Ya Kanal İstanbul’da olsaydı? İşte kaptandan yanıtı

Yayın tarihi: 27 Aralık 2019 Cuma 6:18 pm - Güncelleme: 27 Aralık 2019 Cuma 6:48 pm

Kanal İstanbul tartışmalarının gündemde olduğu sırada İstanbul Boğazı’nda dik açıyla karaya vuran geminin yaptığı kaza, yandaş medya tarafından Kanal İstanbul propagandası olarak kullanılırken, yurttaşlar kazanın zamanlamasını manidar buldu. Kazaya ilişkin TELE1’e konuşan bir kılavuz kaptanı, kazayla ilgili soru işaretlerine değindi. Aynı kazanın Kanal İstanbul’da gerçekleşmesi durumunda büyük bir faciaya dönüşebileceğini vurguladı.

Saray’dan İstanbul Boğazın’daki kazayla ilgili beklenen açıklama geldi

Bu kazanın Kanal İstanbul’a ihtiyaç olduğu yönündeki iddiaların tam tersini yansıttığını belirten kılavuz kaptanı, İstanbul Boğazı’nın en dar noktasında bile bir konteyner gemisinin kendisini kurtarabilmesinin buna kanıt olabileceğine vurgu yaptı.

 

‘Songa iridyum’ isimli geminin rotasyonunu da değerlendiren kaptan, kazayla ilgili bazı soru işaretlerinin olduğunu söyledi.

Dümen kırılmasının böyle bir gemide mümkün olmayacağını belirten kaptan, bazı soruların cevapsız kaldığını vurguladı.

 

Kaptan, şu sorulara yanıt verilmesi gerektiğini belirtti:

– Kaptan neden pervaneyi ters yönde çevirmedi, yani tornistan vermedi?

– Kazanın sebebi makina arızasıysa dümen neden sağa kırıldı?

Kaptan, dümen kilitlenmesine ihtimal vermediğini belirtirken, konteyner gemilerinde bulunan baş pervanenin neden çalıştırılmadığını da sordu.

İstanbul Boğazı’nın en dar  noktalarından birinde geminin arıza yapıp kendini kurtarabildiğini ifade eden kaptan, aynı kazanın Kanal İstanbul’da olması durumunda büyük bir faciaya yol açabileceğine dikkat çekti.