Bolivya Ordusu, Morales’i istifaya çağırdı! Morales istifa etti

Yayın tarihi: 10 Kasım 2019 Pazar 11:48 pm - Güncelleme: 11 Kasım 2019 Pazartesi 12:46 pm

Bolivya Genel Kurmay Başkanı Williams Kaliman, Devlet Başkanı Evo Morales’e ülkedeki istikrarın yeniden sağlanması gerekçesiyle istifa çağrısı yaptı. Gelişmelerin ardından Devlet Başkanı Morales istifa ettiğini açıkladı.

Bolivya’da seçimlerin ardından başlayan ABD destekli sağcı grupların saldırıları sonrası dün Bolivya’da kriz tırmanmış, Bolivya Genelkurmay Başkanı Williams Kaliman, Devlet Başkanı Evo Morales’e “ülkedeki istikrarın yeniden sağlanması” iddiasıyla istifa etme çağrısı yapmıştı.

Durumu “devlet darbesi” olarak niteleyen Morales, “Kardeşlerim, mücadelemizin son bulmadığını söylemek istiyorum, biz eşitlik ve barış için mücadeleye devam edeceğiz. Şu anda bir devlet başkanı olarak yükümlülüğüm, durumu sakinleştirmek için yöntem bulmak” diyerek istifa ettiğini açıkladı.

Devlet Başkan Yardımcısı Alvaro Garcia Linera, bir Kızılderili Başkanın yardımcısı olduğu için gurur duyduğunu ve daima ona sadık kalacağını söyleyerek istifasını açıkladı.

Bolivya’daki olaylardan yabancı güçleri sorumlu tutan Linera, “Biz hidrokarbürü, doğal zenginlikleri millileştiren bir hükümetiz. Biz Bolivyalıların yüzde 30’unu yani 3 milyon Bolivyalıyı fakirlikten çıkarıp, orta gelir grubuna yükselttik. 200 bin Bolivyalıya ev yaptık. Hiçbir zaman maaş ödemek için yabancıların önünde eğilmedik ve kıtada en hızlı büyüyen ülke olduk” dedi.

Reuters’ın aktardığına göre Bolivya Genel Kurmay Başkanı Williams Kaliman, gazetecilere yaptığı açıklamada “İç çatışma durumunu analiz ettikten sonra Devlet Başkanı’ndan görevini bırakmasını, barışın yeniden sağlanmasına ve Bolivya’nın iyiliği için istikrarın korunmasına imkan vermesini istiyoruz” dedi.

Pagina 7 gazetesi ise, Arjantin Hava Kuvvetleri’ne dayandırdığı haberde Bolivya Devlet Başkanı’nın uçağının Arjantin hava sahasında uçuş planı talep ettiğini ileri sürdü.

Haberde ayrıca elde edilen bilgilere göre Evo Morales’in uçağının El Alto uluslararası havalimanından havalandığı ifade edildi. Morales, bugünkü açıklamasında “İstifa etmemi istiyorlar, bu bir darbe girişimi. Bu anayasaya ve yasalara aykırı. Önümüzdeki yılın ocak ayına kadar geçerliliği olan anayasal yetkim var” ifadelerini kullanmıştı. Bolivya Silahlı Kuvvetleri, ülkede yasadışı olarak faaliyet yürüten silahlı gruplara karşı kara ve hava operasyonları başlatılması emrini vermişti.

Bolivya’da 20 Ekim seçimlerinden sonra başlayan gösteriler devam ederken 4. kez Devlet Başkanı seçilen Morales, Amerikan Devletleri Örgütü’nün (OAS) seçimlerdeki oy sayım sonuçları ile ilgili ön raporunu yayınlanmasının ardından bugün yeni seçim kararı almıştı.

20 Ekim’de yapılan seçimlerde Morales’in başlıca rakibi olan sağcı aday Carlos Mesa ve diğer bazı muhalifler, Morales’in yeni başkanlık seçimlerine katılmaması ve istifa etmesi gerektiğini açıklamıştı.

HALK MORALES’E DESTEK VERMEK İÇİN LA PAZ’A YÜRÜYOR

20 Ekim’deki seçimlerin ardından ABD yanlısı aşırı sağcı grupların ırkçı ve şiddet içeren eylemleri sürerken, Bolivya’nın köylü ve yerlileri Amerikancı darbeye karşı La Paz’a ilerliyor.

Bolivya’da 20 Ekim’de yapılan devlet başkanlığı seçimlerinin ilk turunda Devlet Başkanı Evo Morales, rakibi Carlos Mesa’yı yüzde 10 oy farkıyla geçmişti. Morales’in seçilmesini kabul edemeyen ABD yanlısı aşırı sağcı grupların ırkçı ve şiddet içeren eylemleri sürerken Bolivya’nın köylü ve yerlileri Amerikancı darbeye karşı La Paz’a ilerliyor.

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales için destek yürüyüşüne geçen halk, ”Evo sen yalnız değilsin” diyor.

SEÇİMLER YENİLENECEK’

Basın toplantısı düzenleyen Morales, seçimlerin yenilenmesi kararı aldığını duyurdu.

Morales, seçimlerin ardından eleştirilerin odağına yerleşen Yüksek Seçim Kurulu üyelerini değiştireceğini de vurguladı.

NİKARAGUA SIĞINMA TEKLİF ETTİ

Bölge ülkelerinden Nikaragua hükümeti, Bolivya’da bir darbe yaşandığını savunurken Meksika, istifa kararı sonrası Morales’e siyasi sığınma teklif etti.