Bölge halkı isyanda! ‘Çanakçı Deresi’ne 5’inci HES ölümdür’

Yayın tarihi: 3 Haziran 2020 Çarşamba 2:05 pm - Güncelleme: 3 Haziran 2020 Çarşamba 2:19 pm

Giresun’un Çanakçı beldesinde yer alan ve Karadeniz’e dökülen Çanakçı Deresi’nin bölgede planlanan 5’nci HES projesi nedeniyle yok edilecek olması bölge halkının tepkisine neden oldu.

Çanakçı Belediye Başkanı Tuncay Kasım, Çanakçı Deresi’ne daha önce yapılan 4 tane HES ile 35-40 kilometre uzunluğundaki derenin 7 bin 520 metrelik bölümünün yok edildiğini hatırlatarak, yapılmak istenen 5’inci HES ile 7 kilometresinin daha yok edileceğini söyledi. Başkan Kasım, dereyi, etrafındaki doğal hayatı ve bölgenin kültürünü kurtarmak için kamuoyundan destek istedi.

“ÖLÜM FERMANIDIR”

Başkan Tuncay Kasım, Çanakçı Deresi’nin 7 kilometrelik kısmının “bypass” edilerek 5-6 kilometrelik bir tünele sokulmak istendiğini belirterek, bunun, yaşayan bir organizmanın ölüm fermanı olacağını ifade etti.

Daha önce yapılan 4 tane HES ile 35-40 kilometre uzunluğundaki Çanakçı Deresi’nin 7 bin 520 metrelik bölümünün zaten yok edildiğini hatırlatan Kasım, sözlerine şöyle devam etti:

“Ancak aptal insanlar tecrübeden ders çıkaramazlar. Çanakçı Deresi, mevcut 4 HES nedeniyle doğal dengesine 4 darbe yemiştir zaten. Bu bölümlerde dere artık o eski dere değildir. Ne dereye özgü kırmızı benekli alabalık, ne bıyıklı balık, ne yassı Hasan balığı kalmış, ne de vadi için olmazsa olmaz olan buharlaşma kalmıştır. Habitat tamamen bozulmuş, içinden kan dolaşmayan damar gibi kurumuş, kavruklaşmıştır. Mevcut 4 tane HES’ten öncesine ve sonrasına ait olan resimlere baktığımızda, bu durum apaçık ortaya çıkmaktadır.”

Yapılmak istenen beşinci HES ile derenin tamamen yok edileceğini vurgulayan Kasım, bu konuda şu açıklamada bulundu:

“Yapılmaya çalışılan HES, Çanakçı merkez ile Karabörk Köyü arasında ki 7 km’lik kısmı kapsamaktadır. Bu kısımda dere, yarım ay gibi 7 km’lik bir güzergâh izlemekte ve içinde 40’dan fazla büyük göl ve sayısız küçük göllerden oluşmaktadır. Bazı göllerin derinliği 8-10 metreyi bulmakta, derin kanyonlar oluşturmaktadır. HES, ‘Karabörk Köyü’ çıkışında derenin suyunu 5-6 km’lik tünele sokmayı planlamakta ve Çanakçı merkez girişinde tünelden gelen bu suyu regülatöre vermeyi amaçlamaktadır. Yani derenin 7 km’lik bölümü bypass edilecektir.”

“ARAL GÖLÜNDEN İBRET ALIN”

Asya’nın en büyük 2., Dünyanın en büyük 4. Gölü olan Aral Gölü’nün şimdi çöl olduğunu söyleyen Kasım, “Hikâyesi tüm insanlık için tam bir ibretlik derstir ve çok dramatiktir” dedi.

Tuncay Kasım, Sovyetler Birliği döneminde, pamuk tarlalarını sulayıp daha çok ürün elde etmek amacıyla Aral Gölü’nü besleyen iki büyük ırmak olan Amu Derya ile Siri Derya’nın yönünün değiştirildiğini alattıktan sonra, sözlerine şöyle devam etti:

“Sonuçta ne daha çok pamuk elde edilmiştir, ne daha çok para kazanılmıştır. Aksine Aral Gölü kuruduğundan, göl kaynaklı tüm ekonomik kazançlar yok olmuş, balıkçılık bitmiş, göl çevresindeki tüm habitat bozulmuş ve insanlar kitlesel olarak kansere yakalanmıştır. Maalesef gölü eski haline getirmek için yapılan tüm mücadeleler başarısız olmuş, göl %90 oranında havzasını kaybetmiştir.

“KIRMIZI RENKLİ BALIKLAR”

Kasım, beşinci HES’ten sonra “Çanakçıdan yukarı çık dereye dereye / Neyleyim İstanbul’u, aşığım Görele’ye” türküsünü söylemenin bir anlamının kalmayacağını ifade ederek, şu ifadeleri kullandı:

“Sanır mısınız ‘Akmaz Gölü’nün saylarından çocukların bir daha balıklama dereye atlayabileceğini? Sanır mısınız göllerin derinlerindeki taranlarda yuva yapan kırmızı benekli alabalıkların yumurtlayabileceğini? Sanır mısınız daha geçen ay hepimizi heyecanlandıran su samurlarının, göller kuruduğunda yuva yapıp yaşayabileceğini?