Boğaziçi davası gerilim! Salona polis girdi

Yayın tarihi: 21 Mart 2022 Pazartesi 2:03 pm - Güncelleme: 21 Mart 2022 Pazartesi 3:23 pm

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin yargılandığı davanın bugünkü duruşmasında gerilim yaşandı. Salona polis çağıran yargıç, avukatların çıkarılmasını istedi. 

Kayyum rektör Naci İnci’nin şikayetiyle aralarında 94 gün boyunca tutuklu yargılandıktan sonra serbest bırakılan 2 Boğaziçi öğrencisinin de bulunduğu 14 Boğaziçi Üniversitesi öğrencisinin yargılandığı ‘araba davası’nın 2. duruşması İstanbul’daki Çağlayan Adliyesi’nde görüldü. Davaya, hakimin tavırları ve avukatları salondan çıkarmak istemesi damga vurdu. Duruşma öncesi adliye önünde açıklama yapan Boğaziçi öğrencileri, yaşanan hukuksuzluğa son verilmesini istedi.

Evrensel’den Cenk Yılmaz Bayır’ın haberine göre, davada öğrencilerin avukatları ilk duruşmadan sonra kayyum rektör Naci İnci’ye özel duruşma düzenlenmesinin usule aykırı olduğuna vurgu yaptı. İnci’yi savunma avukatlarının yokluğunda dinlediklerini ve şahsa kamu görevlisi olmasından kaynaklı herhangi bir soru yöneltemediklerini dile getiren avukatlar, adil yargılanmanın olmadığını, mahkemenin tarafları bir araya getirmediğini dolayısıyla mahkemenin ödevini yerine getirmediğini söyleyerek “Nesnel koşullar bulunmadığı için duruşmanın yapılmamasını, sanıkların mağdur edildiğinden dolayı adli kontrollerin kaldırılmasını talep ediyoruz” dedi.

HAKİM SALONU TERK ETTİ

Hakimin ‘itiraz alındı’ şeklinde cevap vermesi üzerine savunma avukatı talep üzerine karar verilmesi gerektiğini vurguladı. Bunun üzerine hakim, CMK 204 uyarınca Avukat Ömer Kavili’nin duruşma salonundan çıkarılmasını istedi. Buna karşı avukatlar, duruşma salonuna güvenliklerin giremeyeceğini ayrıca o maddenin CMK 203 olduğunu ve avukatları kapsamadığını belirtti. Bir süre sözlü tartışmadan ve duruşma salonuna güvenliğin girmesinin ardından hakim duruşma salonunu terk etti. Duruşma salonuna giren güvenlik görevlileri salonun boşaltılmasını talep etti, ancak savunma avukatları yazılı bir talep gelene kadar gitmeyeceklerini belirtti. Bunun üzerine salona çok sayıda çevik kuvvet polisi girdi. Av. Ömer Kavili’yi salondan çıkartmaya çalışan polislerle duruşmayı izleyen milletvekilleri arasında tartışma yaşandı. Savunma avukatları hakimin usulsüzlüklerine dair tutanak tutacaklarını belirtti.

YAKALAMA KARARI ‘TEHDİDİ’

Salona geri dönmeyen hakim, kalemi aracılığıyla öğrencilerin avukatlarını azlettiğini ve barodan yeni avukat atanmasını talep ederek yeniden avukatların salondan çıkarılmasını istedi. Öte yandan hakim, duruşmaya ara verdiğini ve duruşmaya gelmeyen öğrenciler hakkında yakalama kararı çıkaracağını duyurdu. Kararlara tepki gösteren avukatlar ise salondan çıkmayı reddetti.

Boğaziçili öğrenciler için üç ay sonra tahliye kararı