‘Kayyum rektör’ protestolarında gözaltına alınan LGBTİ+ aktivistlerine cinsel şiddet iddiası

Yayın tarihi: 5 Ocak 2021 Salı 7:54 pm - Güncelleme: 6 Ocak 2021 Çarşamba 1:00 am

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki protestolara katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alınan Yıldız İdil Şen ile Havin Özcan’ın çıplak arama işkencesine ve cinsel şiddet tehdidine maruz kaldıkları öğrenildi.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı tarafından yayımlanan 5 Ocak 2021 Günlük İnsan Hakları Raporu’nda Boğaziçi Üniversitesi’ne AKP’li Prof. Dr. Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasına yönelik protestolara katılan ve gözaltına alınan isimler dikkat çekti.

Raporda sabah saatlerinde ev baskınlarıyla gözaltına alınan 17 öğrenciden Yıldız İdil Şen ile Havin Özcan’ın gözaltında çıplak aramaya zorlandıkları, fiziksel ve psikolojik şiddette ve tecavüz tehdidine maruz kaldıkları belirtildi.

Öte yandan raporda, dün protestolar sırasındaki polis müdahalesi sonucu gözaltına alınan Roni Dıtın Gören ile Ferhat Can isimli 2 kişinin de gözaltında çıplak arama işkencesine maruz kaldıkları; bunu kabul etmedikleri için kıyafetlerinin polis tarafından fiziksel şiddet kullanılarak çıkardığı ifade edildi.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ’NDEN ÇAĞRI

Üniversite Öğrencileri’nden de gözaltında çıplak aramaya ve kötü muameleye karşı açıklama geldi. 6 Ocak Çarşamba günü İnsan Hakları Derneği Şubesi’nde basın açıklaması düzenleyeceklerini açıkladı. Açıklamada, “Arkadaşlarımız gözaltında çıplak arama işkencesine ve kötü muameleye maruz kalmıştır. Arkadaşlarımıza yapılan bu muameleyi kabul etmiyoruz. Çıplak arama insanlık suçudur!” denildi.

Kayyuma karşı direnen Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin evleri basıldı!