Boğaziçi’ndeki atamaların perde arkası!

Yayın tarihi: 23 Ağustos 2021 Pazartesi 1:28 pm - Güncelleme: 23 Ağustos 2021 Pazartesi 1:28 pm

Murat Yetkin, kendi internet sitesinde kaleme aldığı yazısında AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Prof. Dr. Mehmet Naci İnci’yi Boğaziçi Üniversitesine rektör olarak atamasının perde arkasını yazdı.

Murat Yetkin, ‘Sadece Boğaziçi de değil; inat mı, taviz mi?’ başlıklı yazısında, “Eğitim çevrelerinde konuşulanlara göre peşinen gösterilen tepkilere rağmen Erdoğan’ın İnci’yi ataması kimilerine göre” kimse bana ne yapacağımı söyleyemez” türünden bir inat” dedi.

Yetkin’in yazısından ilgili bölüm şöyle: 

Boğaziçi camiasının Melih Bulu’nun istifasıyla sonuçlanan direnişi hatırlatıp kendi içlerinden bir rektör talep etmesine rağmen, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Prof. Dr. Mehmet Naci İnci’yi Boğaziçi Üniversitesine Rektör atadı. Böylece yeni eğitim yılı başlamadan gerilimi başladı. Eğitim çevrelerinde konuşulanlara göre peşinen gösterilen tepkilere rağmen Erdoğan’ın İnci’yi ataması kimilerine göre” kimse bana ne yapacağımı söyleyemez” tütünden bir inat.

Boğaziçi Üniversitesi kayyum rektöre karşı yeniden ayakta

Bu çevrelere göre Erdoğan’ın adayı baştan beri İnci idi. Sonra AK Parti içinde -sadece milletvekilleri değil- bazı lobiler harekete geçti ve Bulu’yu atadı. Ancak ne Bulu ne de YÖK Başkanı Yekta Saraç süreci Erdoğan’ın istediği gibi idare edebildi, ikisi de görevden alındı.

Başka çevrelere göreyse inat değil taviz; 2019 yerel seçimlerinde sarsılan AK Parti tabanını bir arada tutma çabası için verilen iç tavizlerin bir parçası. Tıpkı 2020 yazında bir şekilde geçiştirilen kadına şiddete karşı İstanbul Sözleşmesinden çekilmesi taleplerinin, 2021’de Erdoğan’ın Milli Görüş’teki abilerinden Oğuzhan Asiltürk’ün bastırmasıyla yerine getirilmesi türünden bir uzlaşma sinyali.

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinden Naci İnci tepkisi

Yazının tamamını okumak için tıklayınız