Boğaz krizinde 4 tanker daha geçiş yaptı

Yayın tarihi: 12 Aralık 2022 Pazartesi 12:17 pm - Güncelleme: 12 Aralık 2022 Pazartesi 12:17 pm

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü, 24 ham petrol tankerinden 8’inin gerekli belgeleri sağlayarak boğazlardan geçişine izin verildiğini duyurmuştu. Şimdi ise 4 tankerin geçişi gündemde.

Boğazlardaki tanker krizine ABD el attı!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü, Karadeniz yönünden Türk boğazlarını geçmek isteyen 24 ham petrol tankerinden 8’inin, talep edilen bilgileri içeren P&I sigortasının geçerli olduğuna dair teyit mektubunu sunarak İstanbul Boğazı’ndan geçtiğini bildirmesinin ardından bugün de 4 tankerin daha geçişine izin verileceği yönündeki haberler basına yansıdı.

The National’da yer alan haberde, Türkiye’nin 475 bin ton ham petrol taşıyan 4 tankere İstanbul Boğazı’ndan geçiş izni verileceği belirtildi.

Haberde öte yandan bir Rus tankerinin gerekli sigorta belgelerini sağladığı ve Pazartesi günü (bugün) boğazdan güneye geçeceğinin doğrulandığı da ifade edildi.

Analistlerin, sözkonusu tanker trafiğinin büyük bir jeopolitik krize neden olabileceğine dair eleştirilerinin de hatırlatıldığı haberde Batılı devletlerin ve Kazakistan’ın Türkiye’ye geçişlerdeki kontrollerin hafifletilmesi çağrısı yaptığı da vurgulandı. Ancak sözkonusu çağrıların Ankara tarafından, “Rus petrolüne yönelik yeni yaptırımları ihlal edip etmediğini kontrol etmek için zamana ihtiyacı olduğu” gerekçesiyle reddedildiği belirtildi.

Pazar günü İstanbul ve Çanakkale boğazlarında bekleyen 27 tanker, 8’ine geçiş izni verilmesiyle 19’a düşmüştü.

NE OLMUŞTU?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 1 Aralık itibariyle hayata geçirdiği uygulamaya ile “Tazminat ve sorumluluk” sigortasına dair teyit mektubu sunan 8 tanker boğazlardan geçmişti.

Söz konusu 4 tankerin geçişi de planlamaya alınmıştı. Denizcilik Genel Müdürlüğü’nün sosyal medya hesabından, Türk boğazlarından teyit mektubu sunarak geçen ham petrol yüklü gemilere ilişkin açıklamalarda bulunuldu.

Açıklamada, gerekli işlemleri tamamlayan tankerlerin geçişlerine izin verildiği belirtilerek, “1 Aralık tarihinden sonra Karadeniz yönünden Türk Boğazlarını geçmek isteyen 24 ham petrol tankerinden 8’i, talep ettiğimiz bilgileri içeren P&I sigortasının geçerli olduğuna dair teyit mektubunu sunarak İstanbul Boğazından geçişini tamamlamıştır. Halihazırda 4 tane ham petrol yüklü tanker daha uygun teyit mektubunu sunarak İstanbul Boğazı geçiş planlamasına alınmış olup yarın geçmeleri bekleniyor” ifadesine yer verilmişti.

Türkiye karasularındaki tek ham petrol yüklü Rusya tankerinin, uygun teyit mektubunu verdiğini ve bugün İstanbul Boğaz’ından güneye doğru geçiş yapacağı ifade edilen açıklamada, şu anda Türk bayraklı herhangi bir ham petrol tankerinin Türk boğazlarında beklemediğine işaret edilmişti.