Boğaziçi’nde kayyum rektörün ataması iptal edildi

Yayın tarihi: 15 Haziran 2022 Çarşamba 1:08 pm - Güncelleme: 15 Haziran 2022 Çarşamba 1:08 pm

Boğaziçi Üniversitesi’ne AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın atadığı kayyum rektörler Melih Bulu döneminde, Osmanlı Ocakları Kocaeli Şube Başkan Vekilliği yapmış Nedim Malkoç’u genel sekreter olarak görevlendirildi. İdare Mahkemesi, görevlendirmeyi hukuka aykırı bularak iptal etti.

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinin her gün rektörlük binasına sırtlarını dönerek yaptıkları direniş 538. gününe girerken önemli bir gelişme yaşandı. Boğaziçi’ne atanan ve tepkilerin ardından görevden alınan Melih Bulu’nun döneminde Nedim Malkoç’un genel sekreter olarak atanması mahkeme tarafından iptal edildi.

HUKUKA UYGUN DEĞİL

Diken’den Canan Coşkun’un haberine göre; İstanbul 12’nci İdare Mahkemesi 30 Mayıs 2022 tarihli kararında Malkoç’un geçici görevlendirmesinde usulde ve yetkide paralellik ilkesi gereği üniversite yönetim kurulunun kararı veya görüşünün alınması gerektiğini belirtti.

Oy birliğiyle verilen kararda üniversite yönetim kurulunun kararı olmadığı veya görüşü alınmadığı için Malkoç’un atamasının hukuka uygun olmadığı kaydedildi.

Boğaziçi Üniversitesi’nde kişisel verilere erişildiğini tespit eden kurul feshedildi

NE OLMUŞTU?

Malkoç, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Ocak 2021’de rektörlüğe atanıp 15 Temmuz 2021’de alınan Bulu döneminde göreve getirilmişti. Malkoç, Bulu sağlık iznindeyken yerine vekalet eden bugünkü ‘kayyım rektör’ Naci İnci tarafından 1 Haziran 2021’de genel sekreter olarak atanmıştı.

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri de 13 Temmuz 2021’de söz konusu atamanın iptali istemiyle dava açmıştı. İstanbul 12’nci İdare Mahkemesi dava kapsamında 20 Eylül 2021’de yürütmeyi durdurma kararı vermişti ama Malkoç görevine devam etmişti.

Öte yandan Malkoç’un bir dönem Osmanlı Eğitim Ocakları Kocaeli şube başkan vekili olduğu ve cumhurbaşkanı eski başdanışmanı ve kamu denetçisi Şeref Malkoç’un akrabası olduğu ortaya çıkmıştı.

Okulun elektronik belge yönetim sisteminde 14 Şubat’ta yer alan açıklamada, Malkoç’un ‘görülen lüzum üzerine’ görevden alındığı belirtilmiş yerine de Çevre Bilimleri Enstitüsü’nden öğretim üyesi Dr. Hasan Fehmi Topal getirilmişti.