Dünya

Boeing grevinde zafer 33 bin işçinin

Boeing’de sendika üyeleri pazartesi günü yüzde 38'lik ücret artışını kabul etti. Böylece ülkenin son yıllarda yaşadığı en maliyetli iş durdurma eylemlerinden biri sona erdi.

ABD merkezli küresel havacılık şirketi Boeing’de yaklaşık 33 bin işçi, önceki iki sözleşme teklifini reddettikten sonra yaklaşık iki ay süren bir grev yapmıştı. Sendika üyeleri dün yeni bir sözleşmeyi onayladı ve ülkenin son yıllarda yaşadığı en maliyetli iş durdurma eylemlerinden birini sona erdirdi.

Uluslararası Makine İşçileri ve Havacılık İşçileri Sendikası, oylamaya katılanların yüzde 59’unun yeni sözleşmeyi onayladığını bildirdi. Bu sendika, çoğu Seattle bölgesinde ticari uçak üreten yaklaşık 33 bin işçiyi temsil ediyor. Sendika üyelerinin dörtte üçünden fazlası sözleşme için oy kullandı.

"BU BİR ZAFERDİR"

The New York Times'in haberine göre, sendika, Boeing’in önceki iki sözleşme teklifini reddeden üyelerinin, çarşamba günü işbaşı yapabileceğini, ancak 12 Kasım’a kadar geri dönmeleri gerektiğini belirtti. Grev, 13 Eylül’de, sendikanın şirketin ilk teklifini reddetmesinin ardından başlamıştı. Makine işçileri sendikasının Bölge 751 başkanı Jon Holden, “Güçlü durdunuz, dimdik durdunuz ve kazandınız. Bu bir zaferdir” dedi. Bu bölge, sözleşme kapsamındaki işçilerin büyük çoğunluğunu temsil ediyor. Yeni sözleşme, öncekilerin üzerinde bir iyileşme sağlayarak, önümüzdeki dört yıl boyunca maaşları toplamda yüzde 43’ten fazla artıracak. İlk teklif ise maaşları sadece yüzde 27 civarında artırmayı öngörüyordu.

Sendika liderleri ve Boeing, işçileri anlaşmayı onaylamaya çağırmıştı. Sendika yönetimi, şirketin gelecekteki tekliflerindeki şartların bu anlaşmadan daha kötü olabileceği konusunda uyarılarda bulunmuştu.

Boeing CEO’su Kelly Ortberg, yaptığı açıklamada, anlaşmanın sağlanmasından dolayı “memnun” olduğunu belirterek “Son birkaç ay hepimiz için zor geçti, ancak hepimiz aynı takımın parçasıyız” dedi ve ekledi: “Hedefe yalnızca dinleyerek ve birlikte çalışarak ulaşabiliriz."

Ağustos ayında şirketin başına geçen Ortberg, Boeing’in son yıllarda yaşadığı birçok zorluk sonrası şirketin itibarını ve işlerini yeniden inşa etmeye çalışıyor. Geçen ay, Boeing’in küresel iş gücünün yüzde 10’unu, yani yaklaşık 17.000 kişiyi işten çıkarma ve başka değişiklikler yapma planlarını duyurmuştu.

Boeing, Eylül ayında sona eren üç aylık dönemde 6.1 milyar dolardan fazla zarar açıkladı. Geçen hafta, şirket finansal durumunu güçlendirmek ve yatırım notunu kaybetmesini engellemek için yatırımcılara hisse satarak 21 milyar dolardan fazla para topladı. Moody’s ve Fitch Ratings, bu fon toplamanın olumlu bir adım olduğunu belirtti, ancak Boeing’in kredi notunu “çöp” seviyesine indirme kararını gözden geçirmeye devam ettiklerini ve bunun da borçlanma maliyetlerini artırabileceğini ifade ettiler.

Sözleşme görüşmeleri, işçilerin şirketin yönetiminden duyduğu hayal kırıklığı nedeniyle gergindi. Birçok işçi, on yıl önceki iş gücü anlaşmalarına hala kızgındı. O dönemde sendika, Boeing’in garanti edilen emeklilik maaşlarını içeren bir emeklilik planını dondurmasına izin vermişti. Şirketin o planı geri getirmeyi kabul etmesi pek olası olmasa da, işçiler bu tavizi telafi etmek için sözleşmede daha iyi şartlar talep etmişti.

Biden yönetimi, Mart ayında başlayan görüşmeleri yakından takip etti. Görüşmelerin geçen ay başarısız olmasının ardından, tarafları tekrar masaya oturtmak için hükümet yetkilileri araya girdi. Boeing ve sendika, anlaşmayı sağlayan görüşmeleri kolaylaştırmak için Seattle’a üç kez giden geçici Çalışma Bakanı Julie Su’ya teşekkür etti.

BİDEN'DEN TEBRİK

Biden, Boeing ve sendikayı tebrik ederek “İyi sözleşmeler işçilere, işletmelere ve tüketicilere fayda sağlar” dedi.

İŞÇİLERE 12 BİN DOLAR İKRAMİYE

Yeni sözleşme, maaş artışlarının yanı sıra 12 bin dolarlık bir onay bonusu da içeriyor; bu, ilk teklifteki bonusun dört katı kadar bir miktar. Anlaşma, emeklilik avantajlarının iyileştirilmesi ve Boeing’in bir sonraki ticari uçağını Seattle bölgesinde üretme taahhüdünü de içeriyor.

“Bunu daha önce hiç almadık. Uçak programı başlatılmadan, tasarımı yapılmadan önce Boeing tarafından bize böyle bir taahhüt verilmedi,” dedi Holden, sonuçlar açıklandıktan sonra bir basın toplantısında. Boeing, makine işçilerinin ortalama yıllık maaşlarının sözleşme sonunda 76.000 dolardan 119.000 dolara çıkacağını, bu artış ve diğer faydalar göz önünde bulundurulduğunda belirtti.

Grevin ekonomik maliyeti, 1998’de General Motors işçileriyle ve 1997’de UPS işçileriyle yaşanan grevlerin maliyetleriyle karşılaştırılabilir. Michigan’daki araştırma ve danışmanlık firması Anderson Economic Group’a göre, Boeing, grevin ilk altı haftasında en az 5.5 milyar dolar kaybetti. Toplam ekonomik etki, Boeing’in tedarikçileri ve müşterileri üzerindeki etkisiyle birlikte 9.6 milyar doları geçti.

Boeing, grevle ilgili olarak, bazı harcamaları durdurma ve on binlerce çalışanı geçici izne gönderme gibi maliyet düşürücü önlemler aldı. Şirketin bazı tedarikçileri de benzer önlemler almıştı. Sözleşme, 2008 yılında iki aylık bir grevin ardından yapılan ve o tarihten sonra defalarca değiştirilen bir anlaşmayı değiştirdi. O grev, Boeing’in o yıl beklentilerin 104 uçak daha az teslim etmesine neden olarak, şirketin gelirlerinde yaklaşık 6.4 milyar dolarlık bir düşüşe yol açmıştı.

Greve katılan işçilerin çoğu, Boeing’in en popüler jet uçağı olan 737 Max’in üretildiği Seattle bölgesindeki fabrikalarda çalışıyordu. Max, Boeing’in siparişlerinde bulunan 6.200 uçağın dörtte üçünü oluşturuyor, ancak üretim, Ocak ayında bir Alaska Airlines uçağında bir panelin uçmasıyla başlayan kriz nedeniyle şirketin hedefinin çok altında kaldı.Bu olay, beş yıl önce Max uçaklarında yaşanan iki ölümcül kazanın ardından Boeing uçaklarının kalite ve güvenliği konusundaki endişeleri yeniden gündeme getirdi. Panelin kopmasının ardından, Federal Havacılık İdaresi, Max üretimini aylık 38 uçakla sınırlamıştı. Grev öncesinde üretim bu rakamın çok altındaydı.