Boeing ve Airbus uçaklarında büyük endişe! Sahte titanyum malzemesi kullanıldı

Yayın tarihi: 14 Haziran 2024 Cuma 1:52 pm - Güncelleme: 14 Haziran 2024 Cuma 1:52 pm

Haber: TELE1 Dış Haberler

Boeing ve Airbus jetlerinde sahte materyallerden oluşan titanyumdan yapılma malzeme olduğu ortaya çıktı. Konuyla ilgili soruşturma başlatıldı.

Boeing, henüz teslim edilmemiş bazı jetlerin gövdelerine yüzlerce bağlantı elemanının doğru şekilde takılmadığını tespit ettikten sonra, uçaklarda sahte materyallerden oluşan titanyumdan yapılma malzeme olduğu ortaya çıktı. Boenig ve Airbus jetlerinde kullanılan sahte materyaller, Boeing’e gövde ve Airbus’a kanat tedarik eden Spirit AeroSystems’in yanı sıra Federal Havacılık İdaresi (F.A.A) tarafından araştırılmaya başlandı.

F.A.A.’dan yapılan açıklamada, sorunun kapsamını araştırdığı ve bu parçalar kullanılarak yapılan uçakların kısa ve uzun vadeli güvenlik etkilerinin belirlenmeye çalışıldığı bildirildi. Şüpheli malzemeyle kaç uçağın parçasının yapıldığı belli değil.

Boeing ise, tedarikçilerin sahte materyal olasılığına karşı dikkatli olmaları gerektiğini belirten bir bülten yayınladı.

TEDARİKÇİ ŞİRKET: KONTROL ALTINA ALDIK

Şirket yetkilileri, Spirit’in titanyumun nereden geldiğini, sahte belgelere rağmen uygun standartları karşılayıp karşılamadığını ve malzemeden yapılan parçaların yapısal olarak jetlerin öngörülen ömrü boyunca dayanacak kadar sağlam olup olmadığını belirlemeye çalıştığını söyledi. Spirit, gerekirse etkilenen parçaları söküp değiştirmenin en etkili yolunu belirlemeye çalıştığını söyledi.

Boeing’in tedarikçisi Spirit’in sözcüsü Joe Buccino, “Sahte titanyumun tedarik zincirine girdiğini fark ettiğimizde, sorunların kapsamını belirlemek için tüm şüpheli parçaları derhal kontrol altına aldık” dedi.

Ocak ayında, bir Boeing 737 Max 9 jetinin uçuş sırasında bir kapı panelinin patlaması sonucu konuya ilişkin birçok federal soruşturma başlatılmıştı.

Kliması bozulan uçakta yolcular baygınlık geçirdi

Kaynak: TELE1