Boratav, ekonomideki son gelişmeleri değerlendirdi. Boratav, Hazine’den sorumlu damat Albayrak‘ın, “türbülanstan çıkış” olarak öne sürdüğü şeyin krizin ta kendisi olduğunu belirtti.

Boratav’ın Sol Haber’de yer alan değerlendirmeleri şöyle:

Berat Albayrak’ın bugün imzaladığı Hazine’yi karıştıran belge ortaya çıktı: Hazinenin içi boşaltılıyor

İktisatçı Korkut Boratav, Berat Albayrak’ın “türbülanstan çıktık, ekonomik durum iyi” sözlerine neden olan bu tabloyu farklı yorumluyor.

‘DIŞ AÇIĞIN İTHALAT KISILARAK DARALMASI KRİZİN GÖSTERGESİ’

“Cari işlem açığının daralması nasıl gerçekleşti? Ekonomi küçüldüğü ve toplum yoksullaştığı için… Ocak-Haziran 2019’da dış ticaret açığı 27,9 milyar dolar geriledi. Bu toplamın yüzde 82’si, yani 22,8 milyar doları mal ve hizmet ithalatındaki daralmadan kaynaklandı. İthalat niçin daralıyor? Halkımız yoksullaştığı; tüketimini kıstığı için… Tüketimdeki her azalma, doğrudan veya dolaylı olarak ithalat faturalarını azaltır. Sanayi üretimi daraldığı, enerji, yakıt, ara-mal kullanımı düştüğü için de ithalat faturası gerilemiştir. Ekonominin geleceği anlamına gelen sermaye birikimi düştüğü için de ithalat gerilemiştir. Kısacası, dış açığın ithalat kısılarak daralması, krizin doğrudan bir göstergesidir.”

‘İHRACAT ARTIŞININ DÜZELMEYE ETKİSİ SEMBOLİKTİR’

“İhracat artışının dış açıktaki düzelmeye katkısı ise semboliktir. Altı ayda 5,1 milyar dolarlık ihracat artışının hemen hemen 2 milyar doları hizmet ihracatında (öncelikle turizm gelirlerinden) oluşuyor. Ekonominin temel üretken sektörleri, neredeyse bitkisel hayattadır. Sanayi sektörünün genel durumunu yansıtan İSO’nun İstanbul imalat PMI endeksi Haziran’da da 46,5 değerle küçülmenin sürdüğünü gösterdi. Bu durumda ihracat, ancak stokları eritmek için, yani can havliyle yapılabilmektedir.”