Boğaziçi’nde atanmış rektör kıyımı! ‘Boğaziçi bizim olmayacaksa yok olsun diyorlar’

Yayın tarihi: 24 Ağustos 2022 Çarşamba 9:54 pm - Güncelleme: 24 Ağustos 2022 Çarşamba 9:54 pm

Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölüm Başkanı Prof. Ünal Zenginobuz, Rektörlük kararıyla üç ay süreyle üniversiteden men edildi. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Zenginobuz, “Baştan itibaren her şey Boğaziçi Üniversitesi’ni el koyma, dönüştürme operasyonu çerçevesinde cereyan etti. Üniversite içerisinde hiçbir destek bulamıyorlar o yüzden bizim olmayacaksa yok olsun mantığıyla hareket ediyorlar’” dedi.

Ekonomi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ünal Zenginobuz, Boğaziçi Rektörlüğü kararıyla üç ay süreyle görevinden uzaklaştırılmasının ardından açıklamada bulundu. Radyo Sputnik’ten Atilla Güner’e konuşan Zenginobuz, “22 Ağustos’ta Rektör Naci İnci’den gelen bir yazıyla 3 aylığına görevden uzaklaştırıldığım haberini aldım ama ne anlama geldiği açık ve net değildi. Bölüm başkanlığından alındığımı ima ediyordu, şüphelendik. Sonradan öğrendiğimizde görevlerden el çektirilme gibi olduğunu öğrendik. E-posta hesabım anında kapatıldı. Öğleden sonra kampüse gittim ama giremedim. Kartım iptal edilmiş. Güvenlik, ‘yazılı bir emir yok, sözlü olarak bizlere söylendi’ dedi. Bunu tutanak altına aldık çünkü bu yasal değil.” diye konuştu.

“ÇARESİZLİKLERİNİ GÖSTERİYOR”

Prof. Dr. Ünal Zenginobuz’un şu açıklamalarda bulundu:

Kampüse gidip içeriye giremeyince soruşturmaya konu edilen öğrencimiz yanıma geldi ve son sınavlarından bir tanesine girdiğini söyledi. Sınava girmek için mahkeme kararı vardı, mahkeme kesinleşince biz uygulamaya koyduk. Öğrencinin sekiz sınava girmesi gerekiyordu. Dışarıdan atanan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi dekanı ki ben bölüm başkanı olarak bağlıyım ve göreve başladığından bu yana doğal olarak anlaşamıyoruz çünkü üniversiteyi tanımıyor, üniversite kavramlarımız farklı. Karşılıklı çalışamama durumu var ve bahane arıyorlardı. 2021 yılından bu yana yüksek kurullarda görev yapıyorum yani Melih Bulu’nun geldiği dönemlere denk geliyor. Üniversitenin menfaatlerini, akademik özgürlüğü ve özerkliğini savunan kuvvetli bir muhalefet yapıyorum. Benden biraz illallah demişler gibi ortaya çıkıyor. Bu göstermiş oldukları teknik bahane gerçekten kabul edilebilecek bir şey değil. Çaresizliklerini ve maalesef kamu yönetiminden hiç anlamadıklarını gösteriyor.

“BAŞTAN İTİBAREN BOĞAZİÇİ’NE EL KOYMA OPERASYONU ÇERÇEVESİNDE CEREYAN ETTİ”

Baştan itibaren her şey Boğaziçi Üniversitesi’ni el koyma, dönüştürme operasyonu çerçevesinde cereyan etti. Üniversite içerisinde hiçbir destek bulamıyorlar o yüzden dışarıdan ithal kaba güç geliyor. Kadro getirmeye çalışıyorlar ve mümkün oldukça kayırmacı öğretim üyesi alımları yapmaya çalışıyorlar. Bizim olmayacaksa yok olsun mantığıyla hareket ediyorlar. Bu çok acı. Türkiye’de türbanlı kadın öğrencilere baskı yapıldığı dönemlerde Boğaziçi Üniversitesi çok büyük riskler alarak bu konuda hiçbir zaman öğrencilerini dışlamamıştır. Bütün tehditlere rağmen özgür ve öğrencisever ortamını korumuştur. Her zaman için gerek İslami görüşteki öğrencilere veya herhangi bir görüşten olan öğrencilere her zaman kendilerini ifade etme imkanını en liberal şekilde tanıyan ortam olmuştur. Boğaziçi kampüsünü girdiğiniz zaman herkes kendini özgür hisseder.

16 AKADEMİSYENE VETO

Boğaziçi Üniversitesi’nde atanmış rektör Naci İnci yönetimi, uzun yıllardır ders veren 16 akademisyenin de bu dönem ders vermesini veto ederek ofislerini boşaltmasını istedi.

Üniversitelerin ders kayıt dönemlerine kısıtlı bir zaman kala gelen karar, ders programlarında da sıkışıklık yaşanmasına yol açtı.
Ders vermesi veto edilen 16 akademisyen şöyle:

Tam zamanlı öğretim görevlisi Can Candan, emekli öğretim üyeleri Cevza Sevgen, Sumru Özsoy, Alpar Sevgen, Nükhet Sirman, Faruk Birtek, Yaman Barlas, Zeynep İlsen Önsan, yarı zamanlı öğretim üyeleri Eren Soyak, Çağatay Sönmez, Onur Güngör, Can Tunca, Banu Aykın Köylüer, Selahattin Yılmaz, İzzettin Önder, Mehmet Akıncı.

Söz konusu akademisyenlerin dersleri, bölümlerin talepleri üzerine Fakülte Yönetim Kurulu’nda gündeme geldi. Listedeki öğretim görevlilerinin dersleri kabul edildi, ancak rektörlükten onay çıkmadı. Listedeki hocalardan yarı zamanlı olarak ders verenlerin de ders açmaları da veto edildi.

“Boğaziçi’nde Ekonomi Bölüm Başkanı görevden uzaklaştırıldı”