Boğaziçi davasında CHP’li vekiller avukatlara siper oldu

Yayın tarihi: 21 Mart 2022 Pazartesi 9:09 pm - Güncelleme: 21 Mart 2022 Pazartesi 9:13 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Boğaziçi Üniversitesi’ne atadığı rektörleri protesto eden 14 öğrenci hakkında hapis cezası istemiyle dava açıldı. Sanık avukatlarından Ömer Kavili, duruşmadan çıkarılmak istendi. CHP’li vekiller mahkeme salonuna giren çevik kuvvet ekiplerine karşı avukatlara siper oldu.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi’nde rektör seçimlerini yok sayarak rektör atamaları gerçekleştirdi. Erdoğan’ın atamalarına karşı Boğaziçili Akademisyenler rektörlüğe karşı sırt dönme eylemi gerçekleştiriyor. Akademisyenlerin eyleminin 303. gününde Boğaziçili 14 öğrencinin Erdoğan’ın atamalarına karşı yaptıkları protestolar sebebiyle yargılandıkları davaya çevik kuvvet ekibi girdi. Mahkeme üyeleri ise salonu terk etti. Sanık avukatlarından Ömer Kavili, duruşma düzenini bozduğu gerekçesiyle duruşmadan polis zoruyla çıkarılmak istendi. CHP milletvekilleri, mahkeme salonuna giren çevik kuvvet polisi ile avukatlar arasında etten duvar oluşturdu.

Duruşmayı, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP milletvekilleri Mahmut Tanal, Yunus Emre, Ali Mahir Başarır ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile İnsan haklarından Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Burkay Düzce ve Bologna Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Antonio Fraticelli de izledi.

SANIK AVUKATI DURUŞMANIN ERTELENMESİNİ İSTEDİ

Sanık avukatlarından Ömer Kavili, usule ilişkin beyanda bulunmak için söz aldı. Kavili, davanın taraflar arasında cereyan ettiğini söyleyerek, müştekinin de duruşmaya getirilmesi gerektiğini, ancak mahkemenin kişiye özel duruşma yaptığını söyleyerek duruşmanın ertelenmesini istedi.

GÜVENLİK ÇAĞIRAN HÂKİM İTİRAZLAR ÜZERİNE SAVCIYLA SALONU TERK ETTİ

Mahkeme hakiminin talebe ilişkin ara karar oluşturmadan sanık savunmalarını almak istemesi üzerine avukat Kavili itiraz etti. Hâkim ise sanık savunmalarından sonra değerlendirme yapacağını söyledi. Kavili yine itiraz edince hâkim, duruşma düzenini bozduğu gerekçesiyle Kavili’nin duruşmadan çıkarılmasına karar vererek duruşma salonuna güvenlik görevlilerini çağırdı. Güvenlik görevlilerinin duruşma salonuna gelmesi üzerine CHP milletvekilleri itiraz edip, görevlilerin bunu yapma yetkilerinin olmadığını söyledi. Diğer avukatların da bu duruma tepki göstermesi üzerine hâkim ile duruşma savcısı mahkemeyi terk etti.

MAHKEME SALONUNA ÇEVİK KUVVET

Hâkim ile savcının duruşma salonundan çıkması üzerine mahkeme salonuna adliye polis ile çevik kuvvet polisleri girdi. Mahkeme önünde de güvenlik görevlisi ve polis sayısı artırıldı. Avukatlar duruşma salonundan zorla çıkarılmaya çalışıldı. Baro adına duruşmayı takip eden bir avukatın kolundan tutarak çeken polis memuruna milletvekilleri araya girerek tepki gösterdi. Milletvekilleri, avukatlarla polisler arasında etten duvar oluşturdu.

ÇOK SAYIDA MİLLETVEKİLİ DURUŞMA SALONUNA GELDİ

Bunların yaşandığı sırada, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün yapılan Gezi Davası duruşmasını izlemek üzere adliyede bulunan TİP Genel Başkanı Erkan Baş ve İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ile diğer milletvekilleri de davayı izlemeye geldi.

MİLLETVEKİLLERİ ÇEMBER ÇOLUŞTURDU

Polis memurları, avukatlardan duruşma salonunu boşaltmalarını tekrar istedi. Avukatlar, bunun hukuksuz olduğunu ve böyle bir yetkileri olmadığını söyledi. Avukat Kavili, bu sırada tutanak tutarak duruşma salonunda okudu. Adliye güvenliğinin Kavili’nin tutanağı okumasına engel olmaya çalışması nedeniyle milletvekilleri, Kavili’nin etrafında çember oluşturdu. Avukat Kavili, bu sayede tutanağı okumayı bitirip duruşma salonundan çıktı.

HÂKİM TÜM AVUKATLARIN VE İZLEYİCİLERİN ÇIKARILMASINI İSTEDİ

Avukat Kavili’nin duruşma salonundan çıkması üzerine hâkim, duruşma salonuna tekrar döndü. Hâkim, önceki ara kararın icrası sırasında bu karara engel olarak duruşma salonu düzenini bozan diğer avukatlar ile izleyicilerin de salondan çıkarılmasına ve ifadesi alınmamış iki sanığa da avukat tayin edilmesine karar verildiğini açıkladı. Müvekkillerine yeni avukat atanması kararına tepki gösteren avukatlar, hâkimin avukatı azledemeyeceğini, böyle bir kararın verilemeyeceğini söyledi.

HÂKİM YENİDEN DURUŞMA SALONUNU TERK ETTİ, ARA KARARI MÜBAŞİR AÇIKLADI

Avukatların bu karara tepki göstermeleri üzerine hâkim, duruşma salonunu yeniden terk etti. Mübaşir, avukatlara, duruşmaya ara verildiğini, duruşmanın başlama saatinde ifadesi alınmayan iki sanığın duruşmada hazır olmaması halinde haklarında yakalama kararı verileceğini söyledi. Avukatlar ile milletvekilleri, mübaşire hangi sıfatla bu kararı tebliğ ettiğini sordu. Mübaşir ise hâkimin bu kararı tebliğ etmesini istediğini söyledi.

MİLLETVEKİLLERİ İLE GÜVENLİK GÖREVLİLERİ ARASINDA ARBEDE YAŞANDI

Sanık avukatları, kararı hâkim değil, mübaşirin açıklamış olmasını da tutanak altına aldı. Aranın ardından duruşma salonunun kapıları açılmadı. Mahkeme salonuna alınmayan avukatlar ve milletvekilleri, bunun hukuka aykırı olduğunu söyledi. Milletvekilleri, kapı önünde bekleyen güvenlik görevlilerine tepki gösterdi. Güvenlik görevlileri ile milletvekilleri arasında arbede yaşandı. Avukatlar ise duruşma salonunun kapalı olan kapısına vurarak bu durumu protesto etti.

AVUKATLAR TUTANAK TUTTU

Avukatlar, duruşma salonuna alınmamaları üzerine mahkemenin bu tavrını tutanak altına aldı.

“MİLLETVEKİLLERİ ETTEN DUVAR ÖRMESEYDİ AVUKATLARI YAKA PAÇA ATIYORLARDI”

Gezi Davası duruşmasının ardından yapılan basın açıklamasında konuşan Özgür Özel, Boğaziçi öğrencilerinin yargılandığı davada yaşananlarla ilgili şunları söylemişti:

“İkinci bir dava, Boğaziçi davasıdır. Bugün oradaydık. Maalesef Boğaziçi davasında öğrencileri savunan avukatlarla önce özel güvenlik… Ona itiraz ettik, ‘Hukuksuz emir’ dedik, onları çıkardık. Polise kanunsuz emir verdiler. Milletvekilleri etten duvar örmeseydi polisler avukatları yaka paça dışarı atıyorlardı. Öğrencilerin hepsi hakkında yurt dışı çıkış yasağı var. Bir tanesi Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi’nden, diğeri Cern’den kabul almış. Türkiye’nin bu yaştaki en zeki, dahi fizikçileri kayyuma karşı sırtlarını döndüler diye, kayyuma karşı eylem yaptılar diye bütün dünyanın gitmek istediği o iki en üst düzey eğitim yerine Vedat’ı ve Kaan’ı yollamayan bir zihniyet.”

 

AVUKAT ÖMER KAVİLİ’NİN DURUŞMALARA ALINMAMASINA KARAR VERİLDİ

Mahkeme ayrıca, sanık avukatlarından duruşmanın disiplin ve düzenini yapılan uyarılara rağmen bozduğunu gerekçesiyle avukat Ömer Kavili’nin duruşmalara alınmamasına karar verdi. Dava 27 Haziran 2022 tarihine ertelendi.