Boğaziçi’nde dersleri engellenen akademisyen: Gerekçe ahlakla bağdaşmıyor

Yayın tarihi: 31 Mayıs 2021 Pazartesi 5:29 pm - Güncelleme: 31 Mayıs 2021 Pazartesi 5:35 pm

Ders vermesi engellenen Boğaziçi Üniversitesi akademisyen Feyzi Erçin, öne sürülen gerekçenin ne ahlakla ne akademik ilkelerle bağdaştığını söyledi.

Prof. Dr. Melih Bulu’nun AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi’ne atanmasının ardından başlayan direniş 148 gündür sürüyor. Öğrenciler rektörlük önünde çadır kurup açık ders yapıyor ya da etkinlikler düzenliyor. Akademisyenler de 99 gündür saat 12’de rektörlük önünde sırt dönme eylemi yapıyor. Mezun öğrenciler ise, eyleme internet üzerinden katılıyor.

Direnişin 147’nci gününde Boğaziçi Üniversitesi Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü hocası Feyzi Erçin’in sekiz yıldır sürdürdüğü derslerine ‘Öğrencilere verdiği harf notlandırmasında sorun görüldüğü ve eğitim ve öğretim kalitesini olumsuz yönde etkilediği’ gerekçesiyle Bulu’nun yardımcısı Prof. Dr. Naci İnci tarafından son verildi.

Diken’den Ayşegül Kasap’a konuşan Erçin, görevden alınma gerekçeyle ilgili “Ne kadar boş ve ciddiye alınmaması gereken bir gerekçe olduğu belli. Hem notları ve sınıfları bilmiyorlar hem de ifade ediş tarzları profesyonellikten uzak. Benimle ilgili uyarı ve eleştiride bulunmamış olmaları bu gerekçeyi sadece komik kılıyor. ‘Notlar yüksek oluyor’ gibi bir dersi açtırmama kararı ne ahlakla ne de akademik prensiplerle bağdaşıyor” dedi.

“GELECEK DÖNEM DERS AÇILMAYACAK”

Kendisine bir bildirim yapılmadığını belirten Erçin, “Bölüm ve dekanlık yeni dönem derslerini açtı ama benim derslerimi imzalamadı. Rektör yardımcısı da süreci uzattı. En sonunda ortaya çıktı ki imzalamayacakmış zaten. Seçmeli derslerin hocalarından biriyim. Yaz okulundaki dersler onaylanmadığı için gelecek dönem ve sonrasında büyük bir ihtimal ders açılmamış olacak” ifadelerini kullandı.

“ÖĞRENCİLERİMİN YANINDAYIM, ONU BIRAKTIRMAZLAR”

Ercin, kararın hukuksuz olduğunun altını çizerek, gerekli adımları atacağını da belirtti, şöyle devam etti: “Elimizden geldiğince birbirimize destek olacağız ve umarım okulda olmaya devam edeceğim. Çünkü çok seviyorum okulu ve öğrencileri, onlar da beni seviyorlar. Burada olmamam için hiçbir nenden yok. Öğrencilerimi hiçbir zaman bırakmam, desteğe devam edeceğim. Onların yanındayım, onu bıraktırmazlar.”

ÖĞRENCİLER EYLEMLERİ ‘BİR ÜST SAFHAYA’ TAŞIYABİLİR

Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitüsü lisansüstü öğrencisi Fuat Öztürk ise, ‘Feyzi hoca’sını şöyle anlattı: “Direnişin en başından beri öğrenci hareketiyle çok yakın, davalarda yalnız bırakmayan, üniversite içinde de bir soruşturma durumu ya da polisle münakaşa olduğunda hemen öğrencilerin yanına gelip müzakere yapan, öğrencilerin çok sevdiği bir hoca.”

Öztürk, ‘kayyım rektör’ olarak anılan Bulu’nun birkaç ay önce bire bir görüşmelerde gözdağı vermek amacıyla “Burayı provoke eden birkaç hoca var. Onları peyderpey göndereceğiz” dediğini de öne sürdü.

Öztürk, Feyzi hocanın engellenmesinden sonra öğrencilerin yeni bir aşamaya geçme görüşünde olduğunu da aktardı: “Biz bugüne kadar boyun eğmedik, ‘vazgeçmiyoruz’ dedik fakat bu, kayyımın etki alanını artırmasına engel olmadı. Şimdi demek ki kendi eylemliklerimizi bir üst safhaya taşımalıyız. Yani üniversitenin emekçileri, hocaları topyekûn bir boykota gitmesi gerekiyor gibi bir görüş belirdi.”

TIKLAYIN – Boğaziçi’nde öğrencilere destek veren akademisyen Feyzi Erçin’in derslerine son verildi