Boğaziçi’nde AKP faaliyetleri Şentop’un da üye olduğu BURA üzerinden mi yürüyor?

Yayın tarihi: 1 Aralık 2021 Çarşamba 1:09 am - Güncelleme: 1 Aralık 2021 Çarşamba 1:14 am

AKP politikalarının Boğaziçi Üniversitesi’ndeki faaliyetlerinin AKP’ye yakınlığı ile bilinen Boğaziçi Üniversiteliler Derneği’nin (BURA) üzerinden yürütüldüğü değerlendirildi. Derneğe Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop dahil birçok AKP’li üye.

Boğaziçi Üniversiteliler Derneği’nin (BURA) AKP’li isimlerle olan yakınlığı, geçen gün yapılan 16. Olağan Genel Kurul toplantısı sonrası bir kez daha gündeme geldi. Üniversitede, AKP politikalarının partiye yakınlığı ile bilinen BURA üzerinden yürütüldüğü değerlendiriliyor.

T24’te yer alan habere göre dernek, “kayyım rektörler” olarak anılan eski rektör Melih Bulu’yu ve şu anki rektör Naci İnci’yi de genel kurullarında ağırladı. Rektör Naci İnci’nin ve yardımcısı Fazıl Önder Sönmez’in de derneğe üye olduğu biliniyor. BURA’nın Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs için bir inşaat planı olduğu iddia ediliyor. BURA Genel Kurulu’nun yapıldığı 28 Kasım 2021 Pazar günü otoparkta toplanan bir grubun, BURA’lı bir üyeye kampüste otopark alanıyla ilgili bir inşaat planları olduğunu söylediği iddia edildi.

İddia, birinci derece doğal sit alanı olan Boğaziçi Üniversitesi yerleşkesi ve yakın çevresinin bulunduğu 422 bin metrekarelik alanın koruma statüsü düşürülerek yapılaşmaya elverişli hale getirilmesiyle güçleniyor. Boğaziçi kaynaklar, BURA’nın kuruluşundan beri Güney Kampüs’te bir cami isteği olduğu ve otopark alanına yapılabileceğini söylüyor.

AKP’Lİ BİRÇOK İSİM DERNEĞE ÜYE

Boğaziçi mezunlarının derneklerinden biri olarak bilinen BURA’da, AKP’li birçok isim yer alıyor. Derneğe üye olmak için Boğaziçi mezunu olma şartı aranmazken, BURA üyesinden alınan bir referans gerekiyor. Derneğe üye olanlar arasında akademik eğitimini İstanbul Üniversitesi’nde alan TBMM Başkanı Mustafa Şentop da bulunuyor. Boğaziçi mezunu olan AKP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şen ve AKP İstanbul Milletvekili İffet Polat da, derneğin etkili isimlerinden. AKP’nin kurucu üyesi olan Murat Yalçıntaş da BURA’da Yüksek İstişare Kurulu Başkanı olarak yer alıyor. BURA’nın etkin isimlerinden AKP milletvekili İffet Polat ve AKP milletvekili Serap Yaşar’ın Naci İnci’ye rektör olarak atanması sonrası “hayırlı olsun” ziyaretine gittikleri biliniyor.

CAN CANDAN’IN DERSLERİNE SON VERİLMESİ VE LGBTİ+ KULÜBÜNÜN KAPATILMASI BURA İLE BAĞLANTILI MI?

Boğaziçili bazı kaynaklara göre, BURA’nın yöneticileri ile Naci İnci ve yardımcılarının düzenli toplantılar yaptığı belirtiliyor. Daha önce LGBTİ+ karşıtı sözleriyle gündeme gelen AKP milletvekili İffet Polat’ın söylemlerinin ve rektörlük ziyaretlerinin üniversitedeki LGBTİ+ kulübünün kapatılması ve kulübün danışman hocası, akademisyen Can Candan’ın derslerine son verilmesiyle bağlantılı olduğu değerlendiriliyor.

15 Temmuz 2021’de, Melih Bulu’nun görevden alınması sonrası rektörlük binasında “acil olarak” bir toplantı yapıldığı, toplantıya mevcut rektör Naci İnci’nin, rektör yardımcısı Fazıl Önder Sönmez’in, Melih Bulu’nun yardımcılığını kabul eden ilk akademisyen olan Gürkan Kumbaroğlu’nun, eski rektör Bulu’nun üniversitenin genel sekreterlik görevine atadığı Nedim Malkoç’un ve BURA Başkanı Fehim Paluluoğlu ile Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği Başkanı Önder Şahin’in katıldığı belirtiliyor. Toplantı sonrası Naci İnci’nin, “İkinci bir Mehmed Özkan (Bulu’dan önce atanmış rektör) olarak kabul ettirilmek istendiği” ve Şahin’in bu yönde mesajları olduğu belirtiliyor.

Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği’nin (BÜMED) Başkanı Önder Şahin ise T24’e yaptığı açıklamada, Naci İnci’nin daveti üzerine katıldığı toplantıda uzlaşmacı önerilerde bulunduğunu, ancak bunun tam tersinin uygulandığını söylüyor. Gelinen süreçte BÜMED ile rektörlük arasında iplerin gerildiğini belirten Şahin, BURA ile yakınlaştıkları iddiasını da yalanlıyor.

Boğaziçi sergi davasının 3’üncü duruşması görüldü