‘Bölünmüş Baro’ itirazına Erdoğan’ın yanıtı: Ben zaten öyle istiyorum

Yayın tarihi: 8 Haziran 2020 Pazartesi 8:18 am - Güncelleme: 8 Haziran 2020 Pazartesi 2:20 pm

Abdülkadir Selvi, çoklu baro sisteminin sakıncalarına dikkat çeken parti kurmaylarına Erdoğan’ın, “Ben zaten öyle istiyorum. Çoklu baro kurulsun ki herkesin gerçek yüzü ortaya çıksın.” dediğini öne sürdü.

Erdoğan’ın talimatı ile Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun koltuğunu ve gücünü korumasına karşın, Feyzioğlu’na muhalif olan il barolarının bölünmesi planı hakkında AKP’de çalışmalar devam ediyor.

İSTANBUL’DA 5-6 FARKLI BARO

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi’nin aktardığına göre, AK Parti ve MHP’den oluşan ortak komisyon, çalışmalarını tamamladı. Barolarla ilgili düzenleme Meclis’e geliyor. Buna göre merkezde tek bir baro olacak. Türkiye Barolar Birliği devam ediyor. Ancak illerde çoklu baro sistemine imkân tanınıyor. Üye sayısı 5 bini aşan yerlerde 2 bin üyeyi bulan yeni bir baro kurabilecek. 2 bin üyeyi aşan 8 il bulunuyor. Bu düzenlemeye göre İstanbul, Ankara ve İzmir’de yeni barolar kurulabilecek. 48 bin avukatın kayıtlı olduğu İstanbul’da 5-6 baronun kurulması bekleniyor.

Baro başkanlarından Feyzioğlu’na: Kimlerle görüştünüz, ne pazarlıklar yaptınız?

“BEN ZATEN ÖYLE İSTİYORUM”

İllerde çoklu baro kurulmasına karşı çıkanlar yeterli üyeyi bulup PKK, FETÖ, DHKP-C ve hatta LGBT’nin baro kurabileceği tezini ileri sürüyordu.

Selvi’nin AKP MYK’daan aktardığı kulise göre Erdoğan tam aksine çoklu baro fikrine destek verdi. Erdoğan’ın bu sakıncaların sıralanması üzerine, “Ben zaten öyle istiyorum. Çoklu baro kurulsun ki herkesin gerçek yüzü ortaya çıksın. CHP görünümlü PKK barosu olacağına, PKK görünümlü PKK barosu olduğu belli olsun” dediği ifade ediliyor.

Barolardan Erdoğan’ın müdahale hazırlığına ortak tepki

SEÇİM SİSTEMİ DEĞİŞİYOR

Selvi’nin aktardığına göre yeni sistemde baroların seçiminde ise çarşaf listeden milletvekili seçiminde olduğu gibi nispi temsil sistemine geçiliyor. Çoklu baro sistemine geçilmesiyle birlikte Türkiye Barolar Birliği’nin seçiminde de yeni kurulan barolara üye sayısıyla orantılı olarak delege tahsis edilecek.

Meclis’in gündemi bekçiler