Boğaziçi Mezunları’ndan YÖK kararına tepki: Dekanlar göreve iade edilsin

Yayın tarihi: 21 Ocak 2022 Cuma 12:46 pm - Güncelleme: 21 Ocak 2022 Cuma 12:46 pm

Boğaziçi Üniversitesi Mezunları, üniversitenin üç fakültesinde görev yapan seçilmiş dekanların Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) kararıyla görevden alınmasına tepki gösterdi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi’ne Melih Bulu’nun kayyum rektör olarak atanmasının ardından üniversite öğrencileri, akademisyenleri ve mezunları protesto gösterileri gerçekleştirdi. Protestolar sonucunda Bulu görevden alındı yerine ise Prof. Dr. Naci İnci getirildi. Naci İnci’nin seçilmiş olmadığı vurgulanırken, YÖK tarafından Boğaziçi Üniversitesi’nin üç fakültesinde görev yapan dekanlar görevlerinden alındı. Boğaziçi Üniversitesi Mezunları konuya ilişkin açıklama yaptı.

Boğaziçi Üniversitesi Mezunları tarafından yapılan açıklamada, seçilmiş dekanların en kısa sürede görevlerine iade edilmesi talep edildi. Dayanışma çağrısı yapılan açıklamada “Hiç vakit kaybetmeden bizimle aynı ideali paylaşanlarla çok daha yapıcı işbirlikleri kurmalı, doğru politikaların üretilmesi konusunda hep birlikte mücadele etmeliyiz” ifadelerine yer verildi.

Açıklamanın tamamı şu şekilde:

“Kamuoyuna,

Üniversitemizde kayyum zihniyetine karşı bir yıldır tüm bileşenler olarak sürdürdüğümüz mücadelenin en karanlık günlerini yaşıyoruz. Üç fakültemizin seçimle iş başına gelmiş dekanları, YÖK’ün 18 Ocak tarihli kararıyla, haksız ve teamüllere aykırı bir şekilde görevlerinden alındı. Böylece üniversitemiz seçilmemiş isimlerin yönetimine mahkum edilmiş oldu. Okulumuzu ele geçirmek için her yolu deneyen ancak başarılı olamayan kayyum zihniyeti, devlet kurumlarıyla işbirliği yaparak ve kamu otoritesini kötüye kullanarak hukuka ve katılımcı yönetişim ilkelerine aykırı bir müdahalede bulunmuş, ülkemizin en değerli kamu üniversitelerinden birinde,
üniversitemizde, bir yıldır yaşanan tahribatı ve kıyımı derinleştirmiştir.

“OKULUMUZU YASA TANIMAZ ANLAYIŞA BIRAKMAYACAĞIZ”

Boğaziçi mezunları olarak, tek amacı üniversitemizin yönetim birimlerini kontrol etmek olan bu müdahaleyi kabul etmiyor, seçilmiş dekanların en kısa sürede görevlerine iade edilmesini talep ediyoruz. Gün, kuralsızlığı ve yasa tanımazlığı kendine şiar edinen, meşru her itiraza tehdit ve kaba kuvvetle saldıran, ülkemizin en değerli kurumlarının içini boşaltıp yöneteceğini zanneden bu anlayışa karşı  sesimizi daha da gür çıkarma, eylemliliğimizi genişletme, mücadelemizi çoğaltma günüdür. İyiyi ve doğruyu yok etmekten başka hedefi olmayanların ve bu yıkım siyasetiyle barışık yaşayanların elinde adeta rehin tutulan üniversitelerimizi tamamen kaybetmek istemiyorsak, hiç vakit kaybetmeden bizimle aynı ideali paylaşanlarla çok daha yapıcı işbirlikleri kurmalı, doğru politikaların üretilmesi konusunda hep birlikte mücadele etmeliyiz.

Unutmamalıyız ki, siyasi amaçlara hizmet eden keyfi ve hukuksuz uygulamaların ısrarla sürdürüldüğü, hukukun baskı ve yıldırma aracı olarak kullanıldığı, özerk ve özgür üniversitelerin yok edilmek istendiği, hatta bu talebi duyuran afişlere bir gün bile tahammül edilemeyen bir ülkede, hiç kimse için güvenli bir gelecek olamaz. Türkiye’nin bugün yaşadığı yönetim krizinin bir izdüşümüne şahit olduğumuz okulumuzu bu yasa tanımaz, totaliter anlayışa bırakmayacak, karşılaştığımız her hukuksuzluğun yasalar önünde bir gün mutlaka hesabının sorulması için elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz.

Boğaziçi bileşenleri olarak bir yıldır, Türkiye’nin tüm üniversiteleri özgürce bilim üretebilsin diye sürdürdüğümüz dayanışmada gücümüzü haklılığımızdan alıyor, gençlerimize değerli bir gelecek sunabileceğimiz bir ülke hayaliyle direniyoruz. İnanıyoruz ki pek çok alanda bizim gibi mücadele verenlerle buluştukça, birbirimize cesaret verdikçe çoğalacak, bu koyu karanlığı mutlaka aydınlatacağız.

Kabul etmiyoruz. Vazgeçmiyoruz.”

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin davası ertelendi