Bolivya’da darbeci general böyle tutuklandı

Yayın tarihi: 26 Haziran 2024 Çarşamba 11:47 pm - Güncelleme: 27 Haziran 2024 Perşembe 11:01 am

Güney Amerika ülkesi Bolivya’da ordu sokağa indi. General Juan Jose Zuniga liderliğindeki askerler, başkanlık sarayının kapısını kıran askerler içeri girdi. Halkın tepkisi ve Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce’nin teslim olmamasının ardından askerler çekildi.

Bolivya’da bir grup asker darbe girişiminde bulundu.

Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, bazı askeri birliklerin “düzensiz seferberliğini” kınadığını belirtti.

ASKERLER LA PAZ’IN BAZI BÖLGELERİNDE TOPLANDI

Askerlerin başkent La Paz’ın bazı bölgelerinde toplandığına dair videolar sosyal medyada paylaşıldı. Başkanlık sarayı ve kongrenin bulunduğu Plaza Murillo Meydanı’ndaki sivilleri bölgeden tahliye eden askerler, meydanı ele geçirdi.

ESKİ DEVLET BAŞKANI MORALES: SİLAHLI KUVVETLERİN DEMOKRASİYİ İHLAL ETMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ

Eski devlet başkanı Evo Morales, halka darbeye karşı çıkma çağrısı yaptı. 2019 yılında darbeyle görevinden alınan Morales, “Darbe yaklaşıyor. Genelkurmay Başkanlığındaki komutanlar, 15.00’te acil toplantı çağrısında bulundu. Kent ve kırsal kesimdeki tüm halkımıza demokrasiyi savunmaları için ulusal seferberlik çağrısında bulunuyoruz. Süresiz genel grev ilan ediyoruz. Silahlı kuvvetlerin, demokrasiyi ihlal etmesine ve halkı sindirmesine izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

GENERAL ZUNİGA: ÜLKEMİZİ YOK ETMEYİ VE YOKSULLAŞTIRMAYI BIRAKIN

General Juan Jose Zuniga, askerlerin toplandığı meydana bir yerel kanala yaptığı açıklamada, darbe girişiminin halk tarafından desteklendiğini iddia etti. Zuniga, “Her şey değişecek, ülkemiz artık böyle devam edemez. Ülkemizi yok etmeyi ve yoksullaştırmayı bırakın” dedi.

ASKERLER ZIRHLI ARAÇLARLA BAŞKANLIK SARAYINA DOĞRU İLERLEMEYE BAŞLADI

Reuters’ın bir tanığa dayandırdığı haberine göre, askerler zırhlı araçlarla başkanlık sarayına doğru ilerlemeye başladı. Sosyal medyada askerlerin başkanlık sarayı önünde olduğu görüntüler yer aldı.

SARAYIN KAPISINDA ARCE VE ZUNİGA KARŞI KARŞIYA GELDİ

Askerler zırhlı araçla sarayın kapısına çarparak, kapıyı kırdı ve içeri girdi. Sarayın kapısında Devlet Başkanı Arce ve darbeci general Zuniga karşı karşıya geldi. Arce’yle konuşan Zuniga bir süre sonra dışarı çıktı. Askerler ise içeride beklemeye devam etti.

DARBECİ ASKERLER GAZ BOMBALARI KULLANDI

Darbeci askerler, meydanın çevresinde toplanan darbe karşıtı göstericilere karşı gaz bombaları kullandı.

ARCE: DEMOKRASİYE VE ANAYASAYA SAYGI DUYMALARINI İSTİYORUM

Basın açıklaması yapan Bolivya Devlet Başkanı Arce, “Bolivya’nın devlet başkanı ve bakanları görevlerinin başındadır ve halkı demokrasiye sahip çıkmaya davet ediyorum. Askerler, derhal çekilmeli ve görevlerinin başına dönmelidir. Demokrasiye ve anayasaya saygı duymalarını istiyorum” dedi.

ARCE: DEMOKRASİYE SAHİP ÇIKAN HALKIMIZI SELAMLIYORUZ

Hükümeti destekleyen ülkelere teşekkür eden Arce, “Bize destek olan kardeş ülke devlet başkanlarını selamlıyoruz ve onlara teşekkür ediyoruz. Demokrasiye sahip çıkan belediye başkanlarına, valilere ve polis müdürlerine teşekkür ediyoruz. Demokrasiye sahip çıkan halkımızı selamlıyoruz” diye konuştu.

GENERAL ZUNİGA GÖREVDEN ALINDI

Arce, general Zuniga’yı görevden aldığını ve orduya yeni komutanlar atadığını da duyurdu. Arce’nin görevlendirdiği Bolivya ordusunun yeni komutanı Jose Wilson Sanchez de “Cadde ve meydandaki tüm askerlere ve personele birliklerine dönmelerini emrediyorum” açıklamasını yaptı.

BOLİVYA TELEVİZYONLARI ASKERLERİN KIŞLALARA DÖNDÜĞÜ GÖRÜNTÜLERİ YAYINLADI

Darbe karşıtı göstericilerin meydana girmesinin ardından askerler, Plaza Murillo Meydanı’ndan çekildi. Bolivya televizyonları askerlerin kışlalara döndüğü görüntüleri yayınladı.

ASKERLERİN ÇEKİLMESİNİN ARDINDAN ARCE MEYDANA ÇIKARAK HALKI SELAMLADI

Askerlerin çekilmesinin ardından Devlet Başkanı Arce de meydana çıkarak, halkı selamladı. Arce daha sonra balkona çıkarak konuşma yaptı.

Kaynak: Duvar